khrono-debatt
Er vi for naive i møte med digitalisering? Ja, sier professor
Er Norge for naive i møte med digitalisering, med chatboter og med store internasjonale nettselskap? Ja, er det korte svaret fra journalistikkprofessor Helle Sjøvaag.
Hvordan påvirkes Norge og universitetene av ChatGPT, TikTok og Google, og hva gjør vi? Det skal et panel bestående av en samfunnsviter, en litteraturviter og en teknolog diskutere tirsdag, 14. mars, i debatt nummer to som arrangeres i forbindelse med Khronos 10-års jubileum i år — denne gangen i samarbeid med Universitetet i Stavanger (UiS).
Arrangementet skjer fysisk i Stavanger, men blir også strømmet på Khrono.
Hva mener man egentlig med digitalisering?
Er vi i Norge for naive til digitaliseringen, er hovedoverskriften på debatten. Problemstillingene er mange:
- Er det et problem at eksamensoppgaver må være enklere nå enn før for at studentene skal forstå dem?
- Hvordan kan og bør høyere utdanning møte studenter som har tilbrakt mye av skolegangen på skjerm og som daglig tilbringer over 6 timer av fritiden på mobilen?
- Hvordan skal utdanningssystemet løse oppgaven med å utdanne reflekterte, kritiske og demokratiske borgere?
- Og bør Norge ta mer styringen over de globale nettaktørers jakt på oppmerksomheten vår og deres teknikker for å beholde den?
— Digitalisering har vært et tema i kunnskapssektoren så lenge Khrono har eksistert. Det har vært et spørsmål om økonomi knyttet til dette, og under pandemien var man jo nødt til å kaste seg ut i dette på en helt ny måte, sier redaktør i Khrono, Tove Lie.
Hun skal lede debatten.
— Det er mange som har snakket om digitalisering, men hva mener vi egentlig med det? Hva er bra, hva er ikke bra? Det blir spennende å diskutere, sier Lie.
Kritisk til uregulert marked
Helle Sjøvaag er professor i journalistikk ved Universitetet i Stavanger (UiS) og sitter i panelet tirsdag.
— Er Norge for naive til digitalisering?
— Ja!
— Det må du utdype.
— Jeg har et prosjekt nå der vi ser på hvordan den digitale infrastrukturen er regulert med tanke på borgernes beste. Da tenker man ofte på bredbånd, og på at alle skal ha lik tilgang.
I dag er mye av den digitale informasjonen lagret i såkalte skyer. Og hvem er det som eier disse? I stor grad internasjonale selskaper, som Google, Amazon og Microsoft.
— Dette markedet er fullstendig uregulert, sier Sjøvaag.
— Jeg stiller også spørsmål ved kunnskapen i forvaltningsleddet. Det er 19 ulike samordningsarenaer her, snakker de med hverandre? Dette er en fullstendig blindsone, og det går altfor fort.
I dag har mange norske kommuner sin informasjon lagret i en sky. Sjøvaag viser til Tyskland, som har en egen statlig lagringssky.
— Denne debatten må vi ta også i Norge. Og vi må ta med flere enn ingeniørene, både humanistiser og samfunnsvitere må være med, sier Sjøvaag.
Tre forskere i panelet
Både ChatGPT og TikTok har de siste månedene vært debattert, blant annet i Khrono, og dette blir også tema under debatten tirsdag.
Litteraturprofessor Eirik Vassenden er en av dem som har vært med i debatten, og som har testet roboten. Han sitter i panelet, sammen med Sjøvaag og Tom Ryen, instituttleder ved Institutt for data- og elektroteknologi ved UiS.
— De har lykkes i å lage en imponerende kommunikasjonsmodell, som er i stand til å lage sammenhengende og ganske gode passasjer, syntaktisk og grammatisk. Men det er ikke så imponerende når man ser på hva som faktisk kommer ut, har Vassenden tidligere sagt til Khrono.
Tilnærmingen i Vassendens fagmiljø ved Universitetet i Bergen er å tenke grundig gjennom utformingen av eksamensoppgavene. Det nytter ikke å «snu bunken».
— Vi må stille bedre spørsmål og lage oppgaver som vi tror studentene ikke greier å løse på andre måter enn ved å lese, skrive og tenke selv. Samtidig kan dette bli et slags kappløp, mellom stadige teknologiske forbedringer og faglærernes tilpasninger.
— Også på 1990-tallet snakket man om at studentene ikke klarte å konsentrere seg like lenge som før, sier Sjøvaag, noe tørt.
— Jeg underviser bachelorstudenter. De har et høgt forbruk av sosiale media, men de er også i stand til å lese en lang, eldre tekst. Jeg tenker at det er viktig å synliggjøre, og gjøre studentene bevisst på, at de bruker ulik kompetanse. Dagens studenter er mer digitalt innfødte enn oss som er litt eldre, og de bruker også ulike sosiale medier til ulike formål.
Under debatten blir også studentene representert. Tove Lie skal intervjue Mahnoor Raja, som er studentrepresentant i styret til UiS, i forkant av debatten, om hvordan hun forholder seg til den digitale virkeligheten. Hva forventer hun av universitetet sitt når det gjelder digitalisering?
Rektor ved Universitetet i Stavanger vil åpne showet.
Ny strategi
I februar arrangerte Khrono og Nord universitet det som var den første i en serie debatter som Khrono arrangerer i samarbeid med landets universiteter og høgskoler i 2023. Debattserien er også en markering av Khronos 10-årsjubileum.
— Tanken med disse debattene er at vi vil feire oss selv og akademia. Et viktig mål da Khrono ble opprettet var nettopp å skape debatt i kunnskapssektoren, sa Lie i forkant av den første debatten.
Det er planlagt flere debatter både denne våren og til høsten.
Karen Anne Okstad, kommunikasjonsrådgiver ved UiS, har vært med på å planlegge debatten i Stavanger. Hun sier at temaet «digitalisering» har stor aktualitet, blant annet fordi kunnskapsminister Tonje Brenna er i ferd med å utarbeide en ny strategi for digitalisering i skole og barnehage.
— Kanskje vil vi i denne strategien se en større satsing på skriving for hånd og lesing av bøker i skolen, slik Sverige nå gjør? Samtidig vil en ny EU-forordning tre i kraft neste år. Den skal i større grad regulere hva de store nettgigantene kan drive med, og bidra til mer transparens, sier Okstad.
Disse deltar
I panelet:Helle Sjøvaag, professor i journalistikk ved UiS som forsker på strukturelle vilkår for ytringsfrihet og demokrati
Tom Ryen, instituttleder ved Institutt for data- og elektroteknologi ved UiS som har god greie på kunstig intelligens
Eirik Vassenden, professor i nordisk litteratur ved UiB som har satt seg inn digitale muligheter og trusler
Student og styremedlem ved UiS, Mahnoor Raja, blir intervjuet om sine egne og heldigitale Generasjon Z sine forventninger til det digitale universitetet.
Arrangementet vil finne sted på Folken i Stavanger, tirsdag 14. mars kl. 18.00-19.00. Etter arrangementet blir det en minikonsert av A Band. Country-trioen består av Anders Vassenden, Børre Jacobsen og Arvid Lode. For anledningen blir det eksklusiv gjesteopptreden med Eirik Vassenden på vokal. Det er også mulighet for å delta på FolkenQuiz i Akvariet etter debatten samme kveld kl. 20.