Fremskynder «påsketiltakene»
Digital undervisning og mer avstand: — Det blir spennende å se resultatet av påsken
For drøyt to uker siden ba regjeringen universitetene og høgskolene om å planlegge for digital undervisning fra og med 6. april. Denne uken kom beskjeden om at dette skulle gjelde fra torsdag 25. mars.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
«Det er tidligere bestemt at det skal være digital undervisning i universiteter, høyskoler og fagskoler fra og med 6. april. Dette fremskyndes nå til 25. mars.»
Slik ser meldingen som tirsdag ble lagt ut på regjeringens hjemmeside tirsdag kveld.
På regjeringens pressekonferanse samme kveld, informerte helseminister Bent Høie om de nye strenge nasjonale koronatiltakene, som kommer til å prege nasjonen – alle fall frem til tiltakene skal vurderes på nytt «innen 12. april», som regjeringen selv informerer om.
— Fra tidligere vet vi jo at økt reiseaktivitet og fellesferier ofte fører med seg mer smitte. Det blir spennende å se hva som blir resultatet av påsken, sier rektor ved Universitetet i Agder, Sunniva Whittaker, til Khorno onsdag formiddag.
Tre punkter
For UH-sektoren var det spesielt tre punkter i de nye tiltakene som er verdt å merke seg.
Det første er at den berømte én-meteren nå blir til to-meteren.
Det andre punktet gjelder hjemmekontor, som nå skal praktiseres av alle som har mulighet.
Det presiseres også at arbeidsgiver skal sørge for at ansatte jobber hjemmefra på alle arbeidsplasser der det er praktisk mulig.
BLI VARSLET
OM SISTE NYTT
Last ned Khrono-appen og få varsel om de viktigste nyhetene - både nasjonalt og nær deg
Last ned til iPhone - Last ned til Android
-
Og så det tredje punktet, som spesifikt handler om høyere utdanning:
«Lokaler ved universiteter, høyskoler og fagskoler holdes stengt for elever og studenter, slik at undervisningen skjer digitalt. Biblioteker og lesesaler kan holde åpent. Institusjonene kan gjøre unntak fra stenging dersom tilgang til lokalene er avgjørende for studenter som er avhengig av forsøk eller ferdighetstrening som ikke kan gjennomføres digitalt, og det er nødvendig for å opprettholde progresjonen i studiet.»
Oppe i dette triste greiene her, er vi glade for at studentene fikk gjennomføre Studentveka og at det meste av praksis allerede er unnagjort.
Johann Roppen, rektor, Høgskulen i Volda
De nye tiltakene trer altså i kraft torsdag 25. mars og vil i praksis gjelde inntil videre. Hvordan smittesituasjonen utvikler seg gjennom påskehøytiden vil avgjøre hvor lenge man må praktisere de ganske så strenge tiltakene.
Tirsdag skapte de nye nasjonale tiltak furore i flere ulike sektorer, deriblant i hotell- og restaurantbransjen, ettersom flere steder og kommuner i Norge tross alt har ingen eller svært lite smitte.
I UH-sektoren virker man derimot å ta tiltakene med fatning, og de fleste institusjonene har onsdag sendt ut meldinger til ansatte og studenter der det informeres om de nye tiltakene.
Trør til tross minimalt med smitte
Ved Høgskulen i Volda har det ifølge rektor Johann Roppen vært ett eneste smittetilfelle siden pandemien brøt ut for godt over et år siden. Dette var en student som kom fra Bergen i fjor høst, og som gikk rett i isolasjon ved ankomst Volda uten å smitte noen videre, informerer rektoren overfor Khrono
Også som kommune har Volda opplevd svært lite smitte – 64 totalt siden de første tilfellene 21. mars i fjor – og de siste to månedene er det bare påvist fire tilfeller av smitte i kommunen.
Selv om de nye tiltakene strengt talt «bare» er anbefalinger fra regjeringen, var ikke kriseledelsen i Volda i tvil da de møttes tirsdag kveld for å diskutere hvordan situasjonen fremover skulle håndteres.
