Skolestreik for klima foran Stortinget, 22. mars 2019. Foto: Siri Øverland Eriksen

Kritikk på sviktende grunnlag

Klima. Kristoffer Rypdal mener vel ikke at det ikke er nødvendig å redusere klimagassutslippene ved våre egne virksomheter, spør initiativtakerne til et klimaopprop i dette innlegget.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Skal global temperaturøkning kunne begrenses til godt under to grader, slik Parisavtalen krever, må klimagassutslippene reduseres dramatisk på kort tid. Den rike del av verden må kutte utslippene med rundt 80 prosent innen 2030. Regjeringen går inn for å kutte 45 prosent i ikke-kvotepliktig sektor i denne perioden.

Vi mener at Rypdal bommer med denne kritikken.

Clara Good, Carlo Aall og Gunnar Kvåle

For at dette skal kunne gjennomføres, må alle sektorer og ulike virksomheter i samfunnet gjennomføre store kutt i klimagassutslipp. Som et eksempel kan nevnes at alle medlemmer i Klimapartnere Vestland (mer enn 30 større virksomheter, Universitetet i Bergen inkludert) oppfordres til å være fossilfrie med hensyn til direkte utslipp innen 2030.

Dette er noe av bakgrunnen for at flere ti-talls universitetsansatte ved UiO og UiB for en tid siden lanserte en underskriftskampanje for å kutte klimagassutslipp fra ansattes flyreiser ved institusjonene med 50 prosent innen 2025. I oppropet fra UiB heter det blant annet at «Universitetet har som samfunnsinstitusjon et særlig ansvar for at farlige og irreversible klimaendringer ikke skjer. Derfor må undervisning, forskning, formidling og – selvsagt – Universitetets klimafotavtrykk, være i tråd med klimamålet».

Nylig er et mer generelt opprop lansert der alle Norges universiteter, høgskoler og forskningsinstitusjoner oppfordres til å halvere klimagassutslippene i egen virksomhet senest innen 2025.

Det overrasker oss at Kristoffer Rypdal går så sterkt ut mot dette. Rypdal mener vel ikke at det ikke er nødvendig å redusere klimagassutslippene ved våre egne virksomheter? Vi tror det er viktig at vi som ansatte viser med et opprop at vi er villige til å hjelpe ledelsen med å gjennomføre dette. Vår forhåpning er at forskningsinstitusjonene skal kunne inspirere andre virksomheter til å gjøre det samme.

Rypdal er kritisk til at disse oppropene ikke tar opp «spørsmål ved oljeengasjementet» eller tar aktivt del i «debatter om utbygging av fornybar energi som krever naturinngrep». Vi mener at Rypdal bommer med denne kritikken. Det er ingen motsetning mellom dette og å oppfordre til å redusere utslippene i egen virksomhet, snarere tvert imot.

Mange av oss som skriver under de ulike oppropene er blant dem som i mange år har kjempet mot uheldig innflytelse fra oljeindustriens side på prioriteringer i forsking og utdanning, blant annet gjennom oljerelatert oppdragsforsking og Akademia-avtalene som Rypdal nevner spesielt.

Vi regner med at oppropene vil bidra til mer oppmerksomhet omkring slike forhold, ikke mindre, slik Rypdal synes å frykte.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS