eksamen
BI-studenter reagerer på at de må møte fysisk på eksamen
Studenter ved BI i Bergen er bekymret for at de må møte opp fysisk til eksamen. Rundt i landet varierer det hvorvidt eksamen nå i høst skjer ved fysisk oppmøte eller er hjemmeeksamen.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Studenter ved BI reagerer på at de må møte fysisk på eksamen, skriver Bergens Tidende (BT).
Ved Høgskulen på Vestlandet og ved Norges handelshøyskole (NHH) er fleste av høstens eksamener i digitale hjemmeeksamener, mens ved Universitetet i Bergen (UiB) er antallet eksamener med tilsyn, som oftest kalt skoleeksamen, kraftig redusert.
Det har tidligere kommet fram at de fleste eksamenene ved BI i Bergen er skoleeksamener, der man må møte fysisk på campus og ta eksamen under tilsyn. Kommunikasjonssjef Ole Petter Syrrist-Leite ved BI sier at dette ikke medfører riktighet.
— De fleste studentene ved Handelshøyskolen BI skal ikke ha skoleeksamen. Vi gjennomfører kun cirka 30 prosent av skoleeksamenene denne høsten, de resterende skoleeksamenene er gjort om til hjemmeeksamen, sier han i en epost.
Sinte studenter
Ved BI vekket det sinne hos mange studenter at en del av dem må møte fysisk på eksamen, ifølge BT.
– Jeg synes det er veldig kjipt. Det er mange på skolen som har dårlig immunforsvar, og det er utrolig urettferdig at vi må møte til skoleeksamen når andre studenter i Bergen kan ha eksamen hjemme, sier BI-student Mariam Hasan (22), som går andreåret på bachelor i organisasjonspsykologi, HR og ledelse til avisen.
På det anonyme nettsamfunnet Jodel har det gått en debatt blant BI-studenter om man bør møte på skoleeksamen selv om man er syk, dette for å slippe å utsette eksamen. På en meningsmåling på nettsamfunnet, der 114 har deltatt, sier 89 prosent at de kommer til å møte på eksamen selv om de er syke eller har symptomer på covid-19.
Ble bestemt i august
BI kommenterer ikke overfor BT diskusjonen som foregår på den anonyme plattformen, men understreker man at man har stor forståelse for at studenter er bekymret for smittesituasjonen i samfunnet og hvilken påvirkning det kan ha for gjennomføring av eksamen og studieprogresjon.
– Avgjørelsen om hvilke eksamener som gjennomføres som skoleeksamen denne høsten ble gjort i august 2021 på bakgrunn av en faglig vurdering, og med kjennskap til at det ville være usikkerhet rundt covid-19-situasjonen for perioden november og desember, sier kommunikasjonssjef Ole Petter Syrrist-Leite hos BI, som legger til at de følger til enhver tid lokale og nasjonale råd og anbefalinger.
Syrrist-Leite sier at studentene oppfordres til å holde seg hjemme ved sykdom og at det i høst ikke vil være krav om legeerklæring som dokumentasjon for gyldig fravær ved eksamen.
HVL: Har tatt grep
Ved Høgskulen på Vestlandet ble det bestemt i sommer at eksamen i all hovedsak skal være digital hjemmeeksamen på alle høgskolens fem studiesteder.
– Vi er inne i eksamensperioden og har gjort grep der. Mange eksamener er digitale, og skoleeksamenene er i lokaler der en kan holde avstand, sier rektor Gunnar Yttri på høgskolens nettsider.
Han sier videre at de har lagt til rette for at studenter kan bruke egenmelding ved sykdom i forbindelse med eksamen.
NTNU: En tredjedel hjemme
Ved NTNU er cirka en tredjedel av høstens eksamener hjemmeeksamen dette semesteret. Det opplyser Nina Kotte, som er pressekontakt for utdanningsområdet.