— Vi følger anbefalingene så langt det lar seg gjøre. All undervisning blir digital fra i morgen av, bortsett fra et svært lite antall aktiviteter som faller innunder unntakene som omhandler ferdighetstrening, sier Roppen.
— 10 av 370 på jobb
Også lesesalene og biblioteket kommer til å holde åpent, men med tydelige krav om to meters avstand og høyt fokus på smittevern.
Roppen informerer om at gjennomgangsmelodien i studentmiljøet i Volda er at mange har valgt å bli værende i Volda gjennom påsken.
— Derfor er det fint at vi kan holde lesesalene åpne, sier rektoren, som anslår at bare rundt 10 av de rundt 370 ansatte ved høgskolen vil være fysisk til stede på campus de neste ukene.
— Oppe i dette triste greiene her, er vi glade for at studentene fikk gjennomføre Studentveka og at det meste av praksis allerede er unnagjort. Slik sett kom nedstengingen og de nye tiltakene på et heldig tidspunkt for oss. Det ville vært verre om dette skjedde for en måned siden, poengterer Roppen.
UiA: Deler antall personer på to
Ved Universitetet i Agder (UiA) var de også snare med å sende ut informasjon i etterkant av tirsdagens pressekonferanse. Rektor Sunniva Whittaker forteller at UiA innfører så å si samme praksis som Høgskulen i Volda.
Khrono prater med Whittaker like etter at hun er ferdig med å spille inn en videohilsen til studentene ved universitetet, både der hun ønsker dem god påske og der det informeres om de nye tiltakene.
— Vi opplever at alle tar situasjonen på alvor, sier Whittaker, som overfor studentene har valgt å legge særlig vekt på at avstandsanbefalingen om to meter respekteres.
— Vi gjør det enkelt, med at alle skilt der det står «én meter» nå skal tolkes som «to meter». Og der det står skrevet skilt med maks antall personer, for eksempel på inngangsdørene til grupperom, er det egentlig bare å dele antallet på to. Det er slik det må bli nå, sier Whittaker.
Hun tørr ikke å spå hvor lenge de nye tiltakene vil gjelde.
— Det er vanskelig å se inn i krystallkulen når det gjelder alt dette, sier UiA-rektoren.
NTNU: — Hold deg mest mulig for deg selv
Også ved NTNU er det digital undervisning og hjemmekontor som er hovedregelen fra og med torsdag. Lesesaler og biblioteker blir fortsatt holdt åpne i Gjøvik og Trondheim, også i påskeuken, men ikke i Ålesund, der det er innfør ekstra strenge restriksjoner som følge av et lokalt smitteutbrudd.
I en e-post som ble sendt ut onsdag morgen ber rektor ved NTNU, Anne Borg, studentene om å holde seg for seg selv eller sammen med sin husstand de første tid dagene etter at de kommer tilbake fra områder med høyt smittetrykk etter påske.
— NTNU forholder seg til enhver tid til nasjonale og lokale retningslinjer i våre studiebyer. Vi har vært forberedt på at det kunne komme endringer gitt at vi har en ustabil situasjon i landet, skriver Anne Borg i en e-post til Khrono.
KD: En nasjonal anbefaling
Khrono henvendte seg til Helsedepartementet onsdag, men ble på tampen av dagen bedt om heller å ta kontakt med Kunnskapsdepartementet (KD) med våre spørsmål. I en e-post til Khrono opplyser KD blant annet følgende:
— Vurderingen rundt hvor lenge tiltakene vil var vil blir gjort med utgangspunkt i smittesituasjonen, som endrer seg raskt.
På spørsmål om kravet om digital undervisning bare er en anbefaling og om universiteter og høgskoler egentlig kan velge ikke å følge anbefalingen, svarer KD dette:
— Det stemmer at digital undervisning er en nasjonal anbefaling. Institusjoner i kommuner omfattet av kapittel 5A-C i Covid-19-forskrifte, må følge reglene i den. Institusjonene må også følge eventuelle kommunale smitteverntiltak.