studiestart
Asheim om fadderuke-kritikken: — Unyansert og populistisk
Bilder av studenter tett-i-tett i parker har satt sinnene i kok. Statsråd Henrik Asheim slår tilbake og mener fadderuken er mer enn øldrikking til sent på kveld.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
— Det har blitt en veldig unyansert og populistisk debatt. Senest i dag så vi Raymond Johansen si at man bør vurdere å avlyse fadderukene. Det er en helt meningsløs ting å si, sa forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) under arrangementet Studentnach på Chateau Neuf tirsdag kveld.
De siste årene har studentnach på Arendalsuka vært et av høydepunktene for landets studenter og enkelte rektorer. I likhet med mye annet er Arendalsuka i år koronaavlyst, men arrangørene, Norsk studentorganisasjon (NSO) og ANSA, fikk likevel gjennomført arrangementet under Studentfestivalen.
Med en fadderuke truet med avlysning etter stadig økende smittespredning i hovedstaden, var det nok å ta tak i under den uformelle politiske debatten med Torstein Tvedt Solberg (Ap) og Nicholas Wilkinson (SV)
Vurderer fadderuke-avlysning i Bergen
Kun få timer tidligere hadde byrådsleder i Oslo kommune, Raymond Johansen (Ap), advarte mot ansamlinger av studenter i Oslos parker under fadderukene og sa at politiet har forsikret ham om at de vil slå ned på drikking i parkene.
— Dersom det ikke blir bedre i løpet av kort tid er vi nødt til å be de som organiserer fadderukene om å avlyse dem, sa Johansen.
Byrådsleder i Bergen, Roger Valhammer (Ap), sa til Bergens Tidende tirsdag kveld at de forventer å se en tydelig forbedring fra studentene. Hvis ikke kan fadderuken avlyses.
På regjerings pressekonferanse tirsdag ettermiddag uttalte Asheim at han ville ikke be rektorer om å avlyse fadderukene, men tok sterk avstand fra det han kalte uansvarlig fadderfesting.
Les også: UiB-student har testa positivt for korona
— Ikke skjær alle studentene over en kam
Fra scenen gjentok Asheim budskapet og slo også tilbake mot Raymond Johansen.
— Fadderukene er masse forskjellige ting. Fadderukene er ikke 300 studenter i Frognerparken klokken halv tolv om natten. Det er noe annet. Fadderukene er noe av det viktigste vi gjør for å ta imot nye studenter.
— Så ser vi eksempler på at veldig mange studenter i aldersgruppen der smitten vokser mest, ikke tar nok smittevernhensyn. Det er ikke bra og det bør man slutte med.
— Jeg synes de to sakene som har kommet i dag om smitte i Bergen og Trondheim ikke er bra. Men se på det på en annen måte; vi vet at de er smittet. De har testet seg. Vi har smittesporet hvem han eller hun har vært sammen med. Vi har kontroll. Ikke skjær alle studenter over en kam og si at vi skal avlyse alle fadderukene, sa Asheim til jubel fra salen.
Ville ikke forsvare «Strenge-Raymond»
Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Torstein Tvedt Solberg, kontret:
— Jeg er enig med Asheim, og jeg vil ikke forsvare «Strenge-Raymond» som vi kaller ham internt, men jeg mener, som opposisjonen skal, at det er litt regjeringens feil. Jeg er uenig i at utestedene skal stenges klokken 24. Er det ikke bedre å være på utestedene enn å sitte i en park?
— Og jeg har et lite tips: Hadde det ikke vært en idé å droppe disse fadderskjortene når man sitter i parken? De blir man litt mer usynlig, sa Solberg med et smil.
Les også: NTNU-fadder koronasmittet — avlyser flere arrangementer
600 mill. kroner på vent
Nachspielet ble også brukt til å diskutere tiden som har vært og tiden som kommer. SVs Nicholas Wilkinson utfordret Asheim på studentøkonomi og det kommende høstsemesteret.
— To tredjedeler av krisepakken på én milliard kroner har ikke blitt brukt. Vil dere sende pengene som er i budsjettet til studentene? spurt han Asheim.
Wilkinson siktet til en ekstra milliard som ble forhandlet fram som en del av krisepakken til studentene i slutten av mars. En tredjedel av ekstralånet på 26.000 kroner ble omgjort til stipend etter forhandlingene.
— Det viste seg at langt færre studenter enn vi trodde søkte om ekstralånet. Jeg mener fortsatt at det kan tyde på at en del studenter sparte penger ved å flytte hjem, andre som var redd for å miste jobben, gjorde ikke det. Jeg forstår at man lurer på hva man skal gjøre med disse 600 millionene, men det kommer altså et statsbudsjett i oktober som vi jobber med nå, svarte Asheim.
Aps Tvedt Solberg ble ikke betrygget av svaret.
— Jeg synes det er urovekkende at man ikke har fått på plass en god plan for høsten. Henrik refererer til statsbudsjett, men det er for 2021. Bortfallet av inntekt for mange studenter dette høstsemesteret er svært. Ni av ti studenter har deltidsjobber og mange av disse jobbene har forsvunnet. Regjeringen har ikke klart å finne en god løsning, som man ville hatt tid til dersom man hadde brukt sommeren til å planlegge og forberede. Ap har krevd en krisepakke for studentene, sa Solberg.
— Det kan være det kommer flere krisepakker til studentene. Det vet jeg ikke. Vi er nødt til å følge utviklingen nøye, for å se om det er behov for flere tiltak, kontret Asheim.
Nyeste artikler
Forskning og innovasjon for framtid, nysgjerrighet og nytte
Sintef-sjef og Midtøsten-forsker kan bli Årets trønder
En akademisk julefortelling
Hun fikk samme jobb tre ganger. Nå er hun klar for nye oppgaver
Fortelling er beredskap
Mest lest
Tidligere har hun fått drapstrusler for forskningen sin. Men nå har det skjedd noe
Disse universitetslederne publiserer minst og mest
Ikke lønnsøkning før i mars og april. Advarer mot skattesmell
Forskaren vaks opp i Israel. No veit han ikkje om han vil reisa tilbake
Varslere står fram med alvorlige anklager mot Tromsø-professor