Helgradsstudentene kan få det litt trøblet, men Erasmus+studentene kan trygt velge utveksling i Storbritannia til høsten, mener statsråd Iselin Nybø, etter det hun sier er nye signaler fra EU-kommisjonen. Foto: Torkjell Trædal

Nybø: Trygt med utveksling til Storbritannia til tross for brexit

Nye signaler. Kunnskapsdepartementet endrer rådene sine fra tidligere i år mener nå at norske studenter trygt kan reise på Erasmus+utveksling til Storbritannia. Brexitfaren for høsten 2019 er over for disse studentene.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Så sent som 13.april i år bekreftet forsknings- og høyere utdanningsminister, Iselin Nybø, overfor Khrono at hun fortsatt ville advare norske studenter om å søke utveksling i Storbritannina fra høsten 2019. Grunnen var usikkerhet om hva som ville skje dersom det det blir en hard brexit, altså om Storbritannia melder seg ut av EU uten å ha noen annen avtale med unionen.

— Det var lenge usikkerhet rundt situasjonen til høstens utvekslingsstudenter, men vi kan nå si at Erasmus+-programmet til høsten ikke vil bli rammet og at de trygt kan reise, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) i en melding og viser til at EU-kommisjonen har foreslått midlertidige regler som vil sikre nettopp dette.

Jeg forstår veldig godt at usikkerheten studentene opplever er uheldig, men dette er utfordringer som vi deler sammen med de aller fleste andre europeiske land.

Islein Nybø

Khrono snakket med de universitetene som hadde flest studenter på utveksling i Storbritannia og det var ingen av dem som merket noen spesiell frykt blant studentene for å velge utveksling nettopp her fra høsten.

Og Ansa, de norske utenlandsstudentenes organisasjon, har vært avslappet over brexitfaren ved utveksling og har ikke rådet sine medlemmer til å velge andre land eller bli hjemme.

Bør ikke overdrives

Professor Erik Tonning og førsteamanuensis tale M. Guldal ved Det norske studiesenteret i Storbritannia skrev også et innlegg i Khrono i februar i år der de kritiserte statsråd Nybøs advarsler.

Brexit byr nok på utfordringer, men bør heller ikke overdrives. Statsrådens radikale advarsel går for langt, skrev Tonning og Guldal.

I en melding fra Kunnskapsdepartementet 1.mai heter det at «det er avklart at norske studenter som har tenkt seg til Storbritannia høsten 2019 med Erasmus+ uansett trygt kan reise.»

Ifølge departementets melding har EU iverksatt tiltak som gjør at alle som har startet på Erasmus+-utveksling til eller fra Storbritannia kan gjennomføre utvekslingsoppholdet på samme vilkår som før.

Kan bli trøblete med master

Det er fortsatt en fare for at den lille gruppen studenter som er tatt opp på felles mastergrader i Erasmus + der Storbritannia deltar ikke vil kunne fullføre sine grader ved en no-deal brexit. Departementet anbefaler at de studentene dette gjelder kontakter Diku.

Statsråd Iselin Nybø viser til at det grovt sett er to typer norske studenter i Storbritannia: Helgradsstudenter som tar hele utdanningen der, og studenter som er på utveksling gjennom EU-programmet Erasmus+.

— Det foregår et omfattende arbeid i alle departementer for å forberede en mulig brexit uten avtale. Jeg forstår veldig godt at usikkerheten studentene opplever er uheldig, men dette er utfordringer som vi deler sammen med de aller fleste andre europeiske land. Vi er glad for at vi nå har fått beskjed om at de studentene som planlegger å reise til Storbritannia til høsten med Erasmus+ ikke trenger å bekymre seg, sier Nybø.

Erasmus+studentene er sikret stipend

Norske studenter på Erasmus + som planlegger opphold høsten 2019 er nå sikret stipend, heter det i meldingen fra departementet.

Dersom det blir inngått en utmeldingsavtale mellom EU og Storbritannia, vil Storbritannia delta i Erasmus+- programmet fram til slutten på programperioden. Norske studenter vil da kunne reise til Storbritannia og britiske studenter til Norge gjennom Erasmus + fram til 31.12.2020, eventuelt også vårsemesteret 2021, skriver Kunnskapsdepartementet.

Dersom Storbritannia går ut av EU uten avtale 31. oktober, vil de også forlate Erasmus+-programmet. Det innebærer at norske studenter ikke lenger kan reise på utveksling dit gjennom Erasmus+.

Det er fortsatt en fare for at den lille gruppen studenter som er tatt opp på felles mastergrader i Erasmus + der Storbritannia deltar ikke vil kunne fullføre sine grader ved en no-deal brexit. Departementet anbefaler at de studentene dette gjelder kontakter Diku.

Helgradsstudenter får litt komplisert oppholdsrett

Helgradsstudenter som er i gang med sin utdanning i Storbritannia, vil fortsatt få oppholdsrett.

Den siste informasjonen britene har publisert om å få opphold i Storbritannia, tyder på at situasjonen for fremtidige helgradsstudenter vil bli noe mer komplisert. Det blir en begrensning på tre års opphold. For perioder lenger enn dette må man søke opphold etter immigrasjonsregler som skal gjelde fra 1. jan 2021.

Men så lenge man får oppholdsrett, vil ikke det være noen endringer i rett til lånekassestøtte for norske studenter i Storbritannia.

Norske helgradsstudenter i Storbritannia betaler allerede fulle studieavgifter, og de økonomiske forholdene ser ikke ut til å endre seg. Rett til utdanningsstøtte fra Lånekassen til utdanning i Storbritannia vil ikke bli endret etter brexit.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS