USA

Demokratene hamret løs på republikanernes utdannings­politikk

Profilerte talere på demokratenes landsmøte kom med kraftig kritikk av det konservative Project 2025 og republikanernes utdanningspolitikk.

Demokratenes presidentkandidat Kamal Harris fra talerstolen. Hun holder pekefingeren opp og snakker engasjert ikledd en marineblå dress.
President Harris: Den nåværende amerikanske visepresidenten holdt en kraftfull og — sammenliknet med sin konkurrent i presidentvalgkampen — kort tale til landsmøteforsamlingen i Chicago natt til fredag norsk tid.
Publisert

— Vi skal ikke la Donald Trump eliminere Utdanningsdepartementet som finansierer våre offentlige skoler, sa demokratenes presidentkandidat Kamala Harris i natt til stor applaus under demokratenes landsmøte i Chicago.

— America, we are not going back, sa hun, og gjentok med det noe som fort kan bli et av Harris/Walz-kampanjens store slagord i høstens valgkamp.

Talen hun holdt i natt har blitt omtalt som en av de viktigste talene så langt i den politiske karrieren til den relativt ferske presidentkandidaten. Fra talerstolen avsluttet Harris det fire dager lange møtet i Chicago, et møte som har vært  kjennetegnet av økonomisk politikk, abortspørsmålet, politikk rundt immigrasjon, og stadige stikk til republikanernes presidentkandidat Donald Trump.

Og en gjenganger på talerstolen: kraftig kritikk av det konservative Project 2025 og republikanernes utdanningspolitikk.

Trump vil legge ned departement

— Har du noen gang sett et dokument som både kan ta livet av et lite dyr og demokratiet på samme tid, spurte komiker Kenan Thompson etter at han ruslet ut på scenen med en noe oppblåst utgave av «Mandate for Leadership: The Conservative Promise» under armen. 

Komiker Kenan Thompson er kjent fra underholdningsprogrammet Saturday Night Live.

Under landsmøtet ble det klart at demokratene har blikket rettet mot det kontroversielle konservative Project 2025, en 922 sider tykk «oppskriftsbok» for republikansk valgseier som er utarbeidet av den konservative tenketanken The Heritage Foundation.

Flere tidligere medarbeidere av Donald Trump har bidratt til dette dokumentet, og man antar at det viser et troverdig omriss av republikanernes plan for USA om Trump blir valgt i november. 

Den republikanske presidentkandidaten har selv flere ganger forsøkt å distansere seg fra Project 2025. Senest under Harris' tale i natt plukket han opp telefonen og ringte inn til Fox News' studio og insisterte på at han ikke har hatt noe med prosjektet å gjøre. «Jeg har ikke sett det, jeg vil ikke se det», hevdet Trump på direkten.

Et av mange de mange oppsiktsvekkende forslagene som fremheves i Project 2025, er planen om å legge ned det amerikanske utdanningsdepartementet for å redusere det offentlige avtrykket på undervisningssektoren. De ønsker heller å flytte ansvaret for offentlig utdanning over til delstatene hvor de mener beslutningene tas på et plan som ligger nærmere amerikanske familier. 

Trump har selv sagt at han planlegger dette, blant annet i en mye omtalt samtale med milliardær og tekno-gründer Elon Musk på plattformen X (tidligere Twitter).

Demokratene reagerer

Allerede mandag kveld, i sin store avskjedstale til partiet, gjorde president Joe Biden seg morsom på Trumps bekostning og gikk samtidig til angrep på republikanernes utdanningspolitikk.

— Donald Trump og hans republikanske venner — ikke bare kan de ikke tenke, de kan ikke lese veldig godt, heller. Seriøst, folkens, tenk over det og se på Project 2025: De vil kvitte seg med Utdanningsdepartementet.

Dagen etter kritiserte tidligere førstedame Michelle Obama også dette grepet. 

— Å stenge utdanningsdepartementet, å forby bøker — ingenting av dette vil forberede barna våre på hva vi møter i fremtiden, sa hun i en sjelden tale til landsmøtet, som ble holdt i hennes egen hjemby.

På landsmøtets tredje dag var det visepresidentkandidat Tim Walz' tur til å innta rampelyset. Walz har tatt lærerutdanning og jobbet som historielærer på videregående fram til han gikk inn i politikken — i tillegg til å være trener for skolelaget i amerikansk fotball, en rolle som har gitt ham kallenavnet Coach Walz.

Utdanning har vært en av Walz' hjertesaker, og som guvernør i Minnesota har han frontet flere utdanningspolitiske initiativer. I landsmøtesalen i Chicago ba han Donald Trump om å studere elevrådskontorene om han ønsket å finne gode eksempler på ledelse til etterfølgelse.

Walz snakket også om Project 2025 og hvorvidt dette er en plan republikanerne har tenkt å følge.

— Republikanerne later som de ikke vet noe om dette. Men hør her folkens, jeg har vært trener lenge nok til å vite at dersom noen tar seg tid til å legge en slagplan, har de tenkt å følge den.

Harris' politikk for utdanning

Det hele kulminerte altså torsdag kveld, med presidentkandidat Kamala Harris' tale.

Skulle Harris bli valgt til USAs 47. president, vil hun være den første kvinnen som innehar embetet, den første av indisk og jamaicansk herkomst, og den første presidenten som har sin utdannelse fra en såkalt HBCU — «Historically black colleges and universities».

Som visepresident har hun ikke gjort seg bemerket på feltet høyere utdanning, men hun vil trolig jobbe videre med noen av de store prestisjeprosjektene hun og Biden har jobbet med i de tre og halvt årene de har vært i Det hvite hus. Mange av dem har møtt motstand i Kongressen og i rettssystemet.

Blant disse er «Student Debt Relief Plan», den storstilte planen som Biden og hans administrasjon har satt i gang for å håndtere den svimlende studiegjelden amerikanerne har.

Så langt har fem millioner amerikanere fått slettet 168,5 milliarder dollar i gjeld, men Biden har møtt motstand, blant annet i Høyesterett, som i 2023 satte ned foten og bestemte at presidenten ikke hadde myndighet til å ettergi studiegjeld.

Andre løfter Biden og Harris gikk til valg på, var å doble antall «Pell Grants», et stipend til studenter som har ekstraordinære økonomiske utfordringer i forbindelse med sin utdannelse, og en oppdatering av «Free Application for Federal Student Aid», en tjeneste som gjør at økonomisk utsatte studenter kan søke om støtte. 

Nå venter en valgkamp hvor nye løfter trolig vil komme.

Powered by Labrador CMS