Nord universitet
Eks-rektor ved Nord fratas styreplass etter valgkrøll
Kunnskapsdepartementet slår fast at valgreglementet ved Nord universitet er i strid med loven. Dermed mister tidligere rektor Bjørn Olsen sin plass i styret. — Spesielt, sier han.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Saken er oppdatert 3. juni 2021 kl 20.15 med uttalelser fra Bjørn Olsen.
Tre uker har gått siden valgresultatet ved Nord universitet ble kjent. Fem nye styremedlemmer ble kunngjort, blant dem tidligere rektor Bjørn Olsen.
Men spørsmål om kjønnsbalanse og feil i valgreglementet dukket umiddelbart opp. Tre kvinnelige kandidater fikk flest stemmer blant de fast vitenskapelige ansatte, men én kvinne og to menn ble kvotert inn på grunn av valgreglementets bestemmelse om kjønnsbalanse.
Jussprofessor Eirik Holmøyvik, og leder av det sentrale valgstyret ved Universitetet i Bergen, reagerte, og leder av valgstyret ved Nord universitet, Roger Helde, ba Nord sende en henvendelse til Kunnskapsdepartementet (KD) for en vurdering av valgreglementet.
Nå er konklusjonen klar: Valgreglementet er i strid med Universitets- og høyskoleloven (UH-loven).
— Når det gjelder Nord universitet er det slik at de har gjennomført et valg som ikke er i tråd med regelverket. Vi er enige i at når det gjelder kjønnsfordelingen går ikke dette opp, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim.
— Dette er et valgreglement som ble oversendt departementet etter at det ble vedtatt av styret i 2018. Det kom ingen kommentarer eller rettelser fra departementets side den gang, sier tidligere rektor Bjørn Olsen i en kommentar til Khrono torsdag kveld.
— Klar tale
I valgreglementet for Nord universitet heter det at alle gruppene skal regnes som én valgkrets. Gruppene i dette tilfellet er midlertidige vitenskapelige ansatte, de teknisk-administrative ansatte og de faste vitenskapelig ansatte.
Universitets- og høyskolelovens § 9-4 sier derimot at kravene om representasjon av begge kjønn skal være oppfylt innen den enkelte valgkrets. Holmøyvik viste til at Kunnskapsdepartementet i forarbeidene til loven har presisert at de ulike gruppene som er representert i styret utgjør ulike valgkretser.
Dette gjentar departementet i sitt brev til Nord universitet sendt tidligere denne uka. Kravet om kjønnsbalanse gjelder ikke samlet for alle gruppene, men for hver enkelt valgkrets.
— Dette er klar tale fra departementet og Nord universitet må rette seg etter departementets tolkning. Det betyr at universitetet bør endre § 2-2 femte ledd i valgreglementet sitt, sier Holmøyvik til Khrono.
Olsen ut, Suzen inn
Beskjeden fra administrasjonen ved Nord universitet er også klar.
Valgreglementets paragraf om likestilling mellom kjønnene går lenger enn det UH-loven gjør. Det kommer fram i et brev sendt til valgstyret onsdag kveld.
Valgstyret møttes torsdag ettermiddag for å diskutere tilbakemeldingene fra Kunnskapsdepartementet og administrasjonen ved Nord universitet.
I en pressemelding opplyser leder av valgstyret, Roger Helde, at de nå har gjennomgått valgresultatet på nytt.
Konklusjonen er at Elisabeth Suzen blir fast medlem av styret og at tidligere rektor og professor Bjørn Olsen, blir varamedlem for fast vitenskapelige ansatte.
Marta Lindvert går inn som personlig varamedlem i for midlertidig ansatte.
— På vegne av Nord universitet vil valgkomiteen beklage overfor de nominerte kandidatene som er berørt av den endrede praktiseringen av justeringsbestemmelsene, sier Helde.
Han påpeker at man har gjennomført et valg med høy valgdeltakelse og valgstyret opplever at det har vært et stort engasjement rundt valget også i etterkant.
Universitetsstyret vi ta opp Kunnskapsdepartementets tilbakemeldinger på det gjeldende valgreglementet i neste styremøte.
Manglende signaler fra departementet
Da Bjørn Olsen besvarte Khronos henvendelse torsdag kveld, hadde han såvidt fått lest beslutningen.
Han mener at valgstyrets opprinnelige vedtak ble gjort helt riktig og i tråd med valgreglementet ved universitetet. Et reglement Kunnskapsdepartementet godkjente i 2018.
— Derfor ble dette reglementet også benyttet i suppleringsvalget ved universitetet for to år siden. Heller ikke da kom det signaler fra departementet, sier Olsen.
Slik Olsen forstår situasjonen ba valgstyret administrasjonen om å sjekke med departementet om valgreglementet er ulovlig. Signalene, slik han tolket dem er at departementet mener at valgreglementet er i strid med UH- loven.
— Det oppleves noe spesielt, sier Olsen.
— Kunne denne situasjonen vært unngått på noe vis?
— Det skal man vel ikke ha noen mening om. Men når en foretar slike vedtak er det god tradisjon på å sjekke lovligheten på slike vedtak, svarer Bjørn Olsen.
Nyeste artikler
Informasjon om studenter som strøk lå åpent i fem år
Joakim er én av ti svensker som får stipend til EU-prestisjeskole. Norge har kuttet sine stipender
Har varslet behov for å kutte opp imot 100 årsverk. Kun åtte får tilbud om sluttpakke
Tilbake til penn og papir?
Hva vil vi med barnevernspedagogutdanningen?
Mest lest
Sjokkmåling: Nær dobling for Frp blant studenter
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt
Juss-nestor mener Kjerkols fuskesak må behandles på nytt
Khronos lesere med 37 forslag til Årets navn i akademia 2024
1107 årsverk visket bort i akademia i 2024