studentaktivisme

Bruker flere ikke-voldelige måter for å stilne studentaktivister

— Vi vet at studentaktivister utsettes for tåregass, vold og brutalitet. Men det er bare toppen av isfjellet, sier leder i SAIH, Hector Ulloa.

Demonstranter markerer 59. årsdagen for militærregimet i Myanmars blodige angrep på studentdemonstrasjoner i 1962, der over 100 studentar ble drept. I dag brukes også mange ikke-voldelige virkemidler for å stanse studentaktivister, viser en ny rapport.

En ny rapport fra den norske bistands- og kampanjeorganisasjonen SAIH (Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond) viser at aktivister ofte utsettes for langt mer subtile former for undertrykkelse enn for eksempel tåregass, vold og brutalitet, skriver organisasjonen selv i en pressemelding.

Rapporten, som har fått navnet Activism Under Attack – Understanding the Repression of Student Activism, er i hovedsak skrevet av professor Amy Kapit ved Swarthmore College.

Myndigheter tar stadig mer kreative ikke-voldelige verktøy i bruk for å stilne kritiske stemmer, viser rapporten.

Lite dokumentert

Det kommer også fram at de mange ikke-voldelige former for undertrykkelse av studentaktivisme i liten grad er dokumentert før.

Særlig fire trender løftes fram: nye lover som begrenser aktivitet, diskreditering ved å stemple aktivister som «terrorister» eller «kriminelle», finansiell støtte forbeholdt de som støtter regjeringen og dens politikk, samt forsøk på å splitte opp studentbevegelsen gjennom polarisering, skriver SAIH i pressemeldingen.

— For å forstå hvordan autoritære regimer utvikler seg og sivilsamfunnet svekkes globalt, så må disse formene for ikke-voldelig undertrykkelse forstås og dokumenteres, uttaler leder i SAIH, Hector Ulloa.

Hindrer finansiering

— Vi vet at studentaktivister utsettes for tåregass, vold og brutalitet. Men det er bare toppen av isfjellet. Denne forskningen utfordrer oss til å tenke nytt om hva undertrykkelsen egentlig består i, slik at vi kan beskytte ytringsfriheten før det er for sent, fortsetter lederen.

Amy Kapit trekker fram at man i England blant annet bruker lovverket for å hindre finansiering av studentorganisasjoner.

— I Zimbabwe diskrediterer myndighetene aktivistene med å beskylde dem for å være koblet til vestlig imperialisme. Undertrykkingen tar ulike former i ulike politiske virkeligheter, sier rapportforfatteren.

Powered by Labrador CMS