valgkamp
Eikrem er valgt til ny lokal leder for Demokratene
I høst skal Øyvind Eikrem drive både valgkamp og kamp for å beholde jobben.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Siden det tidligere i sommer ble kjent at NTNU ønsker å gi Øyvind Eikrem sparken fra jobben sin som førsteamanuensis i psykologi ved Institutt for sosiale studier, har han kjempet for å beholde jobben.
I løpet av august/september skal et nytt ansettelsesutvalg ved Fakultet for samfunns- og utdanningsvitenskap ved NTNU avgjøre om de skal opprettholde vedtaket om avskjed av Eikrem eller ikke.
Noe av tiden fremover skal Eikrem bruke på valgkamp. Nylig ble han valgt til leder for partiet Demokratene i Trondheim, noe som er omtalt i flere aviser.
— Det blir nok neppe regjeringstaburett på meg, sier han til Khrono.
— Men ja, det stemmer at jeg har tatt på meg et tillitsverv. Det har ingenting med jobben min å gjøre. Jeg får nok tid til å drive litt valgkamp, men planen er å fremdeles være heltidsakademiker i mange år fremover.
Ikke problem å kombinere
Til Universitetsavisa sier han at Demokratene var det partiet som står han nærmest politisk og at han selv karakteriserer Demokratene som et anti-globalistisk parti. Han har tidligere vært politisk aktiv og styremedlem Piratpartiet i Trondheim.
Da Geir Ugland Jacobsen, etter å ha blitt ekskludert fra Fremskrittspartiet meldte seg inn i Demokratene, kom Eikrem etter.
— Det stemmer godt med hvor jeg står. Nasjonal sjølråderett er svært viktig. Overnasjonale organer som EU undergraver folkets demokratiske mulighet til å bestemme selv i viktige nasjonale spørsmål, sier han til UA.
Han mener at Demokratenes politiske ideologi ikke kolliderer med verdiene faget sosialt arbeid bekjenner seg til.
— Mitt fag er psykologi. Jeg kan ikke skjønne at det skulle være noe problem å kombinere dette med mitt politiske engasjement, sier han til Universitetsavisa.
Forberedt på rettens vei
Det har vært bråk rundt Eikrem siden han uttalte seg på nettstedet Resett, om drap på asylsøkere i Trondheim i 2018. Etter at Filter Nyheter publiserte sak om at han skulle stå bak en anonym facebookprofil som hisset til rasistiske nettdebatter, har konflikten økt. I juni i år ble det kjent at NTNU vil gi ham sparken, blant annet for brudd på tjenesteplikt.
Og Eikrem er klar for å ta saken til domstolene, hvis nødvendig.
— Dersom vedtaket blir opprettholdt, blir det selvsagt full rettslig prøving, sier han.
Khrono skrev i juli at det tidligere har vært dialog om førsteamanuensen og arbeidsgiver om bytte av arbeidssted, eventuelt bruk av hjemmekontor som en løsning på saken. Eikrem sier at han han ikke har hatt kontakt med arbeidsgiver i sommer.
— Er du på jobb?
— Jeg er på jobb, ja, og forbereder meg til semesterstart på vanlig måte.
I sommer skrev Khrono at Eikrem er suspendert fra all kontakt med studenter og kolleger. Eikrem forteller at dette var noe han fikk beskjed om da han i april fikk forhåndsvarsel om avskjed. Forskerforbundets advokat påpekte da at det var et vedtak i henhold til forvaltningsloven.
Der heter det at «avgjørelse som gjelder ansettelse, oppsigelse, suspensjon, avskjed eller forflytting av offentlig tjenestemann, regnes som enkeltvedtak». Enkeltvedtak har man klagerett på.
— NTNU trakk saken og sa at «arbeidsoppgavene var omprioritert». Jeg er i full jobb på vanlig måte, sier Eikrem.
Kan ta flere måneder
Som Khrono har skrevet, har Eikrem og hans advokat klaget på avskjedsvedtaket. Saken skal opp i Ansettelsesutvalget ved Fakultet for samfunns- og utdanningsvitenskap i høstens første møte, og deretter i NTNUs styre i oktober dersom vedtaket blir opprettholdt.
— Jeg har sagt to ting om arbeidsmiljøet, og det har jeg tatt tjenestevei. Jeg har ikke proklamert noe i en avis, sier Eikrem.
Han sier at delen av saken som dreier seg om Facebook-kontoene, er mer kompleks rettslig og faktisk.
— Men jeg er ikke ansvarlig for ting jeg ikke har gjort. Uansett er det ikke i nærheten av grunnlag for oppsigelse.