Horisont Europa

Dropper milliardkutt til EUs forskningsprogram

Et varslet kutt til Horisont Europa på flere hundre millioner euro ble kuttet. Men budsjettet ble ikke økt, slik mange ønsket.

EU-parlamentet har ønsket mer til forskning. De skal nå behandle det endelige budsjettet for 2023.

Det gikk et lettelsens sukk i forskningskretser i Brussel da det denne uka ble banket på plass en enighet om budsjettet for 2023. På forhånd hadde de fryktet et milliardkutt i budsjettet for EUs rammeprogram for forskning og innovasjon, Horisont Europa, som har over 95,5 milliarder euro i potten for hele sjuårsperioden for programmet.

Frykten spredte seg etter at finansministrene i EU varslet at de ville barbere kraftig i EU-kommisjonens forslag til budsjett for 2023. Ubrukte midler i Horisont Europa skulle dessuten overføres til andre formål.

Det lå 12,3 milliarder euro i potten i kommisjonens forslag til budsjett for Horisont Europa. Dette ville finansministrene kutte med 663 millioner euro, nær sju milliarder norske kroner.

— Vi er dypt bekymret over betydelige og uforholdsmessige kutt i 2023-budsjettet til Horisont Europa, het det i et brev ulike forskningsaktører sendte det tsjekkiske EU-formannskapet, som svar på det varslede kuttet.

Holder fast på kritikken

Nå er altså dette kuttet droppet.

EU-landene er, etter å ha forhandlet med EU-parlamentet de siste ukene, enige om et budsjett der det ligger 12,4 milliarder euro i potten til Horisont Europa. I tillegg til at de 663 millionene er tilbake, er det lagt til ti millioner euro til Marie Skłodowska-Curie Actions-programmet.

Budsjettet skal opp til avstemning i EU-parlamentet 23. november.

Den tyske EU-parlamentarikeren Christian Ehler har kalt det foreslåtte kuttet «absurd». Selv om det ble stanset, retter han fortsatt kritikk mot budsjettet.

— Denne nullsumtilnærmingen til budsjettet er fullstendig løsrevet fra ethvert politisk mål satt av EU-institusjonene, mål EU-rådet er enig i. Green Deal vil ikke fungere uten investeringer i Horisont Europa. Den digitale omleggingen vil ikke fungere uten investeringer i Horisont Europa, heter det i en uttalelse fra Ehler, sitert i Science Business.

Presset på for mer til forskning

Ehler viser dessuten til at de ikke har klart å hindre at 650 millioner i ubrukte midler i forskningsprogrammet, blir brukt til andre formål. Han mener det i praksis representerer et kutt.

Forskningsaktører har presset på for at ikke bare kuttet skulle bli stanset, men at budsjettet til forskning skulle økes. Det samme har EU-parlamentet, som har bedt om en økning på 311 millioner euro.

— På den positive siden kan vi si at Horisont Europa får litt mer penger. Ikke på det nivået parlamentet ønsket, men mer, sier Thomas Estermann i European University Association til Science Business. Andre aktører sier de vil vente med å konkludere til de har sett alle detaljene.

Powered by Labrador CMS