innreise

ESA: Innreise­begrensninger er i strid med EØS-reglene

EØS-tilsynet ESA mener norsk innreisepraksis er i strid med EØS-reglene. — Ikke overraskende, sier prorektor ved NTNU, Tor Grande.

EØS-tilsynet ESA mener norske innreiserestriksjoner strider mot EØS-reglementet om fri bevegelse. Her fra Gardermoen lufthavn.
Publisert Oppdatert

EØS-tilsynet Esa mener at Norges nåværende innreisebegrensninger strider med EØS-reglene om retten til fri bevegelse

Selv om Norge nylig lettet på innreisebegrensningene, mener Esa at det ikke er nok. EØS-tilsynet finner det underlig at Norge nekter mange EØS-borgere innreise når tilnærmet alle som ankommer, uansett må i karantene.

– Det er ikke klart hvorfor EØS-borgere som ankommer Norge for første gang, eller de som ikke er bosatt, ikke kan gjøre det samme. Det er ikke noe åpenbart grunnlag for å fastslå at den sistnevnte gruppen utgjør en større risiko for folkehelsen enn tidligere, skriver Esa.

Dagens innreiseregler innebærer blant annet at turister, forretningsreisende, kjærester og fjerne familiemedlemmer ikke får reise inn til Norge, uavhengig om de er EU/EØS-borgere eller ei.

– Vi ser positivt på tiltakene norske myndigheter nylig har iverksatt for å tilpasse innreiserestriksjonene til de juridiske kravene til proporsjonalitet og rettferdighet som EØS-avtalen innebærer. Vi håper å se ytterligere fremgang i forhold til vedtatte tiltak, sier Esa-president Bente Angell-Hansen.

Ikke overraskende

Prorektor for forskning Tor Grande ved NTNU hilser ESA-reaksjonen velkommen.

— Jeg er ikke helt oppdatert på hva ESA mener, men det er ikke overraskende at de konkluderer som de gjør, sier Grande.

Han forklarer at de siste oppmykningene av reglene ikke virker tilstrekkelige.

— Vi har påpekt at oppmykningen som kom ikke har vært nok for at vi skal få våre nyansatte fra andre land på plass. Derfor er vi positivt på at ESA nå mener at innreisereglene har vært for strenge, sier Tor Grande.

Prorektor for forskning og formidling ved NTNU, Tor Grande.

Retten til fri bevegelse er et grunnleggende prinsipp i EØS-retten. EØS-land har adgang til å begrense den i kampen mot koronapandemien, men begrensningene må være nødvendig, konsekvent og ikke diskriminerende.

Det formelle åpningsbrevet er første skritt i en traktatbruddsak mot Norge. Norske myndigheter har seks uker på seg til å fremme sitt syn før saken behandles videre.

Powered by Labrador CMS