NMBU
Curt Rice sitt hamskifte
20. august ønsket Curt Rice de nye studentene ved NMBU velkommen under immatrikuleringsseremonien — ikke i skinnjakke, men i rektorkappe.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Ås (Khrono): I sine seks år som rektor ved OsloMet hilste Curt Rice nye studenter velkommen i en uformell skinnjakke - et år tilogmed i shorts - eller dress. Storbyuniversitetets rektorkappe brukte han aldri, selv ikke i formelle situasjoner.
I dag, 20. august, tok han imot de nye studentene under den tradisjonsrike immatrikuleringsseremonien ved det mer rurale NMBU (Norges miljø- og biovitenskapelige universitet). Her ble de nye studentene tatt under universitetets vinge, og kan nå kalle seg «akademiske borgere».
Tradisjonen tro møtte rektor opp med rektorkappe og —kjede til denne høytideligheten.
Fra uformelt til formelt
Som overhode på det gamle Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) holdt det ikke lenger med en uformell utstråling.
— Føler du deg komfortabel med å gå i kappe?
— Det er litt endring. Semesterstart på OsloMet er veldig, veldig «caj» («casual», eller uformelt red.anm.), og det passer veldig bra for et ungt og urbant universitet, sier Rice til Khrono.
— Ås har lange tradisjoner, og du ser at studentene kommer i bunad og dress og hele pakka. Da skulle det bare mangle at jeg skulle gjøre litt stas på dette.
— Men det var varmt, det må jeg si!
— Dette blir vel et slags hamskifte for deg — å gå fra det urbane OsloMet til det gamle og rurale NMBU?
— Det er klart at det er en overgang. Enhver institusjon vil ha sin identitet som delvis er påvirket av stedet det befinner seg, det er naturlig. Det som jeg syns er spennende er en overgang til veldig mye realfag, og en overgang til en annen forskningskultur.
«Vasser i penger»
— Hva har vært det største kultursjokket så langt, hva er de største forskjellene?
— NMBU har en veldig tydelig profil som bærekraftsuniversitet. Det er tilstede i aboslutt alt vi gjør, så det har jeg merket meg, sier Rice.
Rice trekker også fram bygningsforvaltningen som en viktig forskjell mellom universitetene.
— Det er heller ikke til å legge skjul på at en institusjon som eier sine egne bygninger og selv forvalter den infrastrukturen, har en rikdom som OsloMet aldri vil kunne matche inntil de får lov til å eie sine egne bygninger.
— Det er virkelig en klasseforskjell i denne sektoren mellom de som forvalter sine egne bygninger og som bare vasser i penger, og de som leier og har det veldig tøft.
Har fått til digital og møtefri dag
— Hvordan går det med pendlinga - har du fått til en møtefri dag ennå?
— Ja, jeg har en dag der jeg kun har digitale møter, da sitter jeg hjemme. Og en dag der jeg har møtefri. Det får jeg stort sett til, men i dag er min møtefrie dag, og som du ser er jeg her, sier Rice.
— Har du noe mer du ønsker å legge til, noen ord til de nye studentene?
— Jeg har to ting jeg har lyst til å si. Til våre nye studenter, dere kommer til å gjøre det kanonbra her ved en institusjon med et fabelaktig studentmiljø. Og så har jeg lyst til å hilse hjem til OsloMet, og ikke minst de nye studentene der, og ønske de veldig masse lykke til.
Nyeste artikler
Forskning og innovasjon for framtid, nysgjerrighet og nytte
Sintef-sjef og Midtøsten-forsker kan bli Årets trønder
En akademisk julefortelling
Hun fikk samme jobb tre ganger. Nå er hun klar for nye oppgaver
Fortelling er beredskap
Mest lest
Tidligere har hun fått drapstrusler for forskningen sin. Men nå har det skjedd noe
Dette er Lise Øvreås sitt lag til rektorvalet ved UiB
Disse universitetslederne publiserer minst og mest
Ikke lønnsøkning før i mars og april. Advarer mot skattesmell
Forskaren vaks opp i Israel. No veit han ikkje om han vil reisa tilbake