Jentene rykker inn

Publisert - Sist oppdatert
Therese Eia Lerøen har fått med seg et kompetent arbeidsutvalg og lover og kjempe for kvalitet i alle ledd. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Therese Eia Lerøen har fått med seg et kompetent arbeidsutvalg og lover og kjempe for kvalitet i alle ledd. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Fire kvinner. To menn. Og en av hvert kjønn fra Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA). Her har du den nye ledelsen i Norsk Studentorganisasjon.

Jentene rykker inn i NSOs toppledelse. Etter to år med 5-1 i mannlig favør, valgte landsmøtet fire kvinner og to menn til å representere landets 220.000 studenter i studieåret 2015/16.

Aldri tidligere har det stilt så mange kandidater til ledervalg som heltidspolitikere i Norsk studentorganisasjon (NSO). Og flertallet av kandidatene var kvinner. 

Det var 12 kandidater til seks plasser. Det var flere dissenser i valgkomiteen, men landsmøtet fulgte flertallsinnstillingen - nesten helt inn.

Unntaket var til det ene vervet som fagpolitisk ansvarlig. Her var Nina Tollehaug  fra Høgskolen i Sør-Trøndelag innstilt, men Tine Borg fra Universitetet i Agder utfordret henne, fikk flere stemmer og vant dermed kampvoteringen.

Lerøen gleder seg

Vi skal gjøre oss relevante for både studenter og den jevne samfunns-borger.

Therese Eia Lerøen
Nyvalgt leder, NSO

Og Eia Lerøen gleder seg: 

— Jeg ser fram til å starte arbeidet med det nye arbeidsutvalget mitt og de sakene vi skal løfte på vegne av organisasjonen. Vi skal gjøre oss relevante for både studenter og den jevne samfunnsborger. Det neste året skal vi utfordre, men også komme med gode løsninger. Et mål må være at den varslede kvalitetsmeldingen er konkret og setter studentene i sentrum, sier hun til Khrono.

— Du slipper ikke unna sportspørsmålet: Hva føler du nå?

— Jeg er både ydmyk og stolt over å ha fått tilliten til å lede en så viktig organisasjon. Den tilliten jeg har fått skal jeg forvalte på en god måte, lover den nyvalgte lederen. 

— Og hva blir de største utfordringene? 

— Flere institusjoner skal slå seg sammen. Det betyr at flere studentdemokratier skal gjennom store endringer. Jeg tenker det er viktig at NSO kan ha en rådgivende funksjon i dette arbeidet. Det er mye man ønsker å gjøre i løpet av et år i arbeidsutvalget. Vi må sette oss ned og lage ambisiøse, men realistiske planer på vegne av landets studenter, sier en strålende fornøyd Therese Eia Lerøen.

(Ny ledelse samlet på ett brett. Foto: NSO)

Egen kvinnesamling og ny prosess

Det er også en særdeles fornøyd leder av valgkomiteen, Tuva Aune Wettland, også hun fra Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), som på lørdag kveld har gjort seg ferdig med oppgavene og det viktige vervet. 

Wettland var eneste kvinne i arbeidsutvalget i fjor, mens Therese Eia Lerøen har vært det i år. 

— Hva har dere gjort ettersom så mange kvinner stiller til lederverv i år? 

—  Vi gjorde en del grep på begynnelsen av året. Vi snakka med folk og spurte hvorfor stiller ikke jentene? Vi hadde en egen kvinnesamling og også der snakka vi om valg og hvordan det opplevdes i organisasjonen, forteller Wettland (bildet under).

Ifølge valgkomitelederen var det mange av jentene som syntes det var en høy terskel å stille til valg i NSO. De opplevde det som kaotisk, stressende og skummelt. Ting gikk veldig fort, med intense intervjuer og innstillinger kort tid før selve valget.

— Så vi la rett og slett om hele innstillingsprosessen. Vi tok intervjuer og vurderingene på forhånd, folk fikk vite fire dager før landsmøtet om de var innstilt eller ikke og hadde da tid  til å tenke seg om og forberede seg i fred og ro hjemme, sier Tuva Aune Wettland og tror at det har bidratt til at flere jenter har stilt til valg.

Wettland sier at det har vært svært mange kompetente kandidater, så utsilingsprosessen var krevende. 

— Men det er jo et luksusproblem, sier hun.​

 

Fakta

Toppledelsen

Toppledelsen i Norsk studentorganisasjon (NSO) ser slik ut fra 1.juli 2015:

Leder: Therese Eia Lerøen (24)
Studerer ved Høgskolen i Oslo og Akershus og kommer fra Stavanger
Twitter: @ThereseLeroen

Nestleder: Synne T. Grønvold (25)
Studerer ved Høgskolen i Sør-Trøndelag og kommer fra Asker
Twitter: @synnegronvold

Fagpolitisk ansvarlig: Tine Borg (23)
Studerer ved Universitetet i Agder og kommer fra Oslo
Twitter: @tineborg

Fagpolitisk ansvarlig: Susann Strømsvåg (23)
Studerer ved Universitetet i Bergen og kommer fra Sandefjord
Twitter: @Susannstro

Velferds‐ og likestillingsansvarlig: Jørgen Ringen Andersen (22)
Studerer ved Høgskolen i Oslo og Akershus og kommer fra Raufoss
Twitter: @jrandersen1

Internasjonalt ansvarlig: Helge Schwitters (25)
Studerer ved UiO og kommer fra Holmlia i Oslo
Twitter: @SchwiTwit

Fakta

Ledelsen 2015/2016

Sentralstyret, medlemmer:

Anine Klepp (UiS)
Bjørn Dinesen (HiN)
Fredrik Bødtker (HiB)
Henrik Sveinsson (UiO)
Ine Sophie Atterås (BI)
Johanne Vaagland (UiB)

Kine Nossen (HiOA) (bildet over)
Marianne Andenæs (UiO)
Martin Fredheim (NTNU)
Mats Beldo (UiT)
Ruben Haugland (UiA)
Simon Utseth Sandvaag (NTNU)
Sondre Jahr Nygaard (NTNU)

Varaer:

1. Trine Mathisen
2. Michael Melbye
3. Marte Øien
4. Vilde Coward
5. Victoria Sofie Hojem
6. Kaja Elisabeth de Ru
7. Ragna Staven
8. Christine Alveberg
9. Lasse Hjelle
10. Torgeir Lebesbye

Kontrollkomiteen (KK)

Bjørn-Åge Nilsen
Sindre Dueland

Internasjonal komite (IK)

Leder: Inger Kristine Liodden

Prinsipprogramkomiteen (PPK)

Leder: Ådne Hindenes

Velferds- og likestillingspolitisk komite (VLPK)

Leder: Christine Adriane Svendsrud

Valgkomiteen har i år bestått av leder Tuva Aune Wettland, Axel Hvistendahl Nerdrum, Jonas Ohlgren Østvik, Bjørn-Åge Nilsen og Gina Helstad.

Fakta

Studentpolitikk for dummies - del 1

Bittelitt interessert i studentpolitikk? Men avskrekket av alle forkortelser og fremmedord? Usikker på hva NSO er for noe?

Hør forklaringen på bare tre minutter: 

[[nid:146607]]

Norsk studentorganisasjon (NSO) er en nasjonal interesseorganisasjon for 43 ulike studentdemokratier ved norske universiteter og høgskoler. De representerer 220.000 studenter over hele landet fra både private og offentlige institusjoner.  

NSO jobber blant annet med å påvirke regjeringen. NSO kommer med høringer, skriver kronikker, deltar i debatter og andre ulike måter for å fremme politikken sin på.

Studenter på høgskolen om NSO:

[[nid:146658]]

Organisasjonens høyeste organ er landsmøtet (LM). Der kommer representanter fra alle medlemslagene fra hele Norge for å vedta politikk og saker som skal være førende for NSO det neste året. Det er også landsmøtet som velger arbeidsutvalget (AU) og flere av organisasjonens komiteer. Arbeidsutvalget består av seks personer som er ansatt på heltid. 

 

Organisasjon. Regjeringen deler ut støtte etter søknad til studentorganisasjonene hvert år. Denne sommeren er det fagskolestudentene som kan smile bredest når departementet har fordelt nær 8 millioner.