Rice glipper på kvinnene

PublisertTirsdag, 1. november 2016 - 10:47-OppdatertTirsdag, 1. november 2016 - 10:47
Curt Rice understreker at han gjerne ønsker kvinnelige søkere selv om det ikke står utlysningsteksten til stillingen som organisasjons- og virksomhetsdirektør, som nå er lyst ut med søknadsfrist 1.november.
Ny jobb. Likestillingsforkjemper, rektor Curt Rice, ved Høgskolen i Oslo og Akershus, sliter med å oppnå kjønnsbalanse i sin egen ledergruppe. I siste direktørutlysning har han også glemt å oppfordre kvinner spesielt om å søke. Rice beklager glippen.

Den selverklærte feministen, og rektor, ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Curt Rice, er en av akademias vaktbikkjer når det gjelder likestilling og mangfold. Han er også leder av Kif-komiteen (Komité for kjønnsbalanse og mangfold i forskning). 

I flere saker har han vært ute og påpekt manglende kjønnsbalanse ved rekruttering til lederstillinger, eller oppnevning i verv. Sist var det kritikk av styret i Forskningsrådet som heller ikke denne gangen ansatte en kvinne i stillingen som forskningsdirektør etter Arvid Hallén, som går av i mars etter vel 12 år i stillingen. 

Les også: Rice skuffet over at det ikke ble kvinnelig forskningsdirektør

Rice ønsker kvinnelige søkere

Men rektor Curt Rice glapp selv på utlysningsteksten til organisasjons- og virksomhetsdirektør som nå er utlyst og har søknadsfrist i dag, 1.november. Der er verken kvinner eller krav om likestillingskompetanse nevnt. Tone Sandahl var ansatt i stillingen, men hun ble alvorlig syk og døde dessverre før hun rakk å tiltre, derfor er stillingen lyst ut på nytt. 

— Jeg er meget opptatt av kjønnsbalanse både på internasjonalt, nasjonalt, og lokalt nivå. Og inntil vi har oppnådd det, er det min sterke intensjon å eksplisitt oppfordre kvinner til å søke, sier Curt Rice i en kommentar til Khrono og legger til at han også er opptatt av å rekruttere flere etniske minoriteter til Høgskolen i Oslo og Akershus, og også har som intensjon om å oppfordre til det helt eksplisitt.

— At det ikke står noe eksplisitt i denne utlysningen er jeg lei meg for, men jeg er takknemlig for at Khrono nå gir meg anledning til å presisere at jeg håper på sterke søknader fra begge kjønn, med ulik bakgrunn. Og så gleder meg til å se hvem som skiller seg ut om noen uker, sier rektor Rice. 

Hansen fungerende

Tidligere kommunikasjonssjef på HiOA, Tore Hansen, er i dag fungerende i stillingen som organisasjons- og virksomhetsdirektør, og har vært det siden i februar/mars.

Hansen sa opp stillingen sin ved HiOA i februar etter at han hadde fått jobb som daglig leder i Norske kommunerevisorers forbund, og skulle tiltre der 1.august. Men 15.juni ble det kjent at han hadde ombestemt seg og trukket tilbake oppsigelsen.  

Ledelsen ved Høgskolen i Sørøst-Norge fikk mye oppmerksomhet tidligere i år da de ansatte en ny ledergruppe som består av 9 menn og 2 kvinner. Dersom Curt Rice rekrutterer inn en mannlig søker i stillingen som organisasjons- og virksomhetsdirektør, vil han komme hakk i hæl med Sørøst-Norge. Toppledelsen ved Høgskolen i Oslo og Akershus vil da bestå av 8 menn og 3 kvinner.

Les også: Nå er toppledelsen i boks

Rice uenig i beregningen

Rektor Rice er ikke enig i måten Khrono framstiller kjønns(u)balansen i ledergruppen hans ved HiOA, der sluttsummen kan bli 8-3 i mannlig favør, eventuelt 7-4 avhengig av hvilket kjønn den som nå skal ansettes har.

Rice gjør oppmerksom på at han selv så langt har rekruttert åtte personer, det vil si to prorektorer, to direktører og fire dekaner. Av disse er det fire kvinner og fire menn.

Leder ved Senter for profesjonsstudier, Oddgeir Osland, som også er en del av ledergruppen ble ansatt i en ny fireårsperiode etter at Rice fikk rektorjobben. Og leder ved Senter for velferds- og arbeidslivsstudier, Kåre Hagen, er også en del av ledergruppen.

Les også: Utlysningsteksten til organisasjons- og virksomhetsdirektør, HiOA

Rice utfordrer uh-topper og departementet

Saken med ny direktør i Forskningsrådet er langt fra den eneste der Curt Rice har utfordret toppene i universitets- og høgskolesektoren på spørsmål om likestilling og mangfold.

Ifjor kom Rice med sterk oppfordring til representantskapet i Universitets- og høgskolerådet (UHR), om å oppnevne en kvinnelig styreleder etter UiO-rektor Ole Petter Ottersen, men også her snakket han for døve ører.

Rektor ved Menighetsfakultetet (MF), Vidar Hånes fikk vervet, men et benkeforslag førte likevel til at det i det minste ble en kvinnelig nestleder da rektor ved Høgskolen Stord/Haugesund, Liv Reidun Grimstvedt, danket ut valgkomitéens kandidat, Ole-Gunnar Søgnen, rektor ved Høgskolen i Bergen. 

