Rice glipper på kvinnene
Likestillingsforkjemper, rektor Curt Rice, ved Høgskolen i Oslo og Akershus, sliter med å oppnå kjønnsbalanse i sin egen ledergruppe. I siste direktørutlysning har han også glemt å oppfordre kvinner spesielt om å søke. Rice beklager glippen.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Den selverklærte feministen, og rektor, ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Curt Rice, er en av akademias vaktbikkjer når det gjelder likestilling og mangfold. Han er også leder av Kif-komiteen (Komité for kjønnsbalanse og mangfold i forskning).
I flere saker har han vært ute og påpekt manglende kjønnsbalanse ved rekruttering til lederstillinger, eller oppnevning i verv. Sist var det kritikk av styret i Forskningsrådet som heller ikke denne gangen ansatte en kvinne i stillingen som forskningsdirektør etter Arvid Hallén, som går av i mars etter vel 12 år i stillingen.
Les også: Rice skuffet over at det ikke ble kvinnelig forskningsdirektør
Rice ønsker kvinnelige søkere
Men rektor Curt Rice glapp selv på utlysningsteksten til organisasjons- og virksomhetsdirektør som nå er utlyst og har søknadsfrist i dag, 1.november. Der er verken kvinner eller krav om likestillingskompetanse nevnt. Tone Sandahl var ansatt i stillingen, men hun ble alvorlig syk og døde dessverre før hun rakk å tiltre, derfor er stillingen lyst ut på nytt.
Jeg er takknemlig for at Khrono nå gir meg anledning til å presisere at jeg håper på sterke søknader fra begge kjønn, med ulik bakgrunn.
Curt Rice
— Jeg er meget opptatt av kjønnsbalanse både på internasjonalt, nasjonalt, og lokalt nivå. Og inntil vi har oppnådd det, er det min sterke intensjon å eksplisitt oppfordre kvinner til å søke, sier Curt Rice i en kommentar til Khrono og legger til at han også er opptatt av å rekruttere flere etniske minoriteter til Høgskolen i Oslo og Akershus, og også har som intensjon om å oppfordre til det helt eksplisitt.
— At det ikke står noe eksplisitt i denne utlysningen er jeg lei meg for, men jeg er takknemlig for at Khrono nå gir meg anledning til å presisere at jeg håper på sterke søknader fra begge kjønn, med ulik bakgrunn. Og så gleder meg til å se hvem som skiller seg ut om noen uker, sier rektor Rice.
Hansen fungerende
Tidligere kommunikasjonssjef på HiOA, Tore Hansen, er i dag fungerende i stillingen som organisasjons- og virksomhetsdirektør, og har vært det siden i februar/mars.
Hansen sa opp stillingen sin ved HiOA i februar etter at han hadde fått jobb som daglig leder i Norske kommunerevisorers forbund, og skulle tiltre der 1.august. Men 15.juni ble det kjent at han hadde ombestemt seg og trukket tilbake oppsigelsen.
Ledelsen ved Høgskolen i Sørøst-Norge fikk mye oppmerksomhet tidligere i år da de ansatte en ny ledergruppe som består av 9 menn og 2 kvinner. Dersom Curt Rice rekrutterer inn en mannlig søker i stillingen som organisasjons- og virksomhetsdirektør, vil han komme hakk i hæl med Sørøst-Norge. Toppledelsen ved Høgskolen i Oslo og Akershus vil da bestå av 8 menn og 3 kvinner.
Les også: Nå er toppledelsen i boks
Rice uenig i beregningen
Rektor Rice er ikke enig i måten Khrono framstiller kjønns(u)balansen i ledergruppen hans ved HiOA, der sluttsummen kan bli 8-3 i mannlig favør, eventuelt 7-4 avhengig av hvilket kjønn den som nå skal ansettes har.
Rice gjør oppmerksom på at han selv så langt har rekruttert åtte personer, det vil si to prorektorer, to direktører og fire dekaner. Av disse er det fire kvinner og fire menn.
Leder ved Senter for profesjonsstudier, Oddgeir Osland, som også er en del av ledergruppen ble ansatt i en ny fireårsperiode etter at Rice fikk rektorjobben. Og leder ved Senter for velferds- og arbeidslivsstudier, Kåre Hagen, er også en del av ledergruppen.
Les også: Utlysningsteksten til organisasjons- og virksomhetsdirektør, HiOA
Rice utfordrer uh-topper og departementet
Saken med ny direktør i Forskningsrådet er langt fra den eneste der Curt Rice har utfordret toppene i universitets- og høgskolesektoren på spørsmål om likestilling og mangfold.
Ifjor kom Rice med sterk oppfordring til representantskapet i Universitets- og høgskolerådet (UHR), om å oppnevne en kvinnelig styreleder etter UiO-rektor Ole Petter Ottersen, men også her snakket han for døve ører.
Rektor ved Menighetsfakultetet (MF), Vidar Hånes fikk vervet, men et benkeforslag førte likevel til at det i det minste ble en kvinnelig nestleder da rektor ved Høgskolen Stord/Haugesund, Liv Reidun Grimstvedt, danket ut valgkomitéens kandidat, Ole-Gunnar Søgnen, rektor ved Høgskolen i Bergen.
Les også: Mannstungt i UHR-toppen
— Hvorfor ikke 50-50?
På Kif-komiteens konferanse i Trondheim tidligere i år, utfordret Rice statssekretær Bjørn Haugstad på hvorfor man ikke bare kunne vedta 50-50 i ledelsen i universitets- og høgskolesektoren. Bakgrunnen var at NTNU skulle lyse ut 60 lederstillinger, og kunne man ikke bare bestemme at 30 av dem skulle være kvinner?
Les også: Alle ledere i akademia bør ha kompetanse på likestilling
I en kommentar på samme konferanse avga han også rektor Bjørn Olsen ved Nord universitet en visitt. Olsen måtte avlyse sin deltakelse på konferansen der temaet var fusjoners innvirkning på likestilling.
Siden den gangen så «leder» rektor Olsen ved Nord universitet på Curt Rice når det gjelder kjønnsbalanse i ledergruppen sin. Olsen har fortsatt to stillinger som ikke er besatt, men hvis begge de to blir menn, så er ledergruppen ved Nord universitet helt i kjønnsbalanse, med 50-50. Pt er det overvekt av kvinner i Nord.
Les også: Fem kvinner på topp ved Nord universitet
Rektor Gunnar Bovim ved NTNU er igang med rekruttering og det endelige resultatet eller sammensetningen av ledelsen er ikke klar. Men Bovim har etter oppfordring fra Kif-konferansen og professor Anna Wahl, endret utlysningsteksten på alle lederstillinger ved NTNU og krever at de som får jobben skal ha kompetanse på likestilling.
Les også: NTNU krever at ledere skal ha kompetanse i likestilling
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!