Nils Rune Langeland startet på sin forklaring i tingretten mandag 10. desember. Forklaringen fortsetter tirsdag. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Langeland i retten: «Du er ganske vergeløs når noen driver elektronisk krigføring mot deg»

Rettssak. På første dag i retten tegnet Nils Rune Langeland opp et bilde av sosiale medier som en ideologisk slagmark der alt kan brukes for å utrette skade, og satte det i sammenheng med hvordan han har blitt behandlet. Også Khrono fikk hard medfart av den avskjedigede professoren.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den avskjedigede professoren Nils Rune Langeland inntok selv vitnestolen for sin partsforklaring i Oslo tingrett mandag ettermiddag, etter at advokatenes innledningsforedrag var unnagjort.

Langeland var opptatt av å beklage hendelsene som førte fram til avskjedsvedtaket mot ham, men brukte også store deler av forklaringen på å tegne opp et bakteppe han mener er svært relevant for hvordan han har blitt oppfattet i sosiale medier, og hvordan blant annet private meldinger har blitt brukt i en svertekampanje av noen gjennomgangsfigurer som definerer seg som ideologiske motstandere av Langeland.

Elektronisk krigføring

Langeland fortalte i retten at parallelt med at han har steget i de akademiske gradene siden 1990-tallet, har han hatt en annen offentlig identitet som spissformulert og ofte provoserende samfunnsdebattant, fra tiden som Dagbladet-spaltist og det han selv beskrev som «hagefestmatador».

Når samfunnsdebatten flyttet seg over til sosiale medier mener Langeland at det utviklet seg en elektronisk slagmark, preget av krigførende parter som ikke skyr noen midler for å ramme hverandre, som for eksempel å spre private meldinger. Selv mener han at han ble assosiert med det såkalte «Facebook-høyre», der samfunnsdebattant Kjetil Rolness også ofte trekkes fram som representant.

Jeg har vært dum og uforsiktig. Det hele minner meg om plakater fra Den kalde krigen: «Vær forsiktig, fienden lytter».

Nils Rune Langeland

— Dette er en politisk krig som foregår på mange områder, og visse navn dukker opp hele tiden, sa Langeland, med henvisning til blant annet samfunnsdebattant Heidi Helene Sveen. Hun er en av kvinnene som har fortalt om upassende meldinger Langeland har sendt henne i det hun har kalt sin «Langeland-gate».

Sveen skal vitne i saken senere i uken. Til Forskerforum i forkant av dagens rettssak kaller han Sveen en «fanatisk aktivist» og sier at han sendte meldingene til henne etter en flørt på en hagefest for sju år siden.

MDG-politiker og forfatter Eivind Trædal karakteriseres av Langeland som en «nemesis» som har regissert de fleste mediestormene mot hans person.

— Du er ganske vergeløs hvis noen driver elektronisk krigføring mot deg, sa Langeland.

Beklager uheldige hendelser

Episodene som vises til i avskjedsvedtaket, som overstadig beruselse og uakseptabel oppførsel overfor kolleger på konferanse i Berlin eller instituttreise til Krakow, beklaget den avskjedige professoren flere ganger fra vitnestolen.

— Når det gjelder Krakow og Berlin er det bare å beklage. Jeg trodde jeg hadde kontroll, men hadde ikke det, dessverre, sa Langeland, og beskrev at hendelsene på de to reisene var vekkere for å erkjenne at han hadde et alkoholproblem.

Han bedyrer at forholdet til kolleger og studenter i det store og hele har vært svært godt, ryddig og pragmatisk, og at dét er en av de viktigste grunnene til at han har tatt saken helt til rettssalen.

— Jeg har hatt en sånn stil som denne «hagefestmatadoren». Men samtidig vil jeg gjerne bli trodd på at jeg har hatt et godt forhold til kollegene mine, og ikke har vært ute etter å ta noen. Den uvørne stilen har tilhørt rollen som offentlig figur, uttalte Langeland foran tingrettsdommer Elisabeth Jordan Ramstad med meddommere.

Sine omdiskuterte ytringer i sosiale medier, og konsekvensene de har bidratt til å skape, oppsummerer han slik:

— Jeg har vært dum og uforsiktig. Det hele minner meg om plakater jeg husker fra Den kalde krigen: «Vær forsiktig, fienden lytter».

— Et av mitt livs største sjokk

Langeland fortalte også om hvordan han opplevde den massive medieoppmerksomheten sommeren 2017, etter at Khrono først omtalte meldingene han hadde sendt til unge kvinner. Flere av meldingene var også delt i sosiale medier, blant annet «får jeg kjøpe trusa di» og «liker du rimming».

Nils Rune Langeland og advokat Kjell M. Brygfjeld. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Beskrivelsen «mediestorm» ble brukt flere ganger, både av Langeland og advokat Kjell Brygfjeld.

— Det var et av mitt livs største sjokk. Jeg var på fjelltur, da jeg fikk noen kryptiske sms-er fra Khrono-redaktør Tove Lie. Snart etter så jeg bilde av meg selv i Khrono, og holdt på å ramle helt sammen. Det var totalt vanvittig, som lyn fra klar himmel, sa Langeland.

Han mener at det har festet seg et bilde av ham som en professor som bedrev seksuell trakassering av egne studenter:

— Fremdeles når NRK lager reportasje om meg, fremstilles et bilde av meg som den onde professoren som forgrep seg på studiner en masse, sa Langeland.

Kritisk til Khrono

Den avskjedigede professoren startet hele sin forklaring med sterk kritikk av spesielt Khrono:

— Tove Lie handler dypt uetisk og helt uansvarlig som redaktør og pressemenneske i denne situasjonen. Hun kunne ikke vite noe om min relasjon til Kjos Fonn, om forhistorien til de publiserte skjermbildene og om det i det hele tatt var jeg som hadde sendt meldingene. Det var en enorm belastning på min familie, og en situasjon der jeg var glad for at jeg er barnløs, sa Langeland, og videre:

— Anonymitet står sterkt i presseetikken, men det gjøres unntak for en ikke så kjent professor i Stavanger.

Khrono ble sammen med VG og NRK klaget inn til Pressens faglige utvalg (PFU) av mediekommentator Anki Gerhardsen for dekningen og identifiseringen av Langeland. Et enstemmig PFU konkluderte med at god presseskikk ikke var brutt.

Langeland ønsket ikke å gi noen kommentar til Khrono etter at dagen i retten var over. Han ble heller ikke ferdig med sin forklaring, og fortsetter tirsdag morgen, da også regjeringsadvokat Hilde Lund skal stille ham spørsmål.

Se også: Alle artikler om rettssaken

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS