styrevalg

Eks-rektor fikk styreplass ved Nord etter supplering

Tidligere rektor Bjørn Olsen ved Nord universitet er valgt inn i styret ved Nord universitet etter suppleringsvalg. — Jeg takker for tilliten, sier Olsen.

Tidligere rektor Bjørn Olsen ved Nord universitet har fått plass som ansattrepresentant i styret ved institusjonen.
Tidligere rektor Bjørn Olsen ved Nord universitet har fått plass som ansattrepresentant i styret ved institusjonen.
Publisert

Han gikk av på dagen som rektor i januar 2019. Deretter fulgte en berg- og dalbane-aktig ferd for å komme inn i styret ved Nord universitet. Nå har tidligere rektor Bjørn Olsen til slutt fått plass rundt styrebordet ved institusjonen.

Gikk på dagen

Etter suppleringsvalg er det klart at den tidligere rektoren blir representant for de faste ansatte i styret ved universitetet.

Olsen valgte å gå av på dagen i januar 2019 etter det som har vært omtalt som samarbeidsproblemer med det daværende styret. Han kastet kortene midt i den hardeste striden om nedlegging av flere studiesteder som lå under Nord universitet.

Et drøyt år senere stilte eks-rektoren til valg som styrerepresentant for de fast ansatte ved universitetet. Han ble valgt inn i mai 2021 etter kjønnskvoteringsregler, som det senere viste seg var i strid med valgloven. Dermed ble valget omgjort og Olsen måtte erkjenne at styreplassen røk.

Nå har det vært suppleringsvalg etter at en representant gikk ned i stilling og følgelig ikke var kvalifisert til en styreplass. Da lyktes den tidligere rektoren i å få plass i institusjonens topporgan.

Ville noe annet

— Jeg er takknemlig for tilliten de faglige ansatte har gitt meg og ser fram til å gå inn i styret. Med min bakgrunn og erfaring håper jeg å kunne bidra i styrearbeidet, sier Bjørn Olsen.

— Siden du nå er styremedlem kan du vel uttale deg om situasjonen Nord universitet står i. Hvor er du i Nesna-saken for eksempel?

— Jeg gikk av under en prosess som omhandlet strukturen på studiestedene til universitetet. Konklusjonen som kom etterhvert har jeg stilt meg bak. Så startet politikken rundt dette og det viste seg at med Namsos og Nesna ville politikerne noe annet.

Som eieren vil

— Nestlederen i styret har tatt bladet fra munnen og kritisert pålegget fra Kunnskapsdepartementet om gjenoppbygging på Nesna. Hva tenker du?

— Han hadde mange gode argumenter. Men vi har altså en eier som vil noe annet. Da gjør man som eieren sier. I og med at det kommer som er kongelig resolusjon har Nord universitet ikke noe valg. Det blir spennende å se søkertallene på studiene som skal fortsette på Nesna.

Anstendig oppførsel

— Hva betyr din tidligere rolle som rektor i en slik posisjon?

— Jeg tenker at det er positivt ut fra det at man har en erfaring og kompetanse med det å styre et universitet. Jeg vet hva et tilsagnsbrev er og har en viss oversikt over utfordringer i dette arbeidet.

— Som tidligere rektor, er det noen ekstra krav til hvordan du opptrer i styret?

— Det handler om å oppføre seg som et anstendig styremedlem uansett. Jeg kan ikke se at den rollen ellers skulle begrense meg på noen måte, sier Bjørn Olsen.

Uproblematisk

Styreleder Øyving Fylling-Jensen ønsker eks-rektoren velkommen i styret.

— Jeg ser at de ansatte har valgt at Bjørn Olsen som sin representant i styret. Jeg gratulerer ham og ønsker ham velkommen. Jeg ser frem til et godt samarbeid fremover, skriver styrelederen i en melding til Khrono.

Lederen for Forskerforbundet ved Nord universitet, Robin Munkvold, mener det er uproblematisk at en tidligere rektor blir styremedlem.

— Fra vårt ståsted er valget av Bjørn Olsen helt OK. Han har selvfølgelig som tidligere rektor gjort seg meninger om ting. Men han er innstilt av organisasjonene og med hans erfaring er det en grunn til at han er blitt det sier Munkvold.

— Kan det likevel tenkes at en forhenværende rektor i styret kan være et problem?

— For å være ærlig tenker jeg at dette er mer personavhengig enn hvilken rolle man tidligere har hatt. Jeg kjenner ikke Bjørn Olsen godt nok, men vil tro at han håndterer dette på en god måte. Ellers er vi fornøyde med å ha en styrerepresentasjon som er en blanding mellom ulike erfaringer, sier Robin Munkvold.

Powered by Labrador CMS