Iselin Nybø heier på eliteprosjekter og mener slike forsøk garantert vil komme alle studenter til gode. Foto: Siri Øverland Eriksen

Nybø: Heier på nye elitestudier

Honours. Statsråd Iselin Nybø har problemer med å forstå at ikke alle bare heier på elitesatsing på universitetene.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forsknings- og høyere utdanningsminister, Iselin Nybø, sier hun heier på de nye elitestudiene på Universitetet i Oslo (UiO), og sier hun har problemer med å forstå at ikke alle er for disse forsøkene.

— Det er veldig bra at universitetene tenker nytt og tør å gå nye veier. At det er et tverrfaglige samarbeid mellom humaniora og realfag er jo også veldig spennende, sier Nybø.

Det er veldig bra at universitetene tenker nytt og tør å gå nye veier.

Iselin Nybø

— Noen tenker at denne type satsinger burde komme alle til gode, ikke bare noen få utvalgte?

— Men det er jo nettopp det som er noe av poenget. Når man prøver ut denne type prosjekter er jeg helt sikker på at lærdommen man trekker ut av prosjektet vil komme alle studenter til gode, sier Nybø.

— Viktig tverrfaglige grep

Hun legger til at satsingen ved Universitetet i Oslo må kunne sies å være svært beskjeden i omfang.

— UiO mottar mange milliarder i statsstøtte. At de velger å legge litt ekstra til rette for noen utvalgte studenter for en brøkdel av budsjettet ser jeg bare på som positivt, sier Nybø.

Positiv lenge

Også høsten 2018 sa Iselin Nybø at hun heiet på at det ble etablert eliteprogrammer.

— I langtidsplanen har vi forpliktet oss til å bruke 250 millioner kroner på utdanningskvalitet de neste fire årene. Det blir interessant å se hvilke erfaringer UiO gjør seg med honours-programmer. Jeg mener det er naturlig at en institusjon gjør denne typen forsøk innenfor rammen. Så får vi som sagt komme tilbake til hvordan dette skal finansieres i fremtiden, sa Nybø til khrono sist høst.

Nybø trakk også fram at kvalitetsorganet Diku som holder til i Bergen har fått bevilgninger til å utvikle en nasjonal arena for nettopp kvalitet i utdanningen, og at Forskningsrådet i dag finansierer flere pilotprosjekter for forskningslinjer på andre fag enn medisin.

— Det er positivt at ekstra motiverte studenter gis en mulighet til å gjøre en ekstra innsats, og det er en viktig del av universitetenes autonomi at de skal kunne tenke kreativt rundt tilbudet de gir studentene sine, svarte Nybø.

Sterke meninger

Flere har meldt seg på i debatten om det nye honoursprogrammet for studenter ved Universitetet i Oslo (UiO) — av rektor Svein Stølen omtalt som «årets nyhet».

Blant de kritiske til elitesatsingen er blant annet lederen i Norsk studentorganisasjon, Marte Øien, og professor ved Universitetet i Bergen, Jostein Gripsrud.

Historieprofessor Einar Lie ved UiO uttrykker derimot begeistring for honoursprogrammet ved UiO. I en kronikk publisert i Khrono og Aftenposten argumenterer han for innføringen av «elitespor også i masseuniversitetenes fattige studier», det vil si humaniora og samfunnsfag.

Nå får Lie en kraftig salve til svar fra kollega og professor i tekstvitenskap, Kjell Lars Berge:

— Einar Lie omtaler HF-studentene våre som en tapergjeng, sier Berge til Khrono.

I et innlegg på sin egen Facebook-side bruker Berge sterke ord om Lies kronikk. «(...) noe av det tristeste jeg har lesset av/fra en kollega, en kollega som jeg (normalt) respekterer. I artikkelen vises en åpenbar forakt for våre HF-studenter, og det legges til grunn en systematisk nedvurdering av posisjonen og verdien av humanistiske studier», skriver Berge.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS