utveksling

Britiske studenter i norsk praksis kastes ut på kort varsel

— Dette er to unge praksisstudenter på barnehagelærerutdanning som opplever å bli behandlet som om de er tatt med kokain, sier Olav Frigaard ved Nord universitet.

De to britiske studentene er på praksisutveksling i en barnehage i Nesna.
Publisert Oppdatert

Stacy Lister og en annen britisk student, som ønsker å være anonym, er på praksisutveksling fra University of Hull ved Nord universitet. De har vært i Norge siden slutten av januar og er utplassert i en barnehage på Nesna.

Olav Frigaard, Nord unviersitet

På få dager nå i slutten av februar og starten av mars har de to ungdommene opplevd en tøff side av norsk byråkrati.

— Dette er et litt hardt begrep, men disse to studentene har opplevd skyggesiden av norsk byråkrati på sitt verste, sier fakultetsdirektør, Olav Frigård ved Nord universitet.

— Det har vært unødvendig mye stress. Det har rett og slett vært traumatisk. Ingen studenter burde trenge å gå gjennom noe som dette, sier den anonyme studenten.

Blir kastet ut

Studentene dro til Norge for å lære om norsk kultur og norske barn. De tar oppholdet som en del av den obligatoriske praksisen de trenger i utdanningen sin.

En av studentene vurderte å utvide sitt norgesopphold utover de 90 dagene som ligger inne i utvekslingen, så de tok kontakt med politiet for å høre om det var mulig, og hvordan de skulle gå fram.

— De trodde at vi kanskje trengte et slags visa for oppholdet vårt, og videresendte oss til politiet i Mo i Rana. Her spurte en fra politiet om hva slags opphold vi var på, altså hvorfor vi var der og hvor lenge vi skulle bli, sier Lister.

Etter få dager fikk de en sms fra politiet:

«Vi må møte dere innen to timer» var beskjeden. Og det gjorde de to unge studentene. Deretter fikk de to britiske studentene overlevert et skriv på norsk fra politiet.

Etter å ha fått brevet oversatt, forsto studentene at UDI hadde bestemt seg for at de ikke kunne være i Norge på praksisopphold. UDI mente at de skapte merverdi for barnehagen.

— Vi fikk beskjed om at vi kanskje ville bli deportert, sier Lister.

Her er det lov å minne om at Nord universitet har utvekslingsavtale med universitetet studentene kommer fra. Studentene har alle mulig tillatelser i orden, også fra norsk politi og UDI i forkant av oppholdet sitt.

Må reise hjem torsdag

Tilbake til studentenes runddans med norsk byråkrati.

Nord universitet hjalp studentene med å skrive en klage, og de fikk muntlig beskjed over telefon, med vitner fra barnehagen til stede, at de skulle få bli til klagesaken var avgjort.

Plutselig får studentene likevel et brev fra UDI og norsk politi om at de måtte forlate landet øyeblikkelig, og at de i løpet av 24 timer ville se kopi av deres utreisebillett. Hvis ikke vil de bli hentet og transportert ut.

— I dag fikk vi en melding om at det var tatt en avgjørelse om at vi måtte forlate Norge umiddelbart. Så nå reiser vi hjem med fly i morgen, og må avslutte oppholdet vårt sju uker tidligere enn planlagt, sier Lister til Khrono onsdag ettermiddag.

— Dette har påvirket oss på mange måter, det har påvirket alt. Det er vanskelig å sette ord på det, legger den andre studenten til.

Studentene understreker at de syns behandlingen av saken har vært svært uprofesjonell. De stiller også spørsmål med hvorfor dette skal gå utover de, når feilen ligger hos UDI og politiet.

— Her har det skjedd systematiske feil, sier Lister.

Studentene ønsker også å legge til at Nord universitet, barnehagen, og Hull universitet har vært veldig støttende gjennom hele prosessen.

— Behandlet som de er narkotikaforbrytere

Olav Frigaard er fakultetsdirektør ved Fakultet for lærerutdanning ved Nord universitet.

— Dette er to unge studenter på barnehagelærerutdanning som opplever å bli behandlet som om de er tatt med kokain, sier Frigaard.

Han legger til:

— Vi har vært i kontakt med Kunnskapsdepartementet, men det ser ikke ut til å være annen løsning nå enn at studentene må reise hjem. Jeg regner med at Kunnskapsdepartementet nå tar saken opp med de andre departementene rundt seg. Denne beslutningen får jo stor betydning nasjonalt for flere fagområder og utvekslingsavtaler innen samme program.

Frigaard trekker fram at det garantert er flere studenter på praksisopphold i Norge på tilsvarende vilkår som de to britiske studentene ved deres universitet.

— Dette må jo få konsekvenser for alle sammen, sier Frigård, som på sin side forteller at Nord universitet har gjort sitt ytterste for å hjelpe de to studentene.

— Uheldig at UDI feilinformerer

Signe Bjotveit er politisk rådgiver i Kunnskapsdepartementet.

— Kunnskapsdepartementet er kjent med saken, og det er uheldig at UDI har feilinformert studentene. Nord universitet har gitt god støtte til de to studentene i en krevende og vanskelig situasjon, sier Bjotveit.

Hun legger likevel til:

— Vi må vise til UDI i håndtering av denne saken, men vil ta kontakt med Justis- og beredskapsdepartementet for å se på hvordan vi kan sikre en bedre oppfølging av regelverket rundt praksisstudier.

Khrono har sendt UDI spørsmål om saken. Studentene har også fritatt dem for taushetsplikten, men vi venter fortsatt på svar. Torsdag må studentene reise hjem.

Powered by Labrador CMS