koronamedisin
Carl I. Hagen mener John-Arne Røttingen bør granskes for forskningsjuks
Frp-nestor Carl I. Hagen mener Forskningsrådets John-Arne Røttingen har gitt uriktige svar om virkningen av koronamedisin i WHO-studie.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
I et skriftlig spørsmål til forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) ber Carl I. Hagen (Frp) om at det opprettes sak mot administrerende direktør i Forskningsrådet, John-Arne Røttingen.
Hvorfor?
Hagen viser til et brev send inn av lege Petter Dvergsdal til Forskningsrådet der han viser til at Røttingens konklusjon i en WHO-studie som har sett på virkningen av medisin Remdesivir på koronapasienter, er feilaktig.
Røttingen leder en av verdens største studier på potensielle behandlinger for Covid-19, Solidarity Therapeutics Trial. I oktober la WHO-studien fram sine undersøkelser av fire ulike behandlingsmetoder, der det blant annet ble slått fast at behandlinger med Remdesivir har liten eller ingen effekt på Covid-19-pasienter innlagt på sykehus.
Ifølge Forskerforum, som først omtalte saken, har Dvergsdal i et brev til Forskningsrådet skrevet at Røttingen lyver om funnene i studien, og ber om at det opprettes sak mot ham.
Lege har hatt suksess med Covid-19-behandling
– Han går ut i media med en annen konklusjon enn det som er resultat av forskningen, og etter mitt syn, så er det fusk. Han uttaler seg generelt og sier at Remdesivir ikke har virkning i det hele tatt, men da underslår han at det bare er en spesiell situasjon de har undersøkt, sier Dvergsdal til Forskerforum. Han mener medisinen har en funksjon dersom den blir gitt tidlig.
Da NRK presenterte funnene sa Røttingen til statskanalen at Remdesivir ikke hjelper på overlevelse.
Røttingen sier til Forskerforum at det kan hende behandlingen har en viktig effekt tidligere i sykdomsforløpet, men at de mangler robuste, kliniske studier for å slå det fast. Han viser til at Solidarity Trial-studien han ledet hadde 2750 pasienter som ble behandlet med Remdesivir, mens de andre studiene ikke var store nok til å kunne slå fast en effekt.
John-Arne Røttingen hadde ikke anledning til å snakke med Khrono torsdag.
Skuffet Hagen
Hagen har denne uka fått svar på sitt krav om å opprette en sak mot Røttingen. Asheim skriver i sitt svar at det for formelle ansvaret for redelighet i forskning ligger hos de enkelte forskningsinstitusjonene som utfører forskningen, ikke i den internasjonale Styringsgruppen.
Han viser videre til at Nasjonalt utvalg for gransking av uredelighet i forskning er det eneste nasjonale organet for saker som gjelder brudd på anerkjente forskningsetiske normer.
«Det fremkommer av det ovenstående at det verken er mulig eller grunnlag for meg til å opprette sak om Røttingen», skriver Asheim.
Han viser videre til at Nasjonalt utvalg for gransking av uredelighet i forskning er det eneste nasjonale organet for saker som gjelder brudd på anerkjente forskningsetiske normer.
Dette svaret mener Carl I. Hagen er helt håpløst. Han sier til Forskerforum at det er merkverdig at Asheim ikke har satt seg grundig inn i saken, og mener det vil være en skandale dersom det viser seg at Røttingen ikke er faglig kompetent nok.
Endringslogg: Denne artikkelen er kuttet litt fra den opprinnelige versjonen, for å sikre at Khrono er innenfor retningslinjene for sitatretten.