Rektor på NTNU Gunnar Bovim Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Derfor reiser NTNU-forskere til Israel

Jeg tror på at samarbeid om forskning og utdanning bygger broer mellom mennesker og har en grunnleggende, demokratisk effekt, skriver NTNU-rektor Gunnar Bovim som svar på kritikken om at NTNU-forskere skal drøfte samarbeid med israelske institusjoner for petroleumsforskning.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

NTNU har takket ja til å delta i en regjeringsdelegasjon til Israel høsten 2016, knyttet til petroleumsforskning og – utvinning. Det har vakt debatt, også i Khrono.

Det har jeg stor forståelse for, og det er lett å se at dette er en sak med mange sider. Vi trenger derfor å bryne oss på hverandres argumenter, gjennom en åpen, fri og saklig debatt. 

Som rektor for NTNU er mitt primære standpunkt at vi skal utvikle mer samarbeid, ikke mindre. NTNU har i dag akademisk samarbeid med land over hele verden, også med land med totalitære regimer. Jeg tror på at samarbeid om forskning og utdanning bygger broer mellom mennesker og har en grunnleggende, demokratisk effekt.

Når det gjelder den konkrete saken, fikk NTNU en forespørsel fra regjeringen ved olje- og energiminister Tord Lien, om å ha med forskere i en delegasjon til Israel høsten 2016, for å diskutere mulig forskningssamarbeid. Dette ble av vårt petroleumsmiljø vurdert som faglig relevant, og følgelig interessant og ønskelig å delta. Deltagelsen har altså en faglig, ikke politisk begrunnelse.

Å avvise en henvendelse fra norske myndigheter om å delta i en delegasjonsreise som er saklig og faglig begrunnet, vil i praksis være en boikott fra NTNUs side. NTNUs styre har tidligere enstemmig avvist et forslag om boikott av Israel. Begrunnelsen lå ikke i støtte til Israels politikk, men i erkjennelsen av at samarbeid og kontakt er selve fundamentet i utvikling av kultur og kunnskap.

Å avvise en henvendelse fra norske myndigheter om å delta i en delegasjonsreise som er saklig og faglig begrunnet, vil i praksis være en boikott fra NTNUs side.

Gunnar Bovim

Jeg står fast ved at det er en riktig beslutning at forskere fra NTNU deltar i delegasjonen, og bidrar med sin faglige kompetanse.

Rektor Gunnar Bovims innlegg er et svar på dette innlegget: Hva med ryggraden, Gunnar?

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS