vitenskapsakademiet

Disse vil lede Det Norske Videnskaps-Akademi

Jussprofessor Giuditta Cordero-Moss og professor i sosialantropologi, Annelin Eriksen, vil bli preses i Vitenskapsakademiet. Språkprofessor Marit Westergaard er eneste kandidaten til å bli generalsekretær.

Det Norske-Videnskaps-Akademi er en organisasjon for Norges fremste forskere. Til valget som preses stiller Giuditta Cordero-Moss (lengst t.v.) og Annelin Eriksen (i midten), mens Marit Westergaard stiller til valg som generalsekretær.
Publisert

FAKTA

Det Norske-Videnskaps-Akademi

  •  En frittstående, tverrfaglig institusjon som skal bidra til å fremme vitenskap i Norge, dels ved møtevirksomhet, dels ved å ta initiativ til å støtte forskning og utgi vitenskapelige arbeider.
  • Ble etablert i 1857 under navnet Videnskabs-Selskabet i Christiania
  • Akademiet består av norske og utenlandske medlemmer, i alt 932 personer (januar 2024), delt i en matematisk-naturvitenskapelig og en historisk-filosofisk klasse. Hver klasse er igjen delt i faggrupper. Akademiet ledes av en valgt preses som for tiden er Lise Øvreås (UiB).
  • Deler ut Abelprisen i matematikk og Kavliprisene i astrofysikk, nevrovitenskap og nanovitenskap
  • DNVA mottar en grunnbevilgning over statsbudsjettet. I tillegg får Akademiet blant annet tilskudd fra Abelfondet, Equinor og Nansenfondet.
  • Holder til i et hus i Drammensveien 78 i Oslo. Senter for grunn­forskning og Akademiet for yngre forskere holder også til her.

Kilder: Store norske leksikon, DNVA, RIksantikvaren

Det Norske Videnskaps-Akademi (DNVA), en organisasjon med over 900 norske og internasjonale medlemmer, skal velge ny toppledelse fra januar 2025. 

Alle kandidatene er kvinner. 

Det er to kandidater til vervet som preses, som leder akademiet, melder DNVA på sine nettsider.

Partner i advokatfirmaer 

Den ene er Giuditta Cordero-Moss, som er professor i juss ved Universitetet i Oslo.

Hun har en variert bakgrunn, og har blant annet vært partner i to advokatfirmaer, jurist i Norsk Hydro og Fiat i Torino, og en rekke tillitsverv nasjonalt og internasjonalt.

Hun sier i en presentasjon på DNVAs nettsider at det er en ære å bli spurt.

— Erfaring utenfor akademia er berikende for det akademiske arbeid, og omvendt. Praktiske problemstillinger risikerer å bli oversett i en rent akademisk sammenheng, sier hun blant annet.

Viserektor og prodekan 

Den andre preses-kandidaten er Annelin Eriksen, professor i sosialantropologi ved Universitetet i Bergen (UiB). Hun har ledererfaring som viserektor og prodekan og leder for tiden et Fripro-prosjekt med midler fra Norges forskningsråd

 Hun har med stor ydmykhet takket ja til å stille til valg, ser hun i sin presentasjon.

— Forskningens rammevilkår er en viktig sak for meg og jeg har lang erfaring i ulike roller hvor dette arbeidet har vært sentralt sier hun, og nevner rollen som prodekan ved Det Samfunnsvitenskapelig Fakultet og viserektor for internasjonale relasjoner ved UiB.

Akademiets nye preses tar over etter Lise Øvreås, som har hatt vervet siden 1. januar 2022. Hun er professor i genmikrobiologi ved UiB. Valgperioden for preses er tre år, og det er ikke mulig med gjenvalg. 

Ny generalsekretær 

Det skal også velges ny genereralsektetær. Marit Westergaard, professor i lingvistikk ved UiT Norges arktiske universitet, er eneste kandidat. Hun er også leder for forskningssenteret C-LaBL.

I sin presentasjon peker hun på at det er bred enighet om at komplekse samfunnsutfordringer trenger forskningsbaserte løsninger. Likevel virker politikerne mindre villige til å finansiere forskning, og det er en økende skepsis til vitenskap blant «folk flest», mener hun.

— I denne situasjonen er det viktigere enn noensinne at DNVA har en sterk og tydelig stemme, slik at Akademiet kan fylle sin rolle som tverrfaglig møteplass, støttespiller for vitenskapelig forskning, deltager i den forskningspolitiske debatten og formidler både til beslutningstagere og allmennheten, sier hun. 

Den nye generalsekretæren tar over for sosiologiprofessor Gunn Elisabeth Birkelund, som har hatt vervet siden 1. januar 2021. 

Valget skjer på akademiets medlemsmøtet 19. september

Powered by Labrador CMS