STORBRITANNIA

Cambridge fortsetter med tvungen pensjon, men øker pensjonsalderen til 69 år

Et flertall stemte for å beholde pensjonsreglene ved Universitetet i Cambridge, men øker øvre aldersgrense med to år. 

Eldre akademikere har en konkret sluttdato ved Universitetet i Cambridge. Illustrasjonsfoto av Peterhouse, Cambridge sitt første og eldste kollegie fra 1284.
Publisert Oppdatert

Ansatte ved Universitetet i Cambridge har stemt for å beholde dagens pensjonsregler, men hever øvre pensjonsalder fra 67 år til 69 år, skriver Times Higher Education.

Lenge har det vært debatt om pensjonsreglene ved Universitetet i Cambridge, fordi eldre akademikere ikke ønsker å pensjonere seg. Nå har universitetets ansatte stemt over ordningens framtidige form. Avstemmingen skjedde i Regent House, det besluttende organet til universitetet der 7200 vitenskapelige ansatte er medlemmer. 

Nesten 3500 personer avga stemme, og 64 prosent stemte for å beholde reglene med mulighet for to års utsatt pensjonsalder.

— Det var høy valgdeltakelse, og har vært omfattende diskusjon og mye engasjement på hele universitetet, sier en talsperson for Cambridge.

Motstand fra professorer

Universitetet i Cambridge sine retningslinjer heter «Employer Justified Retirement Age» (EJRA), altså arbeidsgiverbegrunnet pensjonsalder. 

Målet med retningslinjene er å gi yngre akademikere bedre jobbutsikter. Når de eldre arbeidstakerne blir lenger i jobb, er det færre muligheter ferske akademikere.

Universitetet i Cambridge har funnet ut at der akademikere ved andre universitet i Storbritannia pensjonerer seg mellom 62 og 67 år, er det mellom 60 og 70 prosent av Cambridge-akademikere som ikke gir seg før de når grensen på 67 år. 

Over 120 nåværende og tidligere professorer skrev under på et brev til Cambridge-rektor Deborah Prentice hvor de ber henne om å fjerne regelen om tvungen pensjon ved 67 år. En tidligere professor ved Cambridge, Ross Anderson, har klaget inn universitetet for diskriminering og usaklig oppsigelse. 

— Jeg er fremdeles frisk og rask, og produserer rundt 12 forskningsartikler i året. Det er mange andre akademikere som bidrar til akademia langt ut i 70- eller 80-årene, sier Anderson til Times Higher Education.

Powered by Labrador CMS