Etterlyser nasjonal satsing på rekruttering av menn til helse- og sosialfagene
Meninger. Med en mer balansert fordeling mellom kjønnene vil vi på sikt få en mer variert erfaringsbakgrunn hos helsepersonell, økt brukertilfredshet, bedre arbeidsmiljø og bedre kapasitet i helsesektoren, skriver tre dekaner ved NTNU i dette innlegget.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Få menn søker seg til helse- og sosialfagene ved universitet og høgskoler. Dette fører igjen til at få menn jobber i helsesektoren. Ved NTNU har vi flere rekrutteringstiltak rettet mot menn for disse studiene, slik som «Guttedagen» i helse- og sosialfag ved NTNU i Trondheim og guttedager ved NTNU Gjøvik og Ålesund rettet mot sykepleierstudiet. Selv om vi har flere slike rekrutteringsarrangement, ser vi at det må mer til for å få guttene til å velge disse studiene.
Vi etterlyser en nasjonal satsing for rekruttering av menn til helse- og sosialfagene
Skriver artikkelforfatterne
Vi etterlyser en nasjonal satsing for rekruttering av menn til helse- og sosialfagene, slik som Kunnskapsdepartementet har gjort for å få flere menn til grunnskolelærerutdanningene. Satsingen kan ha lokale nedslagsfelt og arrangement, men vi ønsker at dette blir tatt opp på et nasjonalt nivå for å få menn til å velge utradisjonelt når de skal søke seg til høyere utdanning.
Med en mer balansert fordeling mellom kjønnene vil vi på sikt få en mer variert erfaringsbakgrunn hos helsepersonell, økt brukertilfredshet, bedre arbeidsmiljø og bedre kapasitet i helsesektoren. Det er viktig for pasienter og pårørende å kunne møte begge kjønn. Dagens situasjon fører også til at mange menn mister muligheten til en karriere i yrker som blir svært ettertraktet i framtiden, som har store utviklingsmuligheter, som er meningsfulle og viktige.
Mange av oss ønsker å møte helsearbeidere av et bestemt kjønn i sårbare situasjoner. Det kan i noen tilfeller være lettere å åpne seg om psykiske utfordringer med en samtalepartner av samme kjønn. Innen barnevern er det også viktig at begge kjønn er representert; barn identifiserer seg med de ansatte, både når det gjelder kjønn og etnisitet. Vi har mange flinke helsesykepleiere rundt på skolene, nå vil vi også ha inn flere mannlige helsesykepleiere som kan snakke med guttene om de viktige tingene tidlig i livet.
Det må mer til enn lokale rekrutteringsarrangementer for at vi i fremtiden skal få bedre kjønnsbalanse i viktige yrker som bioingeniør, barnevernspedagog, sosionom, psykolog, helsesykepleier, audiolog, ergoterapeut, fysioterapeut, radiograf, vernepleier, sykepleier og lege.
Nyeste artikler
Forskaren vaks opp i Israel. No veit han ikkje om han vil reisa tilbake
Nordisk Østforum legger ned. Forskere vil ikke lenger skrive skandinavisk
Khronos store julequiz
Fagskoledebattens blindsoner — mer enn ren kvalifisering for arbeidslivet
Frykter for kurstilbudet. Blir det svekket, kan det bli flere tomme studieplasser
Mest lest
Dette er Lise Øvreås sitt lag til rektorvalet ved UiB
Tidligere har hun fått drapstrusler for forskningen sin. Men nå har det skjedd noe
ChatGPT fikk A på eksamen. — Skulle nesten bare mangle
Cecilie Hellestveit vurderer å slutte å snakke med media: — Klikkhoreri
Professor ber studentene forplikte seg: Du vil bli sett på som en forræder om du dropper ut