taletid i stortinget
Disse utdanningspolitikerne snakker mest og minst på tinget
Blant medlemmene i Utdannings- og forskningskomiteen skiller det bare fattige ni sekunder mellom førsteplass og andreplass på «taletidtabellen» på Stortinget.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Tall som Khrono har fått tilgang til fra Stortinget viser at det er Senterpartiets Marit Knutsdatter Strand som har lengst taletid i stortingssalen blant medlemmene i Utdannings- og forskningskomiteen. På de to neste plassene kommer Marit Arnstad (Sp) og Hans Fredrik Grøvan (Krf). Begge de to sistnevnte er parlamentariske ledere i sine respektive partier.
28-åringen, som er komiteens nest yngste medlem bak Høyres Mathilde Tybring-Gjedde (27), har stått på talerstolen i Stortinget og snakket i totalt 11 timer og 33 minutter siden høsten 2017.
Hakk i hæl, ja faktisk bare med ni sekunder (!) kortere taletid, finner vi Knutsdatters partikollega, navnesøster og noe mer rutinerte Marit Arnstad.
De som engasjerer seg mest i høyere utdanning og forskning, Mona Fagerås (SV), Martin Henriksen (Ap) og Nina Sandberg (Ap) havner sånn cirka øvre sjikt/midt på treet. Mens en av de ivrigste i Khronos debattspalter, Marianne Synnes Emblemsvåg (H) kommer nest nederst med 2 timer og 9 minutter.
Ekstra overrasket
Når Khrono slår på tråden til Knutsdatter Strand for å få en kommentar til tallene, er det en sommerglad og faktisk også relativt nybakt mor som svarer i den andre enden. I mars ble nemlig Sp-politikeren mamma til vesle Tormod, noe som gjør at hun i vår har vært ute i foreldrepermisjon.
— Derfor er jeg kanskje litt ekstra overrasket over at jeg topper listen, sier Knutsdatter Strand, og legger til:
— For meg vil det alltid være høyt prioritert å være til stede i stortingssalen og delta på det som skjer der. Det er egentlig det viktigste man gjør som stortingsrepresentant.
Hun forteller videre at grunnen til at hun har såpass mye taletid er at hun ofte engasjerer seg i saker som ikke har sitt direkte utspring fra Utdannings- og forskningskomiteen.
— Dette er nok en fellesnevner blant oss tre som er øverst på listen. Både Marit Arnstad (Sp), Hans Fredrik Grøvan (Krf) og jeg engasjerer oss i mange andre saker. Når det gjelder de to er jo de parlamentariske ledere for partiet sitt, noe som gjør at de ofte snakker på vegne av partiet. Selv deltar jeg gjerne i debatter som Næringskomiteen har om for eksempel forskningsmidler til landbruk og lignende, eller i debatter som Utenrikskomiteen har om cybersikkerhet.
— Mange debatter går jo også på tvers av komiteene, og kan gjerne skli litt over i hverandre, understreker Knutsdatter Strand.
Forklaring
Taletiden er hos de fleste komitémedlemmene fordelt mellom alt fra innlegg, replikker, spørsmål, svar, tilsvar og redegjørelser.
Komitéleder Roy Steffensen står registrert med en total taletid på 3 timer og 36 minutt, og tar med det plass på nedre halvdel av listen.
Nederst på listen finner vi Hanne Dyveke Søttar (Frp), som har snakket i under en time, nærmere bestemt i 59 minutter. Grunnen til det kan også være med på å forklare hvorfor det er relativt store forskjeller i taletiden til komitémedlemmene.
Det handler nemlig ikke bare om lysten til å snakke – eller det motsatte. I Søttars tilfelle er årsaken til den korte taletiden blant annet at hun i to perioder av stortingsperioden har sittet i Kontrollkomiteen, der det som oftest bare er saksordføreren som tar ordet fra talerstolen, og der sakene sjelden fører til særlig debatt.
Svært kort fartstid i komiteen
— Forklaringen er enkel i mitt tilfelle, og det er nok lignende årsaker til at det er forskjeller mellom medlemmene i komiteen, sier Søttar på telefon til Khrono fra sommerhytten et lite stykke ute i Vefsnfjorden ved Mosjøen.
Hun peker også på at Frp satt i regjering fram til i januar, og at det før den tid er vanskelig å finne partimedlemmer på topplistene over taletid når det gjelder for eksempel interpellasjoner i Stortingets spørretime.
— Det var først i vår at jeg ble medlem i Utdannings- og forskningskomiteen, poengterer Søttar.