korona
Ber studenter teste seg før de kommer tilbake
Flere kommuner ber studenter om å koronateste seg når de vender tilbake til studiestedet etter jul. Dette sier universitetene og høgskolene selv.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Smittetallene øker etter jule- og nyttårsfeiring, og regjeringen har som kjent kommet med både påbud og anbefalinger om lite sosial kontakt de første ukene etter nyttår.
Mange studenter har fremdeles ikke reist tilbake til studiestedet, både fordi regjeringen har bedt dem om å vente og fordi undervisningen foreløpig er digital.
Men før de kommer eller like etter ankomst, ber både Volda kommune og Grimstad kommune alle studenter som kommer tilbake fra juleferie om å teste seg.
— Vi er ikke spesielt glade for dette fokuset på studentene, hverken i den nasjonale eller lokale debatten. Det er ikke noen forskjell på studentene og andre, sier rektor ved Høgskulen i Volda, Johann Roppen til Khrono.
Setter opp teststasjon på campus
Men når det nå likevel er slik at vestlandskommunen ønsker at de mange tilreisende studentene tester seg, så vil det torsdag settes opp en midlertidig teststasjon i to timer på høgskoleområdet.
— Det vil også være mulig å teste seg like ved Ørsta-Volda lufthamn, så nå skal det være lettere å teste seg. Det er vi glade for. Og vi sendte i går ut informasjon til studentene om dette gjennom Canvas, sier Roppen.
Også kommunehelsetjenesten i Grimstad kommer med samme oppfordring som Volda kommune.
— Vi øker kapasiteten etter behov, sier Nina Næss ved teststasjonen i Grimstad, ifølge Universitetet i Agder.
— Gå og test dere
Den ferske universitetsdirektøren ved Universitetet i Bergen (UiB) legger seg på samme linje som de to kommunene:
— Gå og test dere før dere kommer til campus, sier Robert Rastad til Khrono.
Rastad kom fra stillingen som kommunaldirektør i Bergen kommune ved årsskiftet, og har der sittet i kriseledelsen. Han sier han har vært urolig for de unge lenge.
— Dersom studentene nå er flinke til å teste seg, vil vi kunne komme raskest mulig tilbake til en situasjon med mer fysisk kontakt, sier Rastad.
Oppfordring, men ikke pålegg
Også UiT Norges arktiske universitet går ut med en generell anbefaling.
De oppfordrer alle studenter og ansatte som har vært på reise i områder der det er høyere smittenivå om å teste seg så snart som mulig etter hjemkomst til et av UiTs studiesteder.
— Dette er en oppfordring, og ikke et pålegg, sier rektor Anne Husebekk til Khrono.
Høstsemesteret begynte med fysisk fadderuke og fysisk oppmøte. Men det gikk ikke mange dager før smittetallene steg, da først og fremst i Bergen. Også Østfold hadde mye smitte rundt semesterstart.
Nå er det Trøndelag og Stavanger som har økende smittetall, i tillegg til Oslo, som har vært på topp hele tiden.
Går ikke ut med anbefalinger
Likevel vil hverken NTNU, Universitetet i Stavanger (UiS) eller OsloMet gå ut og anbefale studentene sine om å teste seg.
De opplyser at de følger myndighetenes retningslinjer og forventer at studentene gjør det samme.
— Etter samråd med kommuneoverlegen i Trondheim kommune vil ikke NTNU gå ut med noen generell anbefaling til alle studenter om å teste seg før de kommer tilbake til studiestedet. NTNU vil imidlertid understreke at studentene bør ha lav terskel for å teste seg før ankomst ved den minste mistanke om smitte, skriver organisasjonsdirektør og beredskapsleder Ida Munkeby ved NTNU i en e-post. Hun legger til:
— Hvis man har luftveissymptomer eller andre akutt oppståtte symptomer er det svært viktig at man tester seg.
— Lovlig sent ute
Organisasjonsdirektør Ole Ringdal ved UiS sier at det eventuelt bare ved spesialtilfeller vil være aktuelt å anbefale studentene om å teste seg.
— Vi vet jo at alle utenlandsstudentene vil bli testet og så vet vi at det studentene allerede har begynt å komme tilbake til Stavanger, så uansett hadde vi vært lovlig sent ute med en slik anbefaling. Dessuten varer ikke den testen så lenge før man eventuelt er utsatt for nye farer, sier Ringdal.
Det er eventuelt studenter som skal gjennomføre ferdighetstrening at universitetet i risikovurderinger kan vurdere anbefaling om testing.
— Det kan bli aktuelt dersom testing vil bidra til å redusere risiko og at man dermed kan gjennomføre aktiviteter man ellers ikke ville gjort, sier Ringdal.
— Vil skape forvirring og usikkerhet
Rektor ved OsloMet, Curt Rice, opplyser at de gjennom hele pandemien har forholdt seg til myndighetenes råd og beslutninger.
— Også i et spørsmål om evt. testing, er det myndighetenes posisjon som er vår posisjon. At vi skulle begynne å avvike fra det, vil bare skape forvirring og usikkerhet, og det er det siste vi trenger i en så alvorlig helsekrise, skriver Rice i en SMS.
Heller ikke Høgskulen på Vestlandet (HVL) kommer til å anbefale studentene sine om å teste seg.
— Vi har et bra opplegg for smittevern både for ansatte og studenter, og nå gjør vi vårt ytterste for at studentene skal få den nødvendige fremdriften i sine studier. Det å innføre testing i egen regi er ikke del av vår innsats, sier rektor ved HVL, Gunnar Yttri, til Khrono.
Han legger til:
— Å skape inntrykk av at studentene våre er særlig utsatte eller ansvarsløse, det vil jeg aldri være med på.
Nyeste artikler
Grande mener NTNU i for stor grad har tatt hensyn til politiske forventninger
Landet som visste for lite
MF og VID konkurrerer om å bli det første private universitetet i Norge
Hoel mener «sjokk-digitaliseringen» undergraver campusstudiene
Overambisiøse ledere må forstå mer av sektorens tradisjoner
Mest lest
Leder fikk grovt krenkende julekort i posten. — Ble oppfattet som truende
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring