Statsråd Iselin Nybøs radikale advarsel går for langt, skriver innleggsforfatterne. Foto: Siri Øverland Eriksen

Storbritannia er fremdeles åpent for norske studenter

Utveksling. Det blir feil av statsråd Iselin Nybø å advare mot studier i Storbritannia, skriver Erik Tonning og Tale Guldal ved Det norske studiesenteret i Storbritannia.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På nrk.no 2. februar fraråder statsråd Iselin Nybø norske studenter å studere i Storbritannia til høsten. Advarselen er knyttet til brexit og mulige konsekvenser for utvekslingsavtaler, og særlig EU-programmet Erasmuspluss.

Generelt er vår erfaring at fokuset ved britiske universiteter er business as usual, med eller uten brexit.

Erik Tonning og Tale Guldal

Dessverre kan advarselen lett oppfattes som helt generell. Hun refereres for eksempel i The Guardian under overskriften «Norway urges students to avoid UK universities in Brexit warning». Dette vil uroe mange studenter unødig, og vi ønsker å nyansere dette bildet.

For det første ønsker den britiske regjeringen fortsatt å understøtte Erasmus-programmet for alle som tas opp før brexit. Det sier den britiske ambassadøren i Norge, Richard Wood. Europaparlamentets kulturkomité og EU-kommisjonen har dessuten nettopp blitt enige om en hastelovgiving som skal sikre det økonomiske grunnlaget for programmet frem til 2020.

Et paradoks ved statsrådens advarsel er at den også kan ramme et tilbud som finansieres av hennes eget departement, nemlig Det norske studiesenteret i Storbritannia. Studiesenteret – etablert i 1982 med kronprins Harald som dets høye beskytter – er knyttet til University of York og tar hvert år imot 1500 norske engelsk-studenter på korte studieopphold.

I tillegg har senteret 30 studieplasser for studenter som vil studere engelsk litteratur, språk og kultur i opp til to semestre ved et britisk universitet i toppklasse, uten å betale skolepenger. Det norske studiesenteret i Storbritannia tar imot nye studenter til høsten som vanlig.

Generelt er vår erfaring at fokuset ved britiske universiteter er business as usual, med eller uten brexit. Centre for Global Programmes ved University of York organiserer utvekslingsstudier for studenter fra hele verden. Derfra understrekes det at norske studenter fortsatt er høyst velkomne. Brexit er langt fra slutten for studentutveksling med Norge, og miljøet i York samarbeider allerede tett med en rekke norske partnerinstitusjoner.

Vi frykter at Nybøs utspill kan virke uheldig på internasjonaliseringen, og at mange studenter vil å velge å bli hjemme. Derfor er det viktig å minne om at Storbritannia med rette er et av de mest populære studielandene for norske studenter, og ikke uten videre kan erstattes med andre alternativer.

Det er trist at det kommer et slikt defensivt råd fra Nybø når fordelene i Storbritannia er så mange:

  • Internasjonalt ledende studiesteder med unike kvaliteter og ressurser.
  • Studieopphold som vil gi solid språklig ballast i verdensspråket engelsk.
  • En imponerende satsing på overførbare ferdigheter og samfunnsrelevant erfaring i utdanningsløpet.

Vi merker oss at Organisasjonen for norske studenter i utlandet (ANSA) er på linje med oss i sin vurdering. Også ANSA mener at norske studenter enkelt vil kunne søke om studieopphold i Storbritannia – også etter brexit – og de vil betale skolepenger på samme nivå som før.

Brexit byr nok på utfordringer, men bør heller ikke overdrives. Statsrådens radikale advarsel går for langt.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS