Frode Helland er professor i nordisk litteraturvitenskap, og nå nyvalgt dekan ved Det humanistiske fakultet ved Universitetet i Oslo. Foto: Privat

Helland vant dekanvalg på UiO

Valg. Frode Helland blir ny dekan på Det humanistiske fakultet på Universitetet i Oslo etter en overveldende seier over sittende dekan, Arne Bugge Amundsen.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Resultatet av dekanvalget på Det humanistiske fakultet ved Universitetet i Oslo (UiO) ble klart i ettermiddag, fredag 2. november.

FAKTA

Det humanistiske fakultet, UiO

Universitetet i Oslos avdeling for humaniora.

Tilbyr 13 bachelorprogram og 21 masterprogram innenfor felter som historie, filosofi, medievitenskap, litteraturvitenskap, lingvistikk og arkeologi.

Har nærmere 600 vitenskapelige årsverk og stipendiater, budsjett på 675 millioner kroner.

Dekan har vært Arne Bugge Amundsen siden 2014.

Det ble avgitt 901 stemmer. Dette er en vekst fra sist hvor det ble avgitt 737 stemmer. 22 av stemmene var blanke. Stemmene blir vektet i forhold til studenter, faglige og teknisk-administrativt ansatte. Det vektede tallet var 1324,8 stemmer og Helland vant med 66,75 prosent av disse stemmene, heter det i en pressemelding fra Universitetet i Oslo.

Klar vinner blant studenter og faglige ansatte

Oppslutningen om Helland er klar blant både vitenskapelige og studenter, stemmene fra de teknisk/administrativt ansatte er likt fordelt mellom de to kandidatene.

62,38 prosent av de vitenskapelig ansatte stemte, 73,68 prosent av de teknisk-administrativt ansatte og 5,59 prosent av studentene.

Frode Helland er professor i nordisk litteratur ved Institutt for lingvistiske og nordiske studier (ILN), og senterleder ved Senter for Ibsen-studier. Han har tidligere vært instituttleder ved INL, NTNU (2002-2004; nestleder 1998-2002).

Les også: Det er duket for kamp i dekanvalg for humanistene på Universitetet i Oslo

Teamet rundt Helland

Helland har med seg følgende team:

Mathilde Skoie som prodekan for forskning. Hun er professor i latin ved institutt for filosofi, ide- og kunsthistorie og klassiske språk (IFIKK). Hun var instituttleder ved IFIKK fra 2009 til 2016.

Fakultetet må få en framtidsrettet strategi for digital humaniora, og vi trenger et klarere bilde av fakultetets plass i et multikulturelt Norge.

Frode Helland

Gunn Enli som prodekan for undervisning. Enli er professor i medievitenskap ved Institutt for medier og kommunikasjon (IMK).

— Jeg stiller fordi jeg over tid har blitt oppfordret til dette av veldig mange, fordi jeg veldig gjerne vil være dekan for hele HF og fordi jeg mener HF trenger en ny kurs, sa Helland til Khrono, i forkant av valget.

— Hva legger du i «ny kurs»?

— Jeg mener det er flere ting ved fakultetet vi kan få til å fungere bedre enn det gjør i dag. Jeg vil for eksempel veldig gjerne styrke universitetsdemokratiet som styreform, samt gi en tydeligere stemme til HF utad. Fakultetet må få en framtidsrettet strategi for digital humaniora, og vi trenger et klarere bilde av fakultetets plass i et multikulturelt Norge, sa Helland.

— Hvor tett knyttet til diskusjonen og engasjementet rundt Ibsensenteret er ditt kandidatur?

— Mitt kandidatur har ingenting direkte med den diskusjonen å gjøre. Det humanistiske fakultet er mye større og viktigere enn det som ligger i diskusjonen av finansieringsmodellen, svarte Helland.

Bugge Amundsen: Viktig å beholde stabil kurs

Kulturhistorieprofessor Arne Bugge Amundsen vant forrige dekanvalg i 2014 med 50,2 prosent av stemmene mot Jens Braarvig, og stilte til gjenvalg den gangen, nå tapte Amundsen selv under gjenvalg.

Til Khrono i forkant av valget sa Amundsen blant annet:

— Mitt dekanat har oppnådd mye de siste årene, og jeg vil gjerne fortsette det som er begynt - sammen med et spennende, dynamisk dekanteam. I den tiden som HF nå står foran, trengs både kontinuitet og fornyelse. Det er viktig å beholde en klar og stabil kurs i en tid der humaniora og HF blir stilt overfor nye muligheter og utfordringer. Forskningsfinansiering, faglighet og tverrfaglighet, studiekvalitet og samfunnskontakt er nøkkelord her.

Han bemerket også at han syntes det var positivt at Helland stilte og bidro til å gjøre dekanvalget til et reelt valg.

Les også:

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS