Protester utenfor Polytechnic University (PolyU) i Hongkong under protestene i november. Foto: Leah Millis/Reuters/NTB Scanpix

Akademikere i Hongkong: Den akademiske friheten er svekket

Under press. 2019 var «det verste året så langt for akademisk frihet i Hongkong», heter det i en ny rapport. To av tre akademikere sier at den akademiske friheten er svekket.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forholdene for den akademiske friheten er blitt verre. Det slår mer enn to av tre akademikere i Hongkong fast ifølge en måling gjennomført forrige måned. 246 akademikere deltok målingen.

37 prosent av dem mener den akademiske friheten er blitt betydelig svekket, i overkant av 30 prosent svarer at den er blitt noe svekket. Litt over én av fire svarer at den er uendret.

Tallene presenteres i den ferske rapporten «2019 Hong Kong Academic Freedom Report». Rapporten er publisert av Progressive Scholars Group, et nettverk av akademikere i Hongkong som med egne ord jobber for «akademisk autonomi og et sterkt sivilsamfunn».

«Det verste året»

Hongkong var i fjor preget av voldsomme protester mot regjeringen. Det brøt ut i juni da myndighetene i Hongkong åpnet for fengslede kunne utplasseres til Fastlands-Kina. Det utviklet seg videre til større protester med krav om demokratiske reformer.

De er også omtalt i den ferske rapporten. Der beskrives 2019 som «det verste året så langt for akademisk frihet i Hongkong».

De peker på 22 konkrete eksempler fra det siste året som de hevder representerer trusler mot den akademiske friheten, inkludert kampene mellom politi og demonstranter på Chinese University of Hong Kong (CUHK) og Hong Kong Polytechnic University (PolyU).

Times Higher Education (THE) skriver at åtte av de 22 handler om «personlige angrep på eller press mot akademikere».

Avisa trekker også fram flere konkrete eksempler fra rapporten:

  • Universiteter skal ha forbudt diskusjoner om uavhengighet for Hongkong
  • En akademiker fra USA skal ha blitt nektet innreise en uke etter å ha vitnet for Congressional-Executive Commission om protestene.
  • En forlegger i byen skal ha droppet publisering av en bok etter at forfatteren nektet å endre en del om protestene på Den himmelske freds plass (Tiananmen-plassen).

«Effektene av Kinas innflytelse»

Progressiv Scholars Group retter fingeren mot Bejing. Generalsekretær Brian Fong i gruppa sier til University World News, som også har omtalt rapporten, at «det akademikere i Hong Kong opplever er effektene av Kinas innflytelse». Generalsekretæren er selv assisterende direktør ved Academy of Hong Kong Studies ved Education University of Hongkong.

Det akademikere i Hong Kong opplever er effektene av Kinas innflytelse.

Brian Fong

Den akademiske friheten i Hongkong er ifølge Fong «viktig for å forstå hvordan Kinas innflytelse underminerer akademisk frihet». Lignende press på akademisk frihet i Macau, Taiwan og andre sørøstasiatiske land, sier han.

I intervjuet med University World News sier Fong at det ikke bare er akademikere som utsettes for økt press om tar inntar et kritisk ståsted mot regjeringen i Hongkong eller den kinesiske regjeringen, det gjelder ulike deler av samfunnet. Akademikere er likevel spesielt utsatt, og Fong beskriver en situasjon der mange akademikere holder seg unna kritiske offentlige uttalelser og profilerte arrangementer som kan føre til kritikk fra pro-kinesiske krefter som mobiliserer til angrep på kritiske akademikere.

«Dette skaper gradvis et miljø i Hongkong der akademikere kjenner en form for press når de forsøker å publisere artikler eller snakke offentlig om ting i samfunnet, så de er mer forsiktig», sier Fong. Han legger samtidig til at det så langt ikke har påvirket forskningsresultater, inkludert forskningsartikler, «så lenge de er strengt akademiske».

Fong viser også til protestene, som brøt ut allerede i juni. Han sier at det ikke er noen arrangementer ved noe universitet i Hongkong der protestene og betydningen av dem, er tema.

Disse mener de betyr mest

Times Higher Education viser til at akademikerne i målingen også er bedt om å rangere hvilke personer eller institusjoner som har mest innflytelse over graden av akademisk frihet.

Finansieringsorganer og universitetsledelse ble ansett som viktigst, mer enn 170 av de akademikerne som deltok rangerte dem mellom seks og på en skala der 10 er «mest innflytelsesrik», skriver THE. Sentralregjeringen og regjeringen i Hongkong ble ansett som mindre innflytelsesrike.

Powered by Labrador CMS