Horisont 2020
ERC-midler til UiT-forsker
Nanoforsker Balpreet Singh Ahluwalia får støtte for en kommersialisering av en chip han mener kan revolusjonere medisinsk forskning.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
— Jeg er svært glad for hele forskningsgruppa og miljøet i Tromsø. Det har vært en fenomenal reise, vi startet med et par folk og har nå et sterkt forskningsteam fra ulike deler av verden.
Det sier Balpreet Singh Ahluwalia til Khrono. Nanoforskeren er førsteamanuensis ved Institutt for fysikk og teknologi ved UiT Norges arktiske universitet. I dag ble det kjent at han er en av 55 forskere som mottar 150.000 euro Proof of Concept (PoC) fra Det europeiske forskningsrådet (ERC).
Dette er tredje gang UiT-forskeren mottar midler fra ERC, og andre gang han mottar PoC-midler.
Kommersialisering av forskning
Midlene er en del av EUs rammeprogram Horisont 2020. De deles ut til forskere som har mottatt ERC-midler tidligere og skal gå til kommersialisering av banebrytende forskning.
Det har vært en fenomenal reise, vi startet med et par folk og har nå et sterkt forskningsteam fra ulike deler av verden.
Balpreet Singh Ahluwalia, førsteamanuensis ved UiT
Bakgrunnen for støtten til Ahluwalia er en chip som ifølge forskeren kan revolusjonere medisinsk forskning. Denne chipen, som er utviklet av Ahluwalia, omformer vanlige optiske mikroskop til nanoskop, som gjør det mulig å studere biologiske systemer på atomnivå.
— Problemet med nanoskoper er at de er veldig dyre, sier forskeren og legger til at chipen vil gjøre det langt billigere.
Ahluwalia forteller at de nå jobber med Norinnova Technology Transfer for å kommersialisere chipen, med Chip NanoImaging AS som partner i prosjektet.
— Det er fint å vite at god forskning også kan gi god innovasjon, sier forskeren.
Fire ganger til norske forskere
Ahluwalia er den eneste forskeren i Norge blant de 55 som mottar PoC-midler fra ERC i denne runden.
Det er forøvrig sjelden at slike midler tildeles norske forskere, det har skjedd til sammen fire ganger. Alle ganger til universiteter i nord, tre ganger til UiT og en gang til Nord universitet. I tillegg til at Ahluwalia ble tildelt slike midler i 2017, er de tidligere blitt tildelt professor Eiliv Lund ved UiT og Jorge Fernandes ved Nord universitet.
— Vi er dypt imponert over kreativiteten hans og kvaliteten på forskningen. Han har sikret tre ERC-grants, og halvparten av Norges Proof of Concept. Han er i stand til både å drive fremragende forskning og føre det over i ny innovasjon, sier Kenneth Ruud, prorektor for forskning ved UiT, til Khrono.
— Hvorfor går så få av disse midlene til Norge?
— Det er et godt spørsmål, jeg er usikker. Vi gjør det generelt dårligere i ERC enn folketallet kanskje skulle tilsi, sier han og fortsetter:
— Vi skal ikke se bort fra at noen av de som får ERC-midler kanskje ikke har innovasjon langt nok framme i bevisstheten, men dette vil variere mellom ulike forskningsområder. Grunnforskning kan danne grunnlag for virkelig radikale innovasjonsprosjekter, derfor er dette viktig.
Ruud legger til at de bruker Norinnova i arbeidet med PoC-søknader. Den såkalte TTO-en (technology transfer offices) har ifølge prorektoren kommet med viktige bidrag under utarbeidelse av disse søknadene.
Ny handlingsplan for innovasjon
Ruud mener sektoren har en jobb å gjøre for få det innarbeidet i deler universitetsmiljøene.
Grunnforskning kan danne grunnlag for virkelig radikale innovasjonsprosjekter, derfor er dette viktig.
Kenneth Ruud, prorektor for forskning ved UiT
— For vår del har vi brukt en helt del tid for å få på plass en ny handlingsplan for innovasjon og entreprenørskap, og har involvert organisasjonen bredt i dette arbeidet.
De jobber med å få det inkludert i utdanningen for å få det mer inn i kulturen og organisasjonen, ifølge Ruud.
— OECD-statistikken viser at vi nå er på åttende plass når det gjelder innovasjon, så jeg ser ingen grunn til at vi ikke skulle lykkes bedre på denne arenaen, sier han.
Nyeste artikler
KI-generert lærebok skaper bølger. — Helt absurd
Fagskolene mellom barken og veden
Cecilie Hellestveit vurderer å slutte å snakke med media: — Klikkhoreri
ChatGPT fikk A på eksamen. — Skulle nesten bare mangle
Nye trusler mot akademisk frihet og solidaritet
Mest lest
Medisinstudent ble utestengt i fire år — tapte rettssak
Ekstrem vekst i publisering: — Pervers forretningsmodell
Professor ber studentene forplikte seg: Du vil bli sett på som en forræder om du dropper ut
Åpner for at studenter kan levere masteroppgaven på nytt for å få bedre karakter
Bare 6000 av 24.000 møter opp på campus daglig. — Skulle gjerne sett flere