Valgstyrets leder, Anne Elizabeth Stie, arrangerte valgmøtet med rektorkandidatene Sunniva Whittaker og Stephen Seiler. Khrono-redaktør Tove Lie var debattleder. Foto: Jan A. Olsen, UiA

Rektorvalg i Agder: Utveksling og fagspråk til debatt

Rektorvalg. Nødvendigheten av å reise på utveksling og betydningen av norsk fagspråk er rektorkandidatene ved Universitetet i Agder uenige om, men ellers er de nokså enige om mye.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Grimstad (Khrono): Rektorkandidatene ved Universitetet i Agder (UiA), Sunniva Whittaker og Stephen Seiler, møttes til debatt onsdag, først på campus Grimstad og senere på dagen i Kristiansand.

Fakta

Rektorkandidatene

Rektorvalget ved Universitetet i Agder foregår i perioden 11.-18. februar.

Ny rektor tiltrer 1. august 2019.

Styret ved Universitetet i Agder vedtok i fjor høst med 6 mot 5 stemmer å fortsette med valgt rektor en fireårsperiode til.

De to kandidatene som stiller er:

  • Stephen Seiler (53), professor og prorektor for forskning ved UiA siden 2016. Tidligere dekan ved Fakultet for helse- og idrettsvitenskap, UiA. Har jobbet ved UiA i 23 år.
  • Sunniva Whittaker (58), professor og dekan ved Fakultet for humaniora og pedagogikk. Hun kom til UiA for halvannet år siden fra NHH, der hun var prorektor 2013-17 og før det instituttleder, Institutt for fagspråk og interkulturell kommunikasjon. I alt var hun 21 år ved NHH.

Kilde: Valgsidene, uia.no

Whittaker er dekan ved Fakultet for humaniora og pedagogikk, mens Stephen Seiler er viserektor for forsking, formidling og innovasjon ved Universitetet i Agder.

Det er disse to som stiller i valget på ny rektor når perioden til dagens rektor, Frank Reichert, utløper 31. juli 2019. Rektorvalget varer fra mandag 11. februar til 18. februar.

Konkurrerte med Atle Antonsen

I Grimstad møtte rundt 30-40 ansatte og noen få studenter opp for å finne ut hvem de to kandidatene er og hvem de bør stemme på i valget som begynner om en uke.

Jeg mener at korte opphold kan være vel så viktig og min erfaring er at for eksempel workshop kan fungere veldig bra, og også utveksling via skype.

Sunniva Whittaker

Valgdebatten foregikk i konkurranse med Karrieredagen 2019 på campus, der Atle Antonsen var konferansier, noe leder av valgstyret, Anne Elizabeth Stie, mente var et ganske rått parti.

Etter to timer i auditoriet i Grimstad var det ikke bare lett å få øye på hva som skiller kandidatene, bortsett fra gjennom svarene de mot slutten ga til debattleder, Khronos redaktør Tove Lie, da hun stilte dem noen mer lettbente spørsmål der de måtte velge mellom to alternative svar. Da viste det seg blant annet at Whittaker liker rødvin, Seiler hvitvin, Whittaker foretrekker skjønnlitteratur mens Seiler velger sakprosa, og Whittaker velger fjellet og Seiler syden.

Uenige om utveksling

Tidligere i debatten viste det seg at de to kandidatene er litt uenige om nødvendigheten av å dra på utveksling. Whittaker tok til orde for at kortere opphold også skal være tellende og at virtuell utveksling også kan være et alternativ.

Det vanlige må være å reise ut. Det er så viktig å reise vekk fra den bobla vi bor i her i Norge og oppleve noen ordentlige utfordringer.

Stephen Seiler

— Det er viktig å få inn de internasjonale perspektivene, men snittalderen på våre studenter er 27 år og det er vanskelig for mange å reise ut på grunn av barn og andre forpliktelser. Jeg mener at korte opphold kan være vel så viktig og min erfaring er at for eksempel workshop kan fungere veldig bra, og også utveksling via skype, sa hun.

Hun tok også til orde for praksisopphold i utlandet,

— Da kommer man bedre i inngrep med kulturen, i stedet for at man klumper seg sammen med andre internasjonale studenter, noe som ofte skjer, la hun til.

Stephen Seiler, derimot, sa at her er de to uenige.

— Det vanlige må være å reise ut. Det er så viktig å reise vekk fra den bobla vi bor i her i Norge og oppleve noen ordentlige utfordringer. Jeg mener at regelen må være at alle skal ut, og så får man heller melde seg av hvis det ikke går. det må være utgangspunktet, sa han.

