Fortsatt mange studenter fra Universitetet i Oslo og Unviersitetet i Bergen som søker seg til Storbritannia. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Uro blant studentene, men mange søker seg likevel til Storbritannia

Brexit. Brexit skremmer ikke norske studenter fra å søke seg til Storbritannia. Universitetet i Oslo og Universitetet i Bergen har ikke merket store endringer i søkertallene for utveksling for høsten 2019 så langt.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I 2018 reiste det 563 studenter på utveksling til Storbrittania fra Norge. Det var Universitetet i Oslo (UiO) som sendte flest, med 115 og Universitetet i Bergen (UiB) nest flest med 80 studenter.

FAKTA

Utveksling fra Norge til Storbrittania

Tallene viser hvor mange som faktisk dro på utveksling i disse tre årene:

  • 2018: 563 utvekslingsstudenter
  • 2017: 548 utvekslingsstudenter
  • 2016: 509 utvekslingsstudenter

Topp 3 institusjoner med flest studenter på utveksling til Storbrittania i 2018:

  1. UiO 115 (herav HF 65)
  2. UiB 80 (herav juss 35)
  3. NTNU og UiA Begge 50

Kilde: DBH/NSD

På UiO er det Det humanistiske fakultet (HF) der flest studenter søker seg til utveksling i Storbrittania. I 2018 var 65 av de 115 utvekslingsstudentene rekrutterte fra fag på HF.

Vi anbefaler studentene å søke mobilitet basert på akademiske behov og interesse.

Therese Gjessing

— TIlfeldig variasjon i tall

Therese Gjessing jobber med utveksling på dDet humanistiske fakultet (HF) på Universitetet i oslo. Hun trekker fram at hun mener at oppgang/nedgang til Storbritannia er tilfeldig.

— Det er mulig at enkelte studenter avstår fra å søke, men generelt er inntrykket at studentene forstår at dette er en prosess der fakultetet jobber mye med å forsikre seg om at studentenes interesser er ivaretatt, selv om situasjonen er uoversiktlig, sier Gjessing.

Hun forteller at de på HF anbefaler studentene å søke mobilitet basert på akademiske behov og interesse.

— Dersom det fører studentene til Storbritannia, vil vi ikke fraråde dem å reise dit, siden signalene fra våre samarbeidspartnere er at de ønsker fortsatt samarbeid om studentmobilitet.

Hun trekker likevel fram at dersom studenter skal søke til Storbritannia post-brexit, må de være klar over at Erasmusstipendet fra EU faller bort.

Og hun legge til at de finansielle og praktiske vilkårene for utveksling til Storbritannia vil bli tilsvarende vilkårene ved studier i andre engelskspråklige studieland som USA og Australia.

— Vi har ikke merket en stor nedgang i interessen for å studere i Storbritannia, men vi har fått en del spørsmål fra studenter om konsekvensene av BREXIT, forteller Gjessing.

FAKTA

Søkertall på utveksling fra UiO og UiB til Storbritannia

Dette er søkertallene for hvor mange som har søkt om utveksling (antall som faktisk reiste er lavere)

Det humanistiske fakultet, Universitetet i Oslo, søkere til utveksling

  • Høst 2019: 43
  • Høst 2018: 52
  • Høst 2017: 34

Universitetet i Bergen, søkertall for Storbritannia, totale søkertall i parentes:

  • Høst 2019: 115 (706)
  • Høst 2018: 102 (580)
  • Høst 2017: 100 (603)

Kilde: UiO og UiB

Hun legger til at HF/UiO har jobbet mye opp mot sine samarbeidspartnere i Storbritannia for å sikre studentenes betingelser, dersom BREXIT skjer uten en avtale for utdanningssamarbeid eller uten en avtale i det hele tatt.

— Fraråder ikke, men ber alle sjekke

Hanna Flood er leder for Ansa, utenlandsstudentenes organisasjon.

Tidligere i vinter ville hun hverken fraråde ellera nebfale studenter å søke seg til storbrittania. Dette er råd hun fortsatt holder fast ved nå i april, med stadig nye rundet rundt brexit.

— Vi verken anbefaler eller fraråder å søke Erasmus-opphold i Storbritannia, men oppfordrer alle som vurderer det til å sette seg godt inn i situasjonen og eventuelle konsekvenser, og også se på muligheten for å dra til et annet land, Det er hovedsakelig Erasmus-opphold som er usikre, sier Flood til Khrono.

Hun legger til:

— Vi opplever en sterkt vilje fra alle parter om at Brexit ikke skal ramme studenter. Dersom Brexit skjer med en avtale skal all finansiering løpe ut denne budsjettperioden for Erasmus+ som er til 2020. Ved en hard Brexit kan dette forandre seg, men det er vanskelig å forskuttere akkurat hva som da vil skje. Man må som sagt følge med.

Nybø: — Viktig samarbeidsland

Ien pressemelding fra tidligere i år presiserte statsråd Iselin Nybø at Storbritannia er et av Norges viktigste samarbeidsland innen høyere utdanning og forskning.

Men når det gjelder Erasmus-utveksling, anbefaler Nybø fortsatt at studentene bør velge seg andre land til høsten.

Nybø bekrefter overfor Khrono at hun gir de samme anbefalingene i dag

— De som allerede er på Erasmus-utveksling til Storbritannia trenger imidlertid ikke å bekymre seg. Ved en mulig «no deal» brexit har EU sagt at de vil iverksette tiltak som gjør at de kan gjennomføre hele utvekslingsoppholdet uten problemer, sier Nybø i en pressemelding fra Kunnskapsdepartementet fra tidligere i vinter.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS