studiestart 2020
Fadderansvarlig hetset etter TV 2-reportasje: — Uakseptabelt
— Det er nesten som om han fremstiller oss som mordere, sier fadderansvarlig og student Therese Eide.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Onsdag kveld publiserte TV 2 en sak om fadderuken, om hvor stolte fadderstyret ved Det humanistiske fakultet (HF) ved Universitetet i Bergen er av sine faddere.
Therese Eide, fadderansvarlig i fadderstyret ved HF, var én av tre som sa at de ikke kjenner seg igjen i beskrivelsene av fadderuken som har tapetsert riksmediene denne uka.
Noen få timer etter saken ble publisert, tikker det inn en Facebook-melding til Eide.
«Fy faan for en egoistisk person du og dere er. Her jobber vi i dugnad all mann i landet og så er det 3-4% som gir faan. Vent en uke når vi ser smitten og drapene du har forårsaket. Stopp faderuka nå om du i det hele tatt har noe folkeskikk. Fy fader jeg er skuffet av folk som deg som ikke bidrar i dugnaden. Skjerpings Therese.»
— Jeg så på det som et angrep på meg og de andre som sto fram i intervjuet. Det er nesten som om han fremstiller oss som mordere, og det er et stempel jeg ikke vil ha på meg, eller som jeg synes er fortjent, sier Eide til Khrono. Hun poengterer at hun uttaler seg som privatperson, og ikke på vegne av fadderstyret.
Les også: Asheim om fadderuke-kritikken: — Unyansert og populistisk
Ønsker ikke å henge ut avsenderen
Hun bestemte seg torsdag ettermiddag for å legge ut en Facebook-post om hendelsen.
«At mye ikke har gått som planlagt når man ser på alle fadderukene rundt om (oss inkludert), er jo helt tydelig. Slik er det. Men det som ikke kommer frem er at mye av det faktisk har gått ekstremt bra. Det som skjer nå i media og på sosiale medier, er at vi i fadderstyrene, faddere og studenter blir både mobbet og på mange måter kriminalisert», skriver Eide i innlegget.
Hun poengterer at hun ikke la ut innlegget for å henge ut avsenderen, men for å minne om at alle står i denne kampen sammen.
— Dette er ikke unge mot voksne, eller vice versa. Vi står like mye i dette som dere.
— Uendelig skuffende
Rektor ved UiB, Dag Rune Olsen, reagerer sterkt på hendelsen.
— Totalt uakseptabelt og uendelig skuffende. Jeg blir opprørt over hvordan våre unge kan bli behandles. Det er også grunnen til at vi måtte gå til det tunge skrittet å avlyse fadderarrangementer på kveldstid. Presset på studentene ble for stort til at det er ansvarlig å be dem stå i trykket, sier han til Khrono.
Eides innlegg er ikke første gang Olsen hører om ubehagelige tilbakemeldinger hans studenter har fått etter den siste ukas medieoppmerksomhet.
I et svar på et Facebook-innlegg lagt ut av Olsen kommer også forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) med en støtteerklæring til Eide og fadderstyrene rundt om i landet.
«Dette er virkelig utrolig trist å se! Det er ingen tvil om at Therese og alle andre i fadderstyrene rundt om i landet har har gjort en fantastisk god jobb! Jeg håper virkelig dere slipper denne typen tilbakemeldinger fremover.Jeg vil bare få si tusen takk for den innsatsen dere legger ned for at tusenvis av nye studenter blir godt og trygt tatt imot på sitt lærested og dermed får en fin start på studietiden!Dere er helt gull!»
Les alt om semesterstart her.
— Et samfunnsproblem
Olsen synes det er trist at man har endt opp i en situasjon der unge mennesker blir polarisert og henges ut. Samtidig løfter han fram Eides innlegg som et positivt tegn.
— I innlegget maner hun til å samarbeid. Jeg blir oppløftet av å se unge mennesker oppfordre til å bygge ned polariseringen vi ser i samfunnet.
Eide synes også det er trist å se konsekvensene av å stå fram i media og si sin mening.
— At folk skal være redd for å uttale seg er utrolig trist. Det kan føre til at folk blir kneblet fra å si side av saken. Men jeg skjønner at folk er redde. Dette er et samfunnsproblem.
Nyeste artikler
Forskjellen må utgjøre en forskjell
NTNU stenger populær fritidsbolig for utleie. — Veldig lei meg
Første gang dette århundret om alle godkjennes. Og slik ser det ut til å bli
29 unge og lovende forskere får ekstra privilegier
Departementet kan ikkje oppheve mistillit
Mest lest
Sjokkmåling: Nær dobling for Frp blant studenter
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt
Khronos lesere med 37 forslag til Årets navn i akademia 2024
Instituttet sier opp folk, nå slutter instituttleder og får ny jobb utenfor NTNU
1107 årsverk visket bort i akademia i 2024