Norsk eller engelsk?

De to var også uenige om bruken av engelsk på universitetet.

Seiler påpekte at det ikke kan være enten/eller mellom norsk og engelsk, men at det i mange andre utdanninger er en definitiv fordel at språket er engelsk.

— Og så finnes det også fag der det er naturlig at det meste foregår på norsk, for eksempel i lærerutdanning og sykepleierutdanning, sa han.

Sunniva Whittaker mente at fanen må holdes høyere for norsk som fagspråk.

— Det er viktig å kunne henge all ny kunnskap på gammel kunnskap, og da blir det viktig å begynne på sitt morsmål når man går i gang med et nytt fag. Kvalitetsmeldingen nevnte ikke noe om betydningen av norsk fagspråk, det har jeg påpekt overfor vår nåværende statsråd, sa hun.

Vil ikke konkurrere med Dag Rune Olsen

Student innen fornybar energi, Henrik Johan Gjernes, stilte tre spørsmål og utfordret kandidatene på reising og bruk av klimakvoter.

— Kommer dere til å promotere klimakvoter, spurte han.

— Jeg kommer ikke til å konkurrere med Dag Rune Olsen (rektor ved Universitetet i Bergen, red.mrk), om mest mulig Co2-utslipp som rektor. Det går også vanvittig mye tid bort til all den reisingen. Mye kan ordnes med teknologi, sa hun og tok også til orde for kortreist utveksling.

— Jeg holder en knapp på utveksling til land i Europa, og at man kan oppmuntre studentene til å bruke tog eller båt, der det også er flott å jobbe mens man er underveis. Vi må ha fokus på det, sa hun.

Seiler, på sin side, sa at han ble litt svar skyldig når det gjelder klimakvoter.

— Men vi gjør veldig mye bra for miljøet, for eksempel vil det nye I4Helse-bygget være 90 prosent selvforsynt med energi via energibrønner, sa han.

— Hvis vi skal ha forskere på den globale arenaen, ser jeg ikke for meg at vi kan slutte å fly og bare bruke skip eller tog, sa han.

Frir til studentene

Begge kandidatene frir til studentene før valget og lover mer studentinvolvering. Seiler snakket om et trepartssamarbeid mellom faglig ansatte, administrativt ansatte og studenter, mens Whittaker sa at hun vil ha en studentmentor hvis hun blir rektor.

Benedicte Nordlie, leder av Studentorganisasjonen i Agder. Foto: UiA

— Jeg ønsker meg en slik omvendt mentor, som kan fortelle meg hva studentene mener, for å lene seg på hva en husker fra sin egen studietid er ikke nyttig, sa hun.

Leder av studentorganisasjonen i Agder, Benedicte Nordlie, synes det er bra at rektorkandidatene lover å inkludere studentene mer i viktige beslutninger på universitetet.

— Hva synes du om at Sunniva Whittaker sier at hun vil ha en studentmentor, hvis hun blir rektor?

— Det synes jeg er en god idé. Det vil bidra til et konstant påminnelse om å ha med seg studentperspektivet, sa hun etter debattmøtet i Grimstad.

Benedicte Nordli spurte under debattmøtet hva kandidatene vil gjøre for å få flere studenter til å engasjere seg, for det er gjerne de samme få studentene som går igjen.

— Jeg tror på nudging; å gi et positivt dytt. For eksempel bidro ett enkelt møte med vafler på fakultetet mitt til at flere stilte til studentparlamentet. Jeg har tro på slike lavterskel-tiltak. og så har det mye med språket vårt å gjøre. Hvis vi bare snakker om inntakskvalitet og studiepoengproduksjon, for eksempel, blir det fremmedgjørende, sa Whittaker.

Flere debatter

I tillegg til de to store valgmøtene onsdag, arrangerer studentene ved UIA representert ved STA, sammen med fagforeningene LO, YS, Akademikerne og Unio, åpne debattmøter med rektorkandidatene mandag 11. februar.

Dessuten blir det et engelskspråklig debattmøte i Grimstad 12. februar, etter at en av PhD-studentene som satt i salen onsdag etterlyste det.

Rektorkandidatene har også besøkt flere av universitetets institutter og fakulteter de siste ukene, både individuelt og sammen. Blant dem Avdeling for lærerutdanning, Institutt for psykososial helse, Institutt for sykepleievitenskap, Senter for e-helse og Senter for omsorgsforskning i Grimstad; Fakultet for samfunnsvitenskap og Fakultet for kunstfag, ifølge uia.no.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS