økonomi
Bedre enn budsjettert ved Innlandet, men utfordringene består
Høgskolen i Innlandet har levert et positivt resultat per andre tertial, 40 millioner kroner over budsjett. Dette løser likevel ikke de økonomiske utfordringene høgskolen står i.
Delårsregnskapet som Høgskolen i Innlandet nettopp har levert, viser et overskudd på 36 millioner kroner per 1. september. Høgskolen har derfor ikke trengt å tære på sin oppsparte kapital for å få regnskapet i balanse, slik det var budsjettert med.
Ifølge budsjettet var det lagt opp til et minusresultat på 4,7 millioner kroner, men resultatet viser seg nå å være 40,7 millioner bedre enn budsjettert.
Årsaken er, ifølge tertialrapporten, at det jobbes godt både med å få ned kostnadene og å øke inntektene rundt om på høgskolen.
Regnskapsrapporten er på agendaen under høgskolestyremøtet som holdes i Kongsvinger torsdag. Møtet kan følges via zoom-lenke som du finner her torsdag fra klokka 9.30.
Der får styret også en muntlig orientering om økonomisk status og hvordan det går med omstillingsarbeidet.
Må kutte 150 millioner
Bedre resultat enn budsjettert i andre tertial løser likevel ikke på langt nær de økonomiske utfordringene høgskolen står i, men det gir litt større handlingsrom i omstillingsarbeidet, går det fram av rapporten.
Som Khrono omtalte nylig, viser estimater at Høgskolen i Innlandet må kutte 150 millioner kroner innen 2027.
I 2025 er behovet for nedskjæringer 60 millioner kroner.
— Så langt har alle enheter identifisert mulige kutt i eget ansvarsområde. Det har bidratt til å redusere den økonomiske utfordringen. Vi har i høst etablert et omstillingsprosjekt som skal bidra til ytterligere tiltak hvor vi skal se på den faglige virksomheten, administrasjonen og areal og infrastruktur, og har varslet tillitsvalgte om at vi ønsker å diskutere behovet for en omstillingsavtale samt hvilke tiltak som kan være aktuelt å bruke når vi har et litt klarere bilde, sa rektor Peer Jacob Svenkerud til Khrono 20. september.
I sakspapirene til styret viser Svenkerud til at høgskolen i stedet for å tære på kapitalreservene, kan øke sine avsetninger litt i 2024. For hele 2024 ligger det nå an til en kapitaltilførsel på 19 millioner kroner. Hvis prognosen slår til, vil dermed høgskolen ha 187 millioner kroner i avsetninger ved utgangen av året, tilsvarende 12,5 prosent av bevilgningen.
Noen henger etter
Ifølge rapporten er det varierende hvor langt de forskjellige fakultetene og administrative enhetene har kommet med innsparingene. Enkelte melder nå om positive resultater, noe som gjør at de har prognoser som tilsier overskudd og dermed positiv kapitalendring. Det gjør at behovet for tiltak redusere. Andre steder er utfordringene fortsatt vedvarende, særlig ved Fakultet for anvendt økologi, landbruksfag og bioteknologi og ved Handelshøgskolen Innlandet.
Selv om Høgskolen ifølge prognosene ikke lenger ligger an til å måtte ta av avsetningene sine for å komme i balanse i 2024, så er det likevel slik at bevilgningen vil bli redusert mer enn den positive endringen.
— Høgskolen i Innlandet har fortsatt et endringsarbeid foran seg, men den positive prognosen samlet sett gjør at institusjonen får noe bedre tid til å fatte beslutninger om endring på sikt, skriver rektor til styret.
På sakskartet 26. september:
- Sak om muligheter og begrensninger knyttet til Krise- og beredskapsstudiene og virksomheten ved Protect-senteret
- Innføring av institusjonell rettighetspolitikk for vitenskapelige artikler
- Behandling av revidert forskrift for ph.d. i kunstnerisk utviklingsarbeid og etableringsprosess for fellesgrad ph.d. i kunstnerisk utviklingsarbeid i utøvende og skapende kunst
- Møteplan for høgskolestyret 2025
- Satsingsforslag utenfor rammen 2024
- Utlysning av stilling som organisasjonsdirektør — godkjenning av kunngjøringstekst
- 130 28/24 Nye retningslinjer for ansettelse, opprykk og overgang
- Samarbeidsavtale Innlandet Science Park Lillehammer. Unntatt offentlighet
- Etableringen av INN-KVM — kompetansevurderingsmatrise for Høgskolen i Innlandet
- Høring: Forslag om endringer i studiekvalitets- og studietilsynsforskriften — Nye krav til institusjonsakkreditering og kvalitetsarbeid
- Kompetanseutvikling i HINN — organisering og prioritering
- Delårsregnskap og virksomhetsrapport for 2. tertial 2024
- Orientering om høgskolens økonomi og omstillingsprosjekt.
- Varsel om periodisk oppfølging av det systematiske kvalitetsarbeidet ved Høgskolen i Innlandet.