Les også: Mannstungt i UHR-toppen

— Hvorfor ikke 50-50?

På Kif-komiteens konferanse i Trondheim tidligere i år, utfordret Rice statssekretær Bjørn Haugstad på hvorfor man ikke bare kunne vedta 50-50 i ledelsen i universitets- og høgskolesektoren. Bakgrunnen var at NTNU skulle lyse ut 60 lederstillinger, og kunne man ikke bare bestemme at 30 av dem skulle være kvinner? 

Les også: Alle ledere i akademia bør ha kompetanse på likestilling

I en kommentar på samme konferanse avga han også rektor Bjørn Olsen ved Nord universitet en visitt. Olsen måtte avlyse sin deltakelse på konferansen der temaet var fusjoners innvirkning på likestilling. 

Siden den gangen så «leder» rektor Olsen ved Nord universitet på Curt Rice når det gjelder kjønnsbalanse i ledergruppen sin. Olsen har fortsatt to stillinger som ikke er besatt, men hvis begge de to blir menn, så er ledergruppen ved Nord universitet helt i kjønnsbalanse, med 50-50. Pt er det overvekt av kvinner i Nord. 

Les også: Fem kvinner på topp ved Nord universitet

Rektor Gunnar Bovim ved NTNU er igang med rekruttering og det endelige resultatet eller sammensetningen av ledelsen er ikke klar. Men Bovim har etter oppfordring fra Kif-konferansen og professor Anna Wahl, endret utlysningsteksten på alle lederstillinger ved NTNU og krever at de som får jobben skal ha kompetanse på likestilling. 

Les også: NTNU krever at ledere skal ha kompetanse i likestilling

Fakta

Her er ledergruppen til rektor Curt Rice

8 menn og 3 kvinner utgjør i dag i toppledelsen på Høgskolen i Oslo og Akershus. Tirsdag 20. desember ble saken om ny direktør for organisasjon og virksomhetsstyring behandlet på høgskolestyrets møte, men det ble ikke gjort noen ansettelser, og saken ble sendt tilbake til administrasjonen.

 • Curt Rice, rektor

 • Nina Waaler, prorektor utdanning

 • Morten Irgens, prorektor forskning

 • Tore Hansen, fung. direktør organisasjon og virksomhetsstyring (saken om ansettelse ble behandlet i styremøte 20. desember 2016, men saken ble sendt tilbake til administrasjonen)

 • Asbjørn Seim, direktør for digitalisering og infrastruktur

 • Knut Patrick Hanevik, dekan, Fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier

 • Ann-Helén Bay, dekan, Fakultet for samfunnsfag

 • Gro Jamtvedt, dekan, Fakultet for helsefag

 • Egil Trømborg, dekan, Fakultet for teknologi, kunst og design

 • Kåre Hagen, leder, Senter for velferds- og arbeidslivsforskning

 • Oddgeir Osland, leder, Senter for profesjonsstudier

Ved å melde deg på vil du jevnlig få nyhetsbrev fra Khrono på epost.

Tips oss gjerne om aktuelle saker på tips@khrono.no.

Vennlig hilsen Tove Lie,
ansvarlig redaktør, Khrono

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Fakta

Her er ledergruppen til rektor Curt Rice

8 menn og 3 kvinner utgjør i dag i toppledelsen på Høgskolen i Oslo og Akershus. Tirsdag 20. desember ble saken om ny direktør for organisasjon og virksomhetsstyring behandlet på høgskolestyrets møte, men det ble ikke gjort noen ansettelser, og saken ble sendt tilbake til administrasjonen.

 • Curt Rice, rektor

 • Nina Waaler, prorektor utdanning

 • Morten Irgens, prorektor forskning

 • Tore Hansen, fung. direktør organisasjon og virksomhetsstyring (saken om ansettelse ble behandlet i styremøte 20. desember 2016, men saken ble sendt tilbake til administrasjonen)

 • Asbjørn Seim, direktør for digitalisering og infrastruktur

 • Knut Patrick Hanevik, dekan, Fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier

 • Ann-Helén Bay, dekan, Fakultet for samfunnsfag

 • Gro Jamtvedt, dekan, Fakultet for helsefag

 • Egil Trømborg, dekan, Fakultet for teknologi, kunst og design

 • Kåre Hagen, leder, Senter for velferds- og arbeidslivsforskning

 • Oddgeir Osland, leder, Senter for profesjonsstudier

Fra seksjonene

Siste

Debatt

Karriere

Campus

Samfunn

Mest lest

Debatt

Meninger · Studiestart. Du har en viktig stemme og den må du bruke. Bruk den under stortingsvalget i høst og bruk den ved din institusjon og ved ditt lokale studentdemokrati, oppfordrer student på Høgskolen i Oslo og Akershus, Martine Gjerde.  
Meninger · Kjolestunt. Om kjolestuntet til studentleder Gjermund Kvernmo Langset bidrar til noe mer avhenger av om Norsk studentorganisasjon tør å snakke om de faktiske utfordringene til mange såkalte «ikke-binære», skriver Karoline Skarstein i dette innlegget. 
Meninger · Studiestart. Politiutdanningen skal forberede studentene på oppgaver som vi i dag ikke kjenner helt til, skriver rektor Nina Skarpenes ved Politihøgskolen. 

Karriere

Campus

Samfunn