— Det er allerede en kombinasjon av hjemmeeksamen og skriftlig eksamen med tilsyn. Dette er ikke på grunn av smittesituasjonen, men fordi Trondheim kommune låner NTNUs eksamenshus til vaksinestasjon. Dette har vært planlagt helt siden i vår, skriver Kotte i en epost il Khrono.
Ved Universitetet i Agder er hovedregelen digitale hjemmeeksamener denne høsten, slik det ble planlagt før semesterstart.
Bare hjemme på UiT
Ved UiT Norges arktiske universitet er det ikke planlagt for skoleeksamener på campus i høst.
— Kun i helt ekstraordinære tilfeller er det innvilget unntak fra denne bestemmelsen. Vi har derfor svært få eksamener på campus. De få eksamenene som arrangeres på campus avholdes i tråd med FHI sine anbefalinger og smittevernregler, opplyser seksjonssjef Kjersti Dahle.
Hun opplyser at studenter som ikke kan møte opp, enten på grunn av symptomer på smitte eller positiv test kan levere egenmelding og melde seg til utsatt prøve.
— Vi krever ikke legeerklæring, slik vi gjør i en normalsituasjon, sier hun.
Mest hjemme på Kristiania
Ved Høyskolen Kristiania er de fleste av høstens eksamener organisert som hjemmeeksamen, dette for å ha best mulig beredskap for eventuelle nye anbefalinger og restriksjoner. Det opplyser pressekontakt Lene Torjul Reutz.
— Et fåtall er fremdeles stedlige grunnet viktige kvalitetshensyn. For disse vil reglene være som normalt, der studentenes rettigheter ivaretas ved for eksempel sykdom, sier hun i en epost.
Reutz sier at de hele tiden har fulgt regjeringens, kommunenes og helsemyndighetenes råd, anbefalinger og tiltak.
— Det gjør vi fremdeles og informerer våre ansatte og studenter om. Dersom nye anbefalinger eller korona tiltak, som påvirker gjennomføring av eksamen, skulle komme fra lokale eller nasjonale myndigheter, har vi en beredskap for å gjennomføre eksamen i henhold til det, sier hun.
Som vanlig i Innlandet og Østfold
Høgskolen i Innlandet har ordinær drift når det gjelder eksamen, altså slik det var før pandemien.
Prorektor for utdanning Stine Grønvold sier at de ikke har lagt om i høst.
— Men vi følger med på smittesituasjonen. Vi er på ulike steder og det kan oppstå lokale forskrifter. Likevel vil krav til avstand og å unngå trengsel i eksamenslokalene ivareta det meste, hvis det da ikke kommer til en full nedstengning, sier hun.
Ved Høgskolen i Østfold holdes også eksamen som i en normalsituasjon, og de som eventuelt er digitale eller hjemmeeksamener hadde også vært det før pandemien også.
— Vi må selvsagt følge de lokale smittevernsrådene/forskriftene som er i våre aktuelle kommuner, og vi har tett dialog med smittevernoverlegene der også. Per nå er det ikke noe som tilsier at vi må endre noen eksamensformer her i Halden eller Fredrikstad, sier informasjonssjef Tore Petter Engen i en epost.
OsloMet: Ingen nye føringer
Ved OsloMet gjennomføres skoleeksamener som planlagt.
— Gjennom hele pandemien har det vært et førende prinsipp at OsloMet følger myndighetenes påbud og anbefalinger. Per nå har det ikke kommet nye føringer fra regjeringen eller fra Oslo og Lillestrøm kommune, skriver OsloMet på sine nettsider mandag.
OsloMet innfører dermed heller ikke koronapass i undervisning eller på eksamen, så lenge det ikke foreligger noe krav fra myndighetene om dette.
(Saken er oppdatert med informasjon om eksamen ved UiT tirsdag kl 9.45. Saken er oppdatert med opplysninger om situasjonen ved flere institusjoner tirsdag.
Saken er videre endret torsdag 25/11 kl 13.40. Det medførte ikke riktighet at de fleste eksamener ved BI var skoleeksamener. Dette er nå endret til at cirka 30 prosent er skoleeksamener.)