Akademisk frihet
Demokratiforkjemper Benny Tai fikk sparken av Universitetet i Hongkong
Oppsigelsen «markerer slutten på akademisk frihet i Hongkong», skriver Tai etter at han fikk sparken tirsdag.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Den kjente demokratiforkjemperen Benny Tai har fått sparken som førsteamanuensis ved Universitet i Hongkong. Det ble klart da universitetsrådet stemte over Tais skjebne tirsdag.
Ifølge NTB skal vedtaket om å gi Tai sparken ha blitt fattet med 18 mot 2 stemmer.
56 år gamle Tai spilte en sentral rolle under protestene til den såkalte paraplybevegelsen, eller Occupy Central, i 2014. I fjor ble han dømt til 16 måneder i fengsel etter at han ble stilt for retten sammen med åtte andre protestledere.
Vil anke avgjørelsen
Avgjørelsen om å sparke Tai hylles ifølge NTB i en uttalelse fra den kinesiske regjeringens kontor i Hongkong, der Tai omtales som «ond». De skal tidligere ha anklaget ham for å ville starte en revolusjon.
Selv skriver Tai i en melding på Facebook at vedtaket i universitetsrådet «markerer slutten på akademisk frihet i Hongkong».
«Academic staff in education institutions in Hong Kong are no longer free to make controversial statements to the general public about politically or socially controversial matters. Academic institutions in Hong Kong cannot protect their members from internal and outside interference,» skriver Tai.
Onsdag varslet han at avjørelsen vil bli anket.
Frykter for den akademiske friheten
Tai er ikke alene om å peke på den akademiske friheten.
— Dette sender et svært uhyggelig budskap om akademisk frihet, sier Yuen Chan ved City University London til avisa The Guardian. Chan har tidligere undervist ved Chinese University of Hong Kong.
Han retter fingeren mot Kinas nye sikkerhetslov i Hongkong, som opposisjonen frykter skal kneble dissidenter og protester mot kinesiske myndigheter. Oppsigelsen av Tai beskrives av Chan som «kulminasjonen av en periode med stadig mer politisk press på universitetene i Hongkong, som er styrket med kunngjøringen av sikkerhetsloven».
— Det er grunn til å være bekymret på mange plan, også for den akademiske friheten, sa professor ved Institutt for fredsforsking (PRIO), Stein Tønnesson, til Khrono om den nye sikkerhetsloven i juni.
Mot tidligere vedtak
The Guardian viser til at tirsdagens beslutning går mot en beslutning fra tidligere denne måneden, som konkluderte med at det ikke var grunnlag for å gi Tai sparken.
NTB viser til at universitetet selv ikke hadde kommet med en uttalelse onsdag om hvorfor Tai mistet jobben eller hvordan det ble avgjort. De viser samtidig til en uttalelse på universitetets nettsider der det heter at de «har løst en personalsak når det gjelder et medlem av lærerstaben».
Nyeste artikler
Forskaren vaks opp i Israel. No veit han ikkje om han vil reisa tilbake
Nordisk Østforum legger ned. Forskere vil ikke lenger skrive skandinavisk
Khronos store julequiz
Fagskoledebattens blindsoner — mer enn ren kvalifisering for arbeidslivet
Frykter for kurstilbudet. Blir det svekket, kan det bli flere tomme studieplasser
Mest lest
Dette er Lise Øvreås sitt lag til rektorvalet ved UiB
Tidligere har hun fått drapstrusler for forskningen sin. Men nå har det skjedd noe
ChatGPT fikk A på eksamen. — Skulle nesten bare mangle
Cecilie Hellestveit vurderer å slutte å snakke med media: — Klikkhoreri
Professor ber studentene forplikte seg: Du vil bli sett på som en forræder om du dropper ut