rektorjakt

Arkitekturhøgskolen i Oslo skal ha ny rektor

Fire universiteter og høgskoler i Oslo er på jakt etter ny rektor samtidig. Sist ut er Arkitektur- og designhøgskolen. — Vi rekrutterer nok fra ulike miljøer, sier avtroppende rektor.

Rektor Ole Gustavsen ved Arkitektur- og designhøgskolen nærmer seg slutten på sin andre periode og stillingen er lyst ut.

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rektor ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO), Ole Gustavsen, avslutter sin andre periode som rektor neste sommer.

Nå er et fireårig åremål som rektor ved den vitenskapelige høgskolen lyst ut. Åremålet starter 1. august 2022 og det er mulighet for forlengelse i ytterligere fire år.

Dermed er det tre høgskoler og et universitet i Oslo som skal ha ny rektor: I tillegg til AHO er det OsloMet, BI og Høyskolen Kristiania, som alle har lyst ut sine rektorstillinger. Mens AHO planlegger å ansette rektor i mars neste år, har de tre andre tenkt å ansette i desember.

Krever fagkompetanse

I stillingsannonsen understreker Arkitektur- og designhøgskolen at for å bli vurdert som kvalifiserte må søkerne ha høy vitenskapelig eller eller kunstnerisk kompetanse innenfor ett av AHOs tre fagfelt; arkitektur, landskapsarkitektur og design.

I tillegg kreves ledererfaring fra kunnskapsorganisasjoner eller virksomheter.

En arbeidsgruppe under ledelse av styreleder Lisa Cooper har ansvar for rekrutteringsprosessen, der søknadsfristen er 11. januar.

Rektor som profesjon

Dagens rektor Ole Gustavsen er selv designer og arkitekt og kom fra partnerstilling i Snøhetta i 2014.

— Blir det kamp om rektortalentene nå, når fire institusjoner rekrutterer omtrent samtidig? Eller er dere såpass forskjellige fra de andre at det ikke er et poeng?

— Nå ser vi jo at det å være rektor nesten er blitt en profesjon med rektorer som går fra et universitet til et annet, ref. Curt Rice som gikk fra OsloMet til NMBU og Dag Rune Olsen som gikk fra Universitetet i Bergen til UiT. Ledelse har blitt viktigere og viktigere i vår sektor, og ledelseskompetansen generelt bør utvikles, mener Gustavsen, men han legger til:

— Rektorstillingen er sammensatt. Det kreves ledelseserfaring og ledelseskompetanse, men i vår utlysning har vi lagt vekt på faglige kvalifikasjoner innen et av våre hovedområder, arkitektur, landskapsarkitektur og design, sier han.

Dermed tror han ikke det er noen stor sjanse for at AHO går i bena på BI, som skal finne en etterfølger etter Inge Jan Henjesand, eller Høyskolen Kristiania, som skal ha en etterfølger etter Arne Krumsvik. Ved OsloMet gikk søknadsfristen ut i slutten av september og det meldte seg 13 søkere.

— Vi rekrutterer nok fra litt forskjellige miljøer, sier Gustavsen.

Synlighet viktig

Gustavsen sier videre at en viktig oppgave for en rektor er å sørge for synlighet for institusjonen.

— Det er viktig å være synlig , ikke minst i kampen om studentene. De er mer og mer kresne, sier han.

Ifølge utlysningen skal den nye rektoren ivareta og styrke AHOs unike tradisjon med forskningsbasert undervisning og undervisningsbasert forskning.

Videre heter det at AHOs strategi Agenda 2025 har et overordnet mål om å bidra med kunnskap og løsninger for et bærekraftig samfunn gjennom fremragende ekspertise og samarbeid. Rektor vil ha en utadrettet rolle rettet mot politiske beslutningstakere, universitets- og høgskolesektoren, næringsliv, og offentlige virksomheter, ifølge utlysningen.

AHO har tre institutter, og har cirka 800 studenter og 170 ansatte.

Powered by Labrador CMS