Karolinska institutet
Blir bedt om å fjerne alle personnavn fra campus
Rektor Ole Petter Ottersen ved Karolinska institutet har fått forslag i fanget om å fjerne personnavn fra veier og bygninger. — Det er ikke klokt, det er vanvittig, det er historieløst, mener professor.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Brussel (Khrono): Et forslag om å fjerne alle personnavn fra universitetets campus i Solna, like nord for Stockholm sentrum, har vakt heftig kritikk ved Karolinska institutet (KI), melder Dagens Nyheter.
— Det er ikke klokt, det er vanvittig, det er historieløst. Da må man ta bort Astrid Lindgrens barnesykehus, sier Hugo Lagercrantz, professor i barnemedisin ved universitetet til den svenske avisa.
Forslaget, som også er omtalt av Universitetsavisa, medfører at alle personnavn fjernes fra veier, bygninger og store saler, minnesmerker koblet til personer låses ned og at portretter av enkeltindivider skal unngås.
Vil bli kvitt spor etter raseforskere og nazist
Bakteppet er ifølge Dagens Nyheter et press for å bli kvitt sporene etter tre personer, kjemikeren og nazisten Hans von Euler og raseforskerne Anders og Gustaf Retzius. Far og sønn Retzius var begge professorer ved KI og sentrale innen rasebiologien. Flere lokaler ved universitetet har navn etter dem.
Universitetsledelsen har blant annet stått under press fra studenter, har krevd at navnene på tre skal fjernes fra campus.
— Hvorfor tar ikke bare rektor en skrutrekker og tar ned skiltene, sa den tidligere medisinstudenten Natte Hillerberg til Dagens Nyheter i juli. Hver dag skiltene fikk stå signaliserer universitetet til sårbare grupper at de ikke bryr seg om skjebnen deres, sa hun.
Ba Ottersen hente fram skrutrekker
Rektor Ole Petter Ottersen fant ikke fram en skrutrekker, han satte ned en arbeidsgruppe av ansatte og eksterne forskere, under ledelse av Gert Helgesson, professor i medisinsk etikk ved universitetet.
Da hadde allerede Ottersen gjort et par innrømmelser, byster av Gustaf og Anders Retzius var blitt låst ned. Spørsmålet var hva som skulle skje med navn på gater og saler.
Nå foreslår arbeidsgruppen i en rapport å ikke bare fjerne Retzius og Hans von Euler, men alle personnavn. De foreslår at det i fremtiden brukes navn som «Snarveien» og «Arterien».
Ottersen sier til Dagens Nyheter at han vil kommentere forslaget når det skal tas en beslutning 27. oktober.
Da vi skrev om debatten i november, sa Ottersen dette til Khrono:
— Mange universiteter har en forhistorie med forskning på skaller. Anders Retzius var inspektør, rektor på KI i mange år, og bygget opp en kraniesamling her. I lys av dagens verdigrunnlag, er det naturlig å stille spørsmålstegn ved det han gjorde, men det skal være en nyansert debatt, der man er veldig omhyggelig med å ikke utradere historien. Det skal man aldri gjøre.
Møter motstand fra flere
Ifølge Dagens Nyheter får forslaget motbør fra flere høringsinstanser ved universitetet.
Lagerkrantz sier på sin side at han kan gå med på å fjerne navnet til Hans von Euler og foreslår at veien kan omdøpes til Ulf von Eulers vei, etter sønnen.
— Nazister og slaveeiere, der går grensen min. Retzius kan man muligens tone litt ned, selv om det er tvilsomt. Men om en gjør det generelt blir det ikke mange igjen. Astrid Lindgren skrev jo om n-kongen i Sørhavet. Da må du jo fjerne Astrid Lindgren fra Astrid Lindgrens barnesykehus, sier han.
Avisa viser til at kritikken mot far og sønn Retzius ikke er ny, men de påpeker at den ble intensivert etter drapet på George Floyd og protestene mot strukturelle rasisme.
Avisa viser til at forfatteren og forskeren Maja Hagerman i flere tiår har etterlyst en kritisk debatt om Retzius' raseforskning. Hun stiller likevel spørsmål om hvorvidt forbud mot alle personnavn er veien å gå.
— Det er viktig å fortsette å snakke om raseforskning. Man kan lære noe av historiens fallgruver. Om en tar bort navn får vi håpe det ikke fører til taushet, sier hun.