— Det er ikke noe merkelig  i at menn tar en barnehagelærerutdanning hvor målgruppa er de yngste barna. Snarere er det utdatert å tenke det motsatte, sier instituttleder for barnehagelærerutdanninga, Mette Tollefsrud. Her tar hun og dekan Knut Patrick Hanevik i mot statsrådbesøk av Kristin Halvorsen ved studiestart. Foto: Skjalg Bøhmer Vold
— Det er ikke noe merkelig i at menn tar en barnehagelærerutdanning hvor målgruppa er de yngste barna. Snarere er det utdatert å tenke det motsatte, sier instituttleder for barnehagelærerutdanninga, Mette Tollefsrud. Her tar hun og dekan Knut Patrick Hanevik i mot statsrådbesøk av Kristin Halvorsen ved studiestart. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Rekordmange menn vil bli barnehagelærere

Aldri tidligere har så mange menn begynt på barnehagelærerutdanningen ved høgskolen som i år. Thomas Seltzer og Erik Thorstvedt får noe av æren.

Publisert Oppdatert

112 menn møtte fram til den nye barnehagelærerutdanningen ved semesterstart i år. 66 av disse er heltidsstudenter, og det er over dobbelt så mange som de som studerte heltid på slutten av forrige studieår. Der var tallet på heltidsstudenter 29, mens totaltallet for alle menn var 69 i fjor.

Drahjelp av kjendismenn

Mette Tollefsrud, instituttleder ved barnehagelærerutdanningen, mener at rekrutteringskampanjen gjennom filmer og intervjuer, som viste mannlige førskolelærere på jobb i barnehage, har gitt drahjelp til rekrutteringen av mannlige studenter. Kampanjen «Verdens fineste stilling ledig», der både Thomas Seltzer og Erik Thorstvedt var med, var veldig tydelig på at barnehagelærerutdanningen var en utdanning for gutter og menn også.

En del av samtida vi vokser opp i

— Men mest av alt tror jeg det handler om samtida vi er en del av:  Dagens unge er vokst  opp med at menn, på samme måte som kvinner, kan gi omsorg og være pedagoger i møte med små barn. Menn i foreldrepermisjon er synlig i gatebildet. Det er ikke noe merkelig i at menn tar en barnehagelærerutdanning hvor målgruppa er de yngste barna. Snarere er det utdatert å tenke det motsatte. Jeg tror dette også påvirker søkertallene. Vi kommer til å se flere menn som søker seg til barnehagelæreryrket i åra som kommer, sier en optimistisk Tollefsrud.

Allsidig yrke

Hun mener også at barnehagelæreryrket er et allsidig og variert yrke som appellerer både til kvinner og menn. Dette til tross for at søknadstallene på landsbasis gikk ned i år.

— Lek, læring, omsorg og danning – barnehagens nøkkelbegreper utfyller hverandre og sier noe om den helhetlige pedagogikken barnehagen representerer. Det skal studentene erfare og få kunnskap og erfaring med i utdanninga, sier Tollefsrud. 

— Nytt av i år her på HiOA er at vi inviterte alle som hadde søkt barnehagelærerutdanninga til et informasjonsmøte i juni – det var stort oppmøte – jeg håper og tror det også har påvirket søkertallene, sier hun. 

Dagens unge er vokst  opp med at menn, på samme måte som kvinner, kan gi omsorg til små barn.

Mette Tollefsrud

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS