FADDERUKEN

Blant pirater, studenter og faddervakter i parken

Onsdag ble mange av fadderarrangementene på kveldstid avlyst i Bergen. Mange samles likevel i parkene. De fleste i ordnede former.

Det meste av arrangementene i fadderuken i Bergen er nå avlyst på kveldstid. En faddergruppe ved Høskulen på Vestlandet forteller hvordan de gjør sitt for å holde distanse og unngå smitte.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den eneste gode nyheten studentene i Bergen har fått denne uken er værmeldingen.

— Heldigvis har vi hatt fint vær som holder alle ute. En av forskjellen fra fadderuken i fjor er at vi i år er ute i parken hele tiden. Under normale omstendigheter ville vi nok møtt opp hjemme hos noen i en trang hybel, eller trukket ut på byen, sier Peter Stene Rolland, fadder ved HVL.

— Studenter har som regel ikke den største plassen hjemme så vi er glade for at vi har en park vi kan møtes i. Det er lettere å følge smittevernsregler her samtidig som vi blir kjent med hverandre, fortsetter Martyna Poths.

For fadderuke under koronapandemien er ikke enkelt, og studentene får mye tyn og pes i medier og nabolag for tiden.

Piratfest ble til grilling i parken

Onsdag kveld skulle egentlig bybilde i Bergen blitt preget av HVL-studenter utkledd som pirater. I stedet ble det engangsgrill i Nygårdsparken med piratkostyme på.

— Dersom man tar seg en tur i parken og faktisk følger med så ser man at det ikke bare er alkohol og fyll. Her har vi noen som spiller kubb, og vi har spilt flasketuten peker på, uten flaske, for å slippe at at alle tar på samme gjenstand, poengterer Stene Rolland med et smil.

Peter Stene Rolland og Martyna Poths er faddere ved HVL. Onsdag var de i Nygårdsparken som mange andre faddergrupper i Bergen.

Med jevne mellomrom kjører politiet forbi og sjekker at alt går greit i parken. For det meste er det kun de blå t-skjortene fra Høgskulen på Vestlandet som nå er lett å spotte i parken.

De fleste studentene fra Universitetet i Bergen har nå byttet ut t-skjortene til fadderuken med vanlige klær.

Mange av studentene skal også ha fått anbefaling om å ikke snakke med media etter tre dager med massiv oppmerksomhet.

HVL-fadderne Poths og Stene Rolland er blant dem som tar seg tid til å forklare hvordan de de passer på sin faddergruppe. Det gjør de samtidig som de er grillansvarlig for kvelden.

— Vi prøver å være ekstra strenge som faddere på bruk av antibac og distanse. Selv de som kanskje får et godt øye til hverandre får en melding om at det der kan de heller spare til det er trygt å sitte nærme hverandre igjen. Ved HVL mingler vi heller ikke på tvers av faddergruppene, sier Poths.

De to studentene fra Høgskulen på Vestlandet forstår at ting blir avlyst og endret, men mener fadderuken som møtepunkt er viktig å ha. Noe også forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim har vært inne på denne uken.

— Det er mange nye studenter i byen. Det hadde blitt veldig kjedelig om de skulle sitte hjemme alene i en ny by uten å kjenne noen i en uke eller to, sier Stene Rolland.

— Derfor må vi som faddere også være så strenge som vi kan. På den måten kan vi få det beste ut av situasjonen vi er i, skyter Poths inn.

Blandede følelser etter avlysning

Da UiB onsdag avlyste alle fadderarrangementer på kveldstid ble den beslutningen tatt for å spare fadderstyrene og fadderne for press og ansvar.

— På en måte er vi lettet over det, men samtidig er det jo også en redsel for hva som nå vil skje videre resten av fadderuken, innrømmer Katrine Inderberg, leder for fadderuken ved Det humanistisk fakultet ved UiB.

Sammen med fadderansvarlig Therese Eide satt hun i samme styre i fjor. Da brukte de rundt tre timer hver dag i tre dager på å planlegge fadderuken. I år har det blitt 13 timer hver dag i en uke. Alt fra kohorter, bestilling av antibac og intervaller på steder har blitt planlagt for å unngå store grupper og smittefare. Tidlig kom det signaler om at all tilretteleggingen kunne bli nytteløs.

— Siden søndag har vi egentlig hatt krisemøter med melding om at vi skal få beskjed klokken 12 eller 16 hver dag om fadderuken fortsetter eller ikke, forteller lederen.

Onsdag kom altså meldingen de har ventet på. Nå er det ikke lengre de som er ansvarlig for hva som skjer videre i fadderuken på kveldstid.

— Fadderuken er avlyst, men samtidig er den jo ikke det. Folk er jo her, sier Inderberg og ser gjennom Nygårdsparken.

— Vi er som sagt bekymret for at vedtaket vårt kan medføre at festene i større grad flyttes hjem, derfor følger vi smittesituasjonen tett, sa rektor Dag Rune Olsen til Khrono på onsdag. Natt til torsdag kunne Vest politidistrikt melde med et rim på Twitter at det er slike fester de nå får meldinger om. Det er noe fadderlederne ved HF frykter også i dagene som kommer.

— Byen nå blir nok et kaos. Vi har hatt et system med navnelister og kontroll på hvem folk er i kontakt med dersom vi må sende noe til smittevernkontoret. Det går ikke nå lengre, erkjenner Inderberg. Og politiet meldte om 48 klager på bråk i Bergen natt til torsdag.

Samtidig forstår de at universitetet avlyste arrangementene på kveldstid.

— Vi har forståelse for at UiB måtte gjøre fortløpende vurderinger. Så har ansvaret som vi har hatt veid tyngst i avgjørelsen. Sånn sett er vi jo glade for at de tok den avgjørelsen, sier Therese Eide.

Therese Eide, Katrine Inderberg og Petter Bjørklund fra fadderstyret ved Det humanistiske fakultetet ved Universitetet i Bergen. De har ikke lengre ansvar for hva som skjer på kveldstid, men stiller fortsatt opp som faddervakter.

Selv om de nå er fritatt ansvar for å følge opp på kveldstid så stilte hun, Inderberg og Petter Bjørklund fra fadderstyret ved HF opp som faddervakter i Nygårdsparken. Det gjør de som en del av ordningen for hele fadderuken i Bergen, uavhengig av utdanningsinstitusjon. Det ser de for seg å gjøre resten av uken også.

— Selv om vi formelt sett er fraskrevet ansvar så ønsker vi å være tilgjengelige. Faddervakter må fortsatt være synlig i bybilde selv om det meste er avlyst, slår Inderberg fast.

Powered by Labrador CMS