Tidligere leder i Forskerforbundet på NTNU, Kristian Steinnes, ble omplassert mot sin vilje, og så lenge Tor Einar Fagerland var instituttleder. Nå har Fagerland gått av og Steinnes forventer å kunne flytte tilbake til instituttet sitt. Foto: Henriette Dæhlie

Steinnes-saken: Instituttleder ved historiske studier på NTNU går på dagen

Tvangsflytting. Tor Einar Fagerland trekker seg fra stillingen som leder ved Institutt for historiske studier ved NTNU med øyeblikkelig virkning. Til ansatte skriver Fagerland at han føler seg presset til å gå av etter at en fortrolig epost han sendte om Steinnes havnet på avveie.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Saken er oppdatert.)

Tor Einar Fagerland trekker seg fra stillingen som instituttleder ved Institutt for historiske studier (IHS) ved NTNU med virkning fra 18. oktober 2018, ifølge en pressemelding fra NTNU.

Den tvangsflyttede professoren og tidligere tillitsvalgt i Forskerforbundet, Kristian Steinnes, håper nå han kan flytte tilbake til instituttet sitt.

Fakta

Konflikt på Institutt for historie på NTNU

12 faglige ansatte ved Institutt for historiske studier reagerer på at deres kollega, og tidligere leder av Forskerforbundet på NTNU, Kristian Steinnes, blir foreslått omplassert til et annet institutt - mot sin vilje.

De 12 som har signert brevet ber NTNU-ledelsen om å reversere vedtaket. Etter at dette brevet bles krevet er det sendt et nytt brev fra den «andre siden» av denne konflikten.

En gruppe på 14 ansatte sendte midt i sommerferien, 9.juli, brev til dekanen på fakultetet, Anne Kristine Børresen, med kopi NTNUs ledelse der de reagerer på brevet til de 12 første brevskriverne. Og sterkest reagerer de på at saken er blitt kjent i media.

Det eneste alle synes å være enige om er at det er store arbeidsmiljøproblemer på instituttet, noe også den siste arbeidsmiljøundersøkelsen (ARK 2017) viser.

Den 5.september i år måtte Kristian Steinnes si ja til omplassering mot sin vilje.

Forskerforbundet i Bergen har gått ut og garantert for 40.000 kroner i advokatstøtte til Steinnes.

Denne støtten medførte krasse reaksjoner fra forbundet i Trondheim.

Onsdag 26. september har hovedstyret i Forskerforbundet behandlet en søknad fra Kristian Steinnes om støtte til ekstern advokat.

Søknaden om støtte til ekstern advokat ble avslått, men Steinnes er lovet støtte fra forbundets egne advokater. Vedtaket var enstemmig.

18. oktober trekker instituttleder Tor Einar Fagerland seg med øyeblikkelig virkning.

Her kan du lese det første brevet til NTNUs ledelse i saken.

Konflikten rundt tvangsflyttingen av tidligere leder i Forskerforbundet på NTNU, Kristian Steinnes, har eskalert gjennom sommeren og høsten. Arbeidsmiljøproblemene på Institutt for historiske studier ved landets største universitet har ikke blitt mindre, snarere tvert i mot.

Jeg vil heller ikke lede et institutt hvor enkelte bruker fortrolig e-post som har kommet dem i hende på urettmessig vis som utpressingsmiddel.

Tor Einar Fagerland

Les også: Ansatte reagerer på «illegitim maktbruk» mot kollega ved NTNU

Fagerland følte seg presset

Fagerland skal ha følt seg presset til å gå av som følge av Steinnes-saken.

«Jeg oppfatter situasjonen slik at det nå vil være til beste for instituttet å overlate ansvaret til noen andre. Jeg vil heller ikke lede et institutt hvor enkelte bruker fortrolig e-post som har kommet dem i hende på urettmessig vis som utpressingsmiddel. Alle har en grense. Her går min.»,

skriver Fagerland i en epost til de ansatte på instituttet torsdag morgen.

Khrono har også fått tilsendt den omtalte e-posten som Fagerland mener har vært brukt som utpressingsmiddel mot ham. Det er en epost han selv sendte til konsulentbyrået som bisto i arbeidet med arbeidsmiljøproblemene på instituttet. Her omtales Steinnes og flere av hans kolleger på instituttet i lite smigrende ordelag.

« Undergravende virksomhet»

Eposten ble sendt fra Fagerland i begynnelsen av april og der gjør han rede for at han mener at Steinnes stort sett har fylt arbeidsdagene med «undergravende virksomhet» siden mars 2017, at man bør inn i en «tøffere dialog» og hvor det «mest nærliggende og virkningsfulle» vil være å flytte Steinnes til en annen del av NTNU.

Jeg regner nå med at flyttingen av meg blir opphevet.

Kristian Steinnes

Dette var nesten tre måneder før den såkalte Steinnes-saken var offentlig kjent.

Verken Mats Ingulstad som sitter i instituttstyret eller verneombud Øyvind Thomassen ønsker å kommentere saken, eller den omstridte eposten, som førte til at instituttledederen trakk seg torsdag.

Begge tar Fagerlands beslutning til etterretning, sier de til Khrono.

Regner med at flytting oppheves

Kristian Steinnes er nettopp blitt kjent med at Fagerland har trukket seg. Han ønsker ikke å kommentere den omtalte eposten som Fagerland mener er brukt til utpressing mot ham.

Kristian Steinnes - NTNU. Foto: Runhild Heggem

— Jeg regner nå med at flyttingen av meg blir opphevet. Avtalen var at jeg skulle flyttes så lenge Fagerland var instituttleder.

— Jeg har fulgt alle pålegg jeg har fått i denne saken, og kjenner ikke til alt som har skjedd, sier Steinnes, og legger til:

— Jeg registrerer at Fagerland er sykemeldt og jeg håper at han har noen rundt seg slik at han blir godt ivaretatt.

Nestledere tar over

Nestledere ved instituttet, Erik Opsahl og Thea Selliaas Thorsen, vil ivareta instituttlederansvaret mens man jobber med å få ny lederkabal på plass, skriver NTNU i en pressemelding.

NTNU oppgir også at det er dekan Anne Kristine Børresen som kan kommentere saken for NTNU, men at hun ikke er tilgjengelig for kommentarer grunnet lønnsforhandlinger torsdag 18. oktober.

Hevdet «illegitim maktbruk»

I begynnelsen av juli i år omtalte Khrono at 12 vitenskapelig ansatte hadde skrevet brev til NTNU-ledelsen og bedt om en reversering av vedtaket om å omplassere Steinnes til et annet institutt. De 12 kalte håndteringen av Steinnes-saken for «illegitim maktbruk» fra NTNU-ledelsens side.

Og de kritiserte at det de mente var store arbeidsmiljøproblemer ved instituttet var blitt til gjort om til en personalsak og personkonflikt mellom instituttleder Tor Einar Fagerland og Steinnes.

Les også: Alle saker i Khrono om Steinnes-saken

En gruppe på 14 ansatte sendte midt i sommerferien, 9.juli, brev til dekanen på fakultetet, Anne Kristine Børresen, med kopi til NTNUs ledelse der de reagerer på brevet til de 12 første brevskriverne. Og sterkest reagerer de på at saken er blitt kjent i media.

Det eneste alle synes å være enige om er at det er store arbeidsmiljøproblemer på instituttet, noe også den siste arbeidsmiljøundersøkelsen (ARK 2017) viser.

Den 5.september i år måtte Kristian Steinnes si ja til omplassering mot sin vilje.

Forskerforbundet i Bergen har gått ut og garantert for 40.000 kroner i advokatstøtte til Steinnes. Det skapte sterke reaksjoner fra forbundet i Trondheim.

Tor Einar Fagerland. Foto: NTNU

Fagerland: — Det beste at jeg overlater ansvaret til noen andre

— Etter en krevende periode oppfatter jeg situasjonen slik at det vil være til beste for instituttet å overlate ansvaret til noen andre, sier avtroppende instituttleder Tor Einar Fagerland, i pressemeldingen fra NTNU.

— Vi har i løpet av min lederperiode satt i gang en rekke tiltak og prosesser knyttet til arbeidsmiljø og profesjonalisering av instituttet, hvor målet har vært å sørge for et likestilt, åpent og inkluderende institutt. Vi har allerede oppnådd mye, og jeg håper at de som overtar ledelsen følger opp de mange gode planene og tiltakene som ledelsen og ansatte i fellesskap har initiert.

Dekan Børresen: — Forstår beslutningen

Dekan Anne Kristine Børresen ved Det humanistiske fakultet sier i følge samme pressemelding at det har vært en krevende periode for instituttet hvor Tor Einar Fagerland er leder.

— Fagerland har gjort en betydelig innsats som instituttleder, og fakultetet vil se til at arbeidet som er igangsatt blant annet knyttet til studier, forskning, internasjonalisering og arbeidsmiljø vil bli fulgt opp videre, sier hun.

Børresen sier videre at instituttet har utviklet seg i en positiv retning på mange områder under Fagerlands ledelse. Hun har likevel forståelse for hans avgjørelse om å trekke seg.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS