korona

Arbeidspsykologens ti råd for å takle hjemmekontor

Det er særlig viktig å ha noe sosial kontakt i løpet av arbeidsdagen.

— Sosial støtte gjør at folk har det bedre på jobb og fungerer bedre, sier arbeidspsykolog, Benedicte Langseth-Eide.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag ble det kjent at regjeringen viderefører de fleste smittevernstiltakene som ble innført etter jul, og både studenter og ansatte må belage seg på en vår der arbeidet stort sett foregår hjemmefra.

Begynner du å bli lei?

Doktorgradsstipendiat i arbeidspsykologi ved UiT Norges arktiske universitet, Benedicte Langseth-Eide, har laget en tipunkts-liste over tiltak som kan gjøre det lettere.

  1. Ta kaffe/snakke-pauser med kolleger.

    Hent deg en kaffe, og ring en kollega eller en venn på hjemmekontor for å snakke om noe annet enn jobb. Det kan virke uhensiktsmessig, og at man sluntrer unna jobb, men sosialt fellesskap fremmer prestasjon og arbeidshelse, og er en av delene som bidrar til å gi mening til jobben.

  2. Vær snill med deg selv og vis egenomsorg.

    Dette betyr ikke at man skal tillate seg selv å sluntre unna - det fører bare til at man føler nederlag - men at man skal legge til rette for at man får en så god dag som mulig.

  3. Hold på rutiner og «gå til jobben».

    Kom deg ut av huset før jobb og gå deg en tur i nabolaget før du går hjem til jobb. Og så er det en klisjé, men det kan også være greit å kle seg i noe annet enn joggebuksa, og ordne seg slik man pleier før man begynner å jobbe.

  4. Få deg en nabo-kollega.

    Mange sitter på hjemmekontor nå, og om du kjenner noen i nabolaget ditt som sitter på hjemmekontor, kan dere avtales å møtes for en gåtur i pausen.

  5. Gi deg selv belønninger.

    For eksempel ekstra gode kaffebønner, slik at man kan nyte mye bedre kaffe hjemme enn man gjør på jobb. Eller den teen du aldri tar deg råd til å kjøpe.

  6. Vær bevisst på din situasjon.

    Bruker du et leksikon for å få PC-en høyt nok, eller arbeider på en knøttliten skjerm, gi beskjed om det til sjefen din. Dårlig sittestilling og dårlig arbeidsutstyr kan føre til vonde kropper og i ytterste konsekvens til sykefravær.

  7. Kom deg ut.

    En gåtur, med eller uten andre, kan være veldig godt for å bryte opp dagen. Særlig nå som det er lyst kort tid på dagen, kan det være lurt å bevege seg ut i lunsjtider.

  8. Stress ned.

    Noen er mindre produktive på hjemmekontor, andre er mer produktive. Noen har store barn på hjemmeskole, andre syns kanskje det blir for ensomt og stille. Snakk med sjefen din om hvordan du har det, og hvilke forventninger dere har til situasjonen.

  9. Snakk med hverandre.

    Kanskje virker det som om din kollega syns hjemmekontor er en lek, men egentlig syns det er vanskelig. Eller kanskje noen elsker å jobbe hjemmefra, mens andre hater det. Det hjelper å være åpen om din situasjon, spørre andre hvordan de har det.

  10. Gjør som andre.

    Snakk med noen som syns det funker bra med hjemmekontor, og spør hva deres triks er. Kanskje gjør de noe som er perfekt også for deg.

Denne listen ble først referert i iTromsø.

Veldig individuelt

Rådene er basert på forskning innen psykologi og arbeidspsykologi.

— Noen ting er åpenbare. Vi har for eksempel lenge visst at det å være i fysisk aktivitet har god effekt. Det er viktig å få fram at alle har veldig individuelle behov, men noe er viktig for alle — relasjoner, sier Benedicte Langseth-Eide til Khrono.

Hun mener det er viktig å være bevisst på hvilke behov en selv har, og drive egenomsorg.

— Man må spørre seg selv hva man trenger for å fungere. For noen kan det sikkert fungere helt fint å sitte på hjemmekontoret i joggebukse. For andre kan det bidra til en nedadgående spiral, og gjør at man blir nedstemt og føler seg lite produktiv, sier hun.

Viktig å være sosiale

Hun understreker at det ennå ikke har blitt forsket så mye på hvordan pandemien påvirker folk, men hun antar at vi også nå trenger det vi vanligvis trenger.

— