mutantvirus

Asheim: Praksis kan gjennomføres - også i områder med mutant

Praksis for studenter kan gjennomføres så lenge smittevernbestemmelser overholdes, sier forsknings- og høgere utdanningsminister Henrik Asheim.

Bildet er tatt før pandemi var et dagligdags ord. Her har fire grunnskolelærerstudenter praksis på Rykkin skole. I beregensområdet har det nå vært usikkerhet knyttet til om studenter kan ha praksis eller ei - på grunn av tilfeller av mutert koronavirus.
Bildet er tatt før pandemi var et dagligdags ord. Her har fire grunnskolelærerstudenter praksis på Rykkin skole. I beregensområdet har det nå vært usikkerhet knyttet til om studenter kan ha praksis eller ei - på grunn av tilfeller av mutert koronavirus.
Publisert Oppdatert

Kan studenter i Bergen ha praksis eller kan de ikke? Det har Gunnar Yttri savnet et tydelig svar på. Han er rektor ved Høgskolen på Vestlandet (HVL). Fra mandag skulle 1800 studenter hatt praksis i bergensområdet - samtidig som en uoversiktlig smittesituasjon gjorde at det ble innført strenge restriksjoner i Bergen.

Yttri sa til Khrono tirsdag at han savnet klare retningslinjer fra Kunnskapsdepartementet (KD), slik man fikk på Østlandet etter utbruddet i Nordre Follo.

Nå kommer de: Torsdag gikk det ut et brev fra KD der det heter at «praksis skal avvikles dersom det er mulig å gjøre dette innenfor regler og råd om smittevern. Gjennomføring av praksis skal planlegges i samråd med praksisfeltet.»

Trolig praksis fra mandag

Det var Bergen kommune som tok kontakt med Helsedirektoratet, og fikk beskjed om at kommunen kunne si nei til praksis. Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim skriver torsdag i en epost til Khrono at Helsedirektoratet allerede tirsdag kom med en presisering om at praksis kan gjennomføres så fremt smittevernbestemmelsene overholdes.

— Selv om Helsedirektoratet avklarte på tirsdag at praksis kan gjennomføres ser vi at det fortsatt er spørsmål om hva som gjelder, sier Asheim som forklaring på hvorfor brevet sendes ut torsdag.

Ledelsen ved HVL har torsdag hatt møter med Bergen kommune, og opplyser på sine hjemmesider at studentene trolig kan gå ut i praksis fra mandag av.

— Vi har hatt et godt møte med Bergen kommune i dag og vi har fått svar fra Kunnskapsdepartementet som klargjør mye.

— Vi er innstilt på å finne en god løsning før helga, sier Yttri.

Prøver å unngå forsinkelser

Mange studenter har fått avbrutt eller endret praksis i løpet av det siste året. Khrono har blant annet skrevet om sykepleierstudentene som skulle hatt praksis på Hammerfest sykehus da det stengte ned, og i stedet fikk praksis i kommunen.

Asheim skriver i eposten at KD under hele pandemien har vært opptatt av at studenter som har praksis som en del av utdanningen sin skal få gjennomført den på tross av perioder med strenge smitteverntiltak.

— Det er viktig for at studentene skal få gjennomført utdanningen sin uten store forsinkelser. Det betyr at også studenter i Bergensområdet skal ha praksis så langt det lar seg gjøre og i tråd med lokale smittevernbestemmelser.

Yttri mener likevel at beskjeden kom noe sent.

— Jeg vet ikke hvorfor dette ikke kom på plass i helgen. Skal vi se fremover er det viktig at Kunnskapsdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet opptrer samlet og samtidig. Det gir forutsigbarhet for kommuner, helseforetak og studentene. Denne gangen gikk det fire dager, og jeg håper at myndighetene ved neste korsvei kommer med tiltak tidligere, for studentene har ingen tid å skusle bort.

Powered by Labrador CMS