bortvisning
Britiske studenter kastet ut. UDI beklager feil
Er praksis studier eller jobb? Her er Kunnskapsdepartementet og UDI uenige, og UDI innrømmer feil.
To studenter fra Storbritannia på praksisopphold gjennom en avtale med Nord universitet og en utvekslingsavtale med University of Hull ble denne uka brutalt bortvist fra landet av norsk politi.
På kort varsel fikk de beskjed om å skaffe seg hjemreisebillett. Dette på tross av at de hadde fulgt alle de råd og regler som både universitetene og Utlendingsdirektoratet (UDI) hadde gitt dem.
UDI beklager
— UDI beklager sterkt dersom vi har gitt uriktig informasjon om dette, sier enhetsleder i UDI Kontroll, Bjørn Risberg i en e-post fra UDI.
Han legger til:
— Dette endrer imidlertid uansett ikke at hun må ha en oppholdstillatelse for å kunne utøve praksis i barnehagen. UDI kan derfor ikke tillate at hun fortsatte som praktikant når hun ikke har tillatelse til dette.
Signe Bjotveit er politisk rådgiver i Kunnskapsdepartementet.
— Kunnskapsdepartementet er kjent med saken, og det er uheldig at UDI har feilinformert studentene. Nord universitet har gitt god støtte til de to studentene i en krevende og vanskelig situasjon, sa Bjotveit om saken til Khrono onsdag ettermiddag.
Torsdag reiste de to studentene tilbake til Storbritannia.
— Dette er et litt hardt begrep, men disse to studentene har opplevd skyggesiden av norsk byråkrati på sitt verste, sier fakultetsdirektør, Olav Frigård ved Nord universitet, til Khrono onsdag.
Khrono snakket med de to studentene onsdag kveld.
— Det har vært unødvendig mye stress. Det har rett og slett vært traumatisk. Ingen studenter burde trenge å gå gjennom noe som dette, sa studentene til oss da.
— Vil prioritere søknaden
Den gode nyheten for studentene er at UDI sier at et bortvisningsvedtak ikke er ikke til hinder for at de igjen kan komme tilbake til Norge eller til hinder for å søke om oppholdstillatelse i Norge.
— Hvis hun (Den ene studenten er anonym, derfor omtaler UDI bare den ene studenten. red.anm.) ønsker å søke om en praktikanttillatelse for å fortsette praksisen sin i Norge, så vil vi sørge for at søknaden blir prioritert når den kommer til oss.
UDI på sin side forklarer at bakgrunnen for at de fattet et vedtak om bortvisning var at hun ikke hadde en gyldig oppholdstillatelse for å jobbe.
— Gjennom et utvekslingsprogram hadde hun praksis i en barnehage i Norge som skulle vare i underkant av 3 måneder. Politiet opprettet bortvisningssak, og sendte den til oss, beskriver UDI i e-posten og legger til:
— UDI mente at dette var å regne som arbeid i utlendingslovens forstand, og fant at det var grunnlag for bortvisning siden hun ikke var søkt om noen tillatelse for å være praktikant før hun kom til Norge.
Er praksis jobb eller studier?
I realiteten er det i denne saken uenighet mellom Kunnskapsdepartementet og UDI om man skal betrakte praksis som jobb eller studier. Om dette sa politisk rådgiver Bjotveit til Khrono onsdag:
— Vi må vise til UDI i håndtering av denne saken, men vil ta kontakt med Justis- og beredskapsdepartementet for å se på hvordan vi kan sikre en bedre oppfølging av regelverket rundt praksisstudier.
UDI på sin side sier at studenter som er borgere av land utenfor EU/EØS som kommer og skal gjennomføre praksis i Norge, kan få oppholdstillatelse som praktikant. Dette må det søkes om før man begynner sin praksis.
UDI gav 221 slike tillatelser i 2019, som var siste «normale» år før det kom innreiserestriksjoner på grunn av koronapandemien. Dette omfatter også enkelte tredjelandsborgere som er på praksis med Erasmus+-stipend.
— I saken kom det frem at Nord universitet i noen dager før bortvisingsvedtaket har vært i kontakt med politiet, som igjen hadde vært i kontakt med UDI, og fått informasjon om at man ikke trenger å søke om oppholdstillatelse for å være i praksis i en barnehage i mindre enn 90 dager, erkjenner UDI, og det er på dette punktet de beklager feilinformasjon, men at studentene likevel ble behandlet svært bryskt og Nord universitet uttalte:
— Dette er to unge praksisstudenter på barnehagelærerutdanning som opplever å bli behandlet som om de er tatt med kokain, sa Olav Frigaard ved Nord universitet, til Khrono onsdag.
6 briter bortvist
UDI opplyser at siden Storbritannia for 2 år siden gikk ut av EU, blir britiske borgere regnet som tredjelandsborgere.
— Selv om en tredjelandsborger er visumfri og har lov til å være i her i en periode på 90 dager, har man ikke noen rett til å ta arbeid i Norge i løpet av denne tiden. Det betyr at britiske borgere, på linje med andre tredjelandsborgere, trenger oppholdstillatelse dersom de skal arbeide, uansett om de får lønn for arbeidet eller ikke, heter det i e-posten fra enhetsleder i UDI Kontroll, Bjørn Risberg.
— Når det gjelder statistikk på bortvisning av briter for manglende tillatelse så kan vi opplyse om at det siden 1.1.2021 er til sammen 6 briter blitt bortvist etter innreise på grunn av manglende tillatelse etter utlendingsloven, fortsetter Risberg.
(Khrono har kontaktet studentene for å høre hva de syns om synspunktene fra UDI og om det er aktuelt for dem å søke på nytt for å kunne fullføre praksisen.)