Uro blant studentene, men mange søker seg likevel til Storbritannia
Brexit. Brexit skremmer ikke norske studenter fra å søke seg til Storbritannia. Universitetet i Oslo og Universitetet i Bergen har ikke merket store endringer i søkertallene for utveksling for høsten 2019 så langt.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
I 2018 reiste det 563 studenter på utveksling til Storbrittania fra Norge. Det var Universitetet i Oslo (UiO) som sendte flest, med 115 og Universitetet i Bergen (UiB) nest flest med 80 studenter.
På UiO er det Det humanistiske fakultet (HF) der flest studenter søker seg til utveksling i Storbrittania. I 2018 var 65 av de 115 utvekslingsstudentene rekrutterte fra fag på HF.
Vi anbefaler studentene å søke mobilitet basert på akademiske behov og interesse.
Therese Gjessing
— TIlfeldig variasjon i tall
Therese Gjessing jobber med utveksling på dDet humanistiske fakultet (HF) på Universitetet i oslo. Hun trekker fram at hun mener at oppgang/nedgang til Storbritannia er tilfeldig.
— Det er mulig at enkelte studenter avstår fra å søke, men generelt er inntrykket at studentene forstår at dette er en prosess der fakultetet jobber mye med å forsikre seg om at studentenes interesser er ivaretatt, selv om situasjonen er uoversiktlig, sier Gjessing.
Hun forteller at de på HF anbefaler studentene å søke mobilitet basert på akademiske behov og interesse.
— Dersom det fører studentene til Storbritannia, vil vi ikke fraråde dem å reise dit, siden signalene fra våre samarbeidspartnere er at de ønsker fortsatt samarbeid om studentmobilitet.
Hun trekker likevel fram at dersom studenter skal søke til Storbritannia post-brexit, må de være klar over at Erasmusstipendet fra EU faller bort.
Og hun legge til at de finansielle og praktiske vilkårene for utveksling til Storbritannia vil bli tilsvarende vilkårene ved studier i andre engelskspråklige studieland som USA og Australia.
— Vi har ikke merket en stor nedgang i interessen for å studere i Storbritannia, men vi har fått en del spørsmål fra studenter om konsekvensene av BREXIT, forteller Gjessing.
Hun legger til at HF/UiO har jobbet mye opp mot sine samarbeidspartnere i Storbritannia for å sikre studentenes betingelser, dersom BREXIT skjer uten en avtale for utdanningssamarbeid eller uten en avtale i det hele tatt.
— Fraråder ikke, men ber alle sjekke
Hanna Flood er leder for Ansa, utenlandsstudentenes organisasjon.
Tidligere i vinter ville hun hverken fraråde ellera nebfale studenter å søke seg til storbrittania. Dette er råd hun fortsatt holder fast ved nå i april, med stadig nye rundet rundt brexit.
— Vi verken anbefaler eller fraråder å søke Erasmus-opphold i Storbritannia, men oppfordrer alle som vurderer det til å sette seg godt inn i situasjonen og eventuelle konsekvenser, og også se på muligheten for å dra til et annet land, Det er hovedsakelig Erasmus-opphold som er usikre, sier Flood til Khrono.
Hun legger til:
— Vi opplever en sterkt vilje fra alle parter om at Brexit ikke skal ramme studenter. Dersom Brexit skjer med en avtale skal all finansiering løpe ut denne budsjettperioden for Erasmus+ som er til 2020. Ved en hard Brexit kan dette forandre seg, men det er vanskelig å forskuttere akkurat hva som da vil skje. Man må som sagt følge med.
Nybø: — Viktig samarbeidsland
Ien pressemelding fra tidligere i år presiserte statsråd Iselin Nybø at Storbritannia er et av Norges viktigste samarbeidsland innen høyere utdanning og forskning.
Men når det gjelder Erasmus-utveksling, anbefaler Nybø fortsatt at studentene bør velge seg andre land til høsten.
Nybø bekrefter overfor Khrono at hun gir de samme anbefalingene i dag
— De som allerede er på Erasmus-utveksling til Storbritannia trenger imidlertid ikke å bekymre seg. Ved en mulig «no deal» brexit har EU sagt at de vil iverksette tiltak som gjør at de kan gjennomføre hele utvekslingsoppholdet uten problemer, sier Nybø i en pressemelding fra Kunnskapsdepartementet fra tidligere i vinter.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!