OsloMet-rektor Curt Rice sier han er fornøyd med de nye studieplassene, og at statsråd Islein Nybø vil satse på tegnspråkutdanning. Foto: Ketil Blom Haugstulen

10 nye studieplasser i tegnspråk til OsloMet

Tegnspråk. OsloMet får ti nye studieplasser til bachelor i tegnspråk og tolkning, meddelte statsråd Iselin Nybø under torsdagens tegnspråkkonferanse.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag ble det klart at OsloMet får ti nye studieplasser til bachelorprogrammet tegnspråk og tolkning.

Det kunngjorde forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø under tegnspråkkonferansen How Sign Language Matters.

Rektor på OsloMet, Curt Rice, sier han er fornøyd med de nye studieplassene, og at statsråd nå har øye for denne problematikken.

Dette er første gang på 15 år at en språkutdanning får nye studieplasser, så det er bra at statsråden nå er opptatt av dette.

Curt Rice

— Dette er en stor anerkjennelse av en betydelig utfordring, som regjeringa alt har bedt oss jobbe med, sier han, og legger til:

— Dette er første gang på 15 år at en språkutdanning får nye studieplasser, så det er bra at statsråden nå er opptatt av dette.

— Langsiktig satsing

Han sier studieplassene spiller inn i et mer langsiktig prosjekt om å satse på tegnspråkkompetanse innen flere utdanningsfelt, som lærere, sykepleiere og journalister.

— Dette er viktig fordi tegnspråkbrukere i dag har en del rettigheter i samfunnet, som vi ikke klarer å levere godt nok på. Vi ønsker å hjelpe å levere flere kandidater til samfunnet som kan snakke tegnspråk.

Rice sier han nå er motivert til å levere mer på tegnspråkutdanninga.

— Det det egentlig er snakk om her, er penger, og å få midler til å satse på flere studenter på en utdanning som trenger det. Vi er opptatt av å levere høy kvalitet, og glade for at vi nå får muligheten til det, avslutter Rice.

— Må styrke kapasiteten ytterligere

De nye studieplassene kommer på toppen av den millionen Kunnskapsdepartementet allerede har bevilget til utviklingen av en masterspesialisering i norsk tegnspråk i grunnskolelærerutdanningene for trinn 1–7 og trinn 5–10.

— Flere studieplasser er et viktig grep for å styrke kvaliteten og kapasiteten til å tilby utdanning for tegnspråklærere. Det vil på sikt gjøre at enda flere døve og hørselshemmede barn får den opplæringen de har rett på, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V), i en pressemelding.

— Barn og unge med tegnspråk som førstespråk har rett til opplæring i og på tegnspråk. Det er kommunene som skal sørge for dette og det er flere positive utviklingstrekk. Blant annet har andelen lærere undervisningskompetanse i norsk tegnspråk økt fra fra 60 prosent i 2015 til 79 prosent i 2018. Det er positivt, men vi har en ambisjon om å styrke kvaliteten og kapasiteten i det tegnspråklige tilbudet ytterligere, sier Nybø.

Innfører unntak for PPU

For å legge til rette for videre rekruttering av lærere med tegnspråkkompetanse har regjeringen bestemt at søkere som har bachelorgrad med minst 60 studiepoeng i tegnspråk, kan søke opptak til praktisk-pedagogisk utdanning (PPU).

De får dermed et unntak fra det generelle kravet om at man må ha en mastergrad for å søke opptak til PPU.

— Hovedregelen for å kunne ta PPU skal være en mastergrad, men jeg mener det er så viktig å få økt andelen lærere med tegnspråkkompetanse at jeg innfører et unntak, sier Iselin Nybø.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS