Medisinutdanningen

Borten Moe drysser penger over medisin­utdanningen i nord

Ny budsjettlekkasje: UiT Norges arktiske universitet får flere studieplasser.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe var fredag i Tromsø og tildelte nye studieplasser til rektor Dag Rune Olsen og UiT Norges arktiske universitet.
Publisert

Fredag er forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) på reise til Tromsø og besøk hos UiT Norges arktiske universitet.

Med seg i bagasjen hadde statsråden en gladmelding til UiT og en av flere budsjettlekkasjer fra Støre-regjeringens reviderte statbudsjett for det kommende året:

Regjeringen skal bevilge penger til 15 nye studieplasser på medisinutdanningen ved UiT, skriver TV 2.

Vil at flere leger utdannes i Norge

Med det vil UiT utdanne rundt 150 leger i året.

Og det er helt nødvendig, mener statsråd Borten Moe, som mener at det bare er rundt halvparten av legene i Norge som utdannes i Norge.

Han mener også denne bevilgningen er viktig for Nord-Norge.

— Vi ser at vi har et spesielt behov i Nord for tilstedeværelse. Både i kommuner med fastleger og i sykehusene. All forskning tilsier at sjansene er større når man bruker landsdelens egen utdanningskapasitet og befolkning, sier statsråden til TV 2.

Olsen: — Godt nytt

— Vi er begeistret. Dette setter oss blant annet i stand til å utdanne flere leger for regionen, noe som igjen bidrar til at vi kan løse samfunnsoppdraget vårt ytterligere, sier UiT-rektor Dag Rune Olsen til Khrono.

Han minner om at dersom man klarer å utdanne flere i nord, så er det også sannsynlig at flere vil bli værende i landsdelen.

— Dette er godt nytt med tanke på legedekningen i Nord-Norge, sier Olsen.

Dag Rune Olsen er fornøyd etter dagens gladnyhet.

Han er usikker på hva de ekstra studieplassene fra Regjeringen er verdt i rene penger, men understreker at medisinutdanningen er det dyreste UiT har.

— Nå får vi penger som vi kan ansette folk for. Det koster å utdanne medisinere, og det er også et praksiselement som er relativt kostnadskrevende, sier Olsen.

— Vi tar hele landsdelen i bruk når det gjelder praksisplasser. På den måten får studenten kontakt med lokalsamfunn og andre byer, noe som kan danne grunnlag for at de etter hvert ønsker å bli igjen, sier UiT-rektoren.

Arbeid ventes ferdig i november

Det er nok flere som skulle ønske Borten Moe tok turen til Stavanger med medisinstudieplasser i stedet.

Der har Universitetet i Stavanger lenge jobbet for å få etablere en ny medisinutdanning i Norge.

I vår ble monopolet på psykologi-, juss- og teologistudier fjernet, mens dimensjoneringen av medisinutdanningen ble besluttet utredet.

En konklusjon som regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet var enige om.

En arbeidsgruppe satt sammen fra tre departementer har den siste tiden sett på muligheten for flere medisinstudier og prislappen for dette.

Gruppens arbeid forventes å være ferdig i november, skrev Stavanger Aftenblad tidligere denne uka.

«Vi kan dessverre ikke opplyse nærmere om nøyaktig dato», opplyste Kunnskapsdepartementet til avisen.

Også Khrono har fått dette bekreftet.

Hva arbeidsgruppen kommer frem til vil være viktig for vurderingene regjeringen vil gjøre i saken fremover, for om Stavanger vil få mulighet til å opprette utdanningen eller ei.

Powered by Labrador CMS