Vil ha bort avgiften nyutdanna må betale
Norsk studentorganisasjon (NSO) vil fjerne avgiften mange nyutdannede studenter må betale for å få tillatelse til å begynne og jobbe.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
På sitt landsmøte denne helgen vedtok studentenes interesseorganisasjon, NSO, en uttalelse der de krever at den såkalte autorisasjonsavgiften for en rekke utdanninger blir fjernet.
Autorisasjonen er en bekreftelse fra myndighetene på at de formelle og faglige krav til en yrkestittel og yrkesutøvelse er oppfylt, og gjelder blant annet for leger, sykepleiere og fysioterapeuter.
Hver ferdigutdannede student innenfor yrkene det gjelder må betale en avgift før man kan gå ut i arbeid. For helsepersonell er dette mellom 1.665 og 2.635 kroner.
Ledere og politikk fra HiOA
Helgens studentlandsmøte har vært tungt representert fra Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) både i form av ny politikk og valgte representanter i nye verv.
Ordningen stammer fra en tid da systemene ikke hang sammen og autorisasjonen var nødvendig for å sikre hvem som utøvet yrkene. Nå har jeg ikke hørt ett eneste argument for hvorfor vi trenger den.
Tord Øverland
Det er et stort steg, men det siste året har jeg vokst mye og gleder meg til å få utfordre meg selv
ytterligere.
Jørgen Ringen Anders
Les også: Lerøen ny leder
Både ny NSO-leder, Therese Eia Lerøen, og velferds- og likestillingsansvarlig, Jørgen Ringen Andersen, i den sentrale ledelsen er fra Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA). Uttalelsen om å fjerne avgiften nyutdanna helsepersonell må betale for å få lov til å bruke utdannelsen og begynne å jobbe stammer også fra HiOA, i samarbeid med Høgskolen i Sør-Trøndelag (HiST).
Unødvendig byråkrati
NSO stiller i resolusjonen spørsmål ved hvorfor studenter som er utdannet etter allerede nasjonalt regulerte rammeplaner og norsk lovverk, ved en godkjent norsk utdanningsinstitusjon, skal måtte betale for å praktisere yrket sitt.
«Autorisasjonsordningen er et system som bærer preg av å være utdatert. NSO ønsker at denne skal gjennomgås for å se på hvilken funksjon den har i dag, og hva den gjør som ikke allerede er gjort ved institusjonene eller av andre aktører som har ansvar for å godkjenne ferdigutdannede. NSO krever at autorisasjonsavgiften for studenter i norsk høyere utdanning fjernes.»
Tord Øverland, leder for Studentparlamentet på HiOA var også leder for høgskolens delegasjon på NSO-landsmøtet sist helg. Han forteller at resolusjonen ble til i samarbeid med Studentparlamentet på Høgskolen i Sør-Trøndelag.
— Vi vedtok hovedintensjonen hver for oss og skrev resten sammen. Det er en veldig viktig sak, sier han og fortsetter:
— Ordningen stammer fra en tid da systemene ikke hang sammen og autorisasjonen var nødvendig for å sikre hvem som utøvet yrkene. Nå har jeg ikke hørt ett eneste godt argument for hvorfor vi trenger denne ordningen. Dette er unødvendig byråkrati av den sort som regjeringen gikk til valg på å ordne opp i.
Øverland (bildet over) mener gebyret strider mot gratisprinsippet i norsk høyere utdanning.
— Det er snakk om en sum som er betydelig for en student i niende måned, når avsluttende eksamener og bacheloroppgave skal leveres. Det at utdanningen er gratis spiller liten rolle dersom man må betale for å få papirene til å utøve yrket sitt, sier han.
Et annet departement, etter endt utdanning
Kunnskapsdepartementet er ikke enig med Øverland i at avgiften bryter med gratisprinsippet, og peker til at det ikke er opp til dem å gjøre noe med den.
— Dette er er et annet departement, nemlig Helse- og sosialdepartementet, sier statssekretær Haugstad.
— Men det berører vel gratisprinsippet i utdanningen?
— Autorisasjonsavgiften berører etter min mening ikke gratisprinsippet. Det er i prinsippet gratis utdanning i Norge, men det som er gratis handler om det som skjer på høgskoler og universiteter under utdanningen. Autorisasjonsavgift er noe man må betale i etterkant av utdanningen, når man er ferdig, sier Haugstad.
Tre fra HiOA
Therese Eia Lerøen blir NSO-leder, Jørgen Ringen Andersen blir velferds- og likestillingsansvarlig, og Kine Nossen skal sitte i sentralstyret det neste året. De to sistnevnte sitter nå i arbeidsutvalget til Studentparlamentet på HiOA. Lerøen hadde Nossens nåværende verv som fagpolitisk ansvarlig i fjor.
Jørgen Ringen Andersen var rykende fersk i studentpolitikken da han ble valgt til læringsmiljøansvarlig i Studentparlamentet for et knapt år siden. Nå skal han jobbe med de samme områdene på nasjonalt nivå.
— Det er et stort steg, men det siste året har jeg vokst mye og gleder meg til å få utfordre meg selv ytterligere, sier han.
Han gleder seg spesielt til å komme i gang med arbeidet rundt psykisk helse. Han mener det er et viktig tema, og er glad NSO også ønsker å prioritere det.
— Vi skal jobbe for et bedre tilbud til studentene, men vi må også rette et sterkt fokus på hvordan man kan forebygge psykiske symptomplager blant studenter.
Og å jobbe med Lerøen som leder vil ikke bli noe problem.
— Jeg kjenner henne godt fra før, så det blir bare bra. De fire andre vi skal jobbe med kjenner jeg ikke like godt, men jeg har møtt alle gjennom andre settinger tidligere og er sikker på at vi blir et bra team. Jeg har godt inntrykk av dem. Vi er forskjellige, men like - og typiske brennende engasjerte tillitsvalgte alle sammen, sier han.
Glad for kjønnsbalanse
— Og så er det bra at kjønnsbalansen har blitt bedre nå, sier Jørgen Ringen Andersen.
Les også: Jentene rykker inn
— Hvordan ser du på HiOAs innsats dette landsmøtet da?
— Jeg er kjempestolt. Vi hadde mange nye med oss i år og alle har vært veldig bra både på benken og fra talerstolen, svarer han.
Parlamentsleder Øverland er også godt fornøyd med innsatsen på årets NSO-landsmøte og forklarer inntoget av HiOA-studenter i neste års arbeidsutvalg med et velfungerende studentdomkrati.
— Jeg tror det kommer av at vi på HiOA i flere år har klart å få fram dyktige tillitsvalgte, avslutter han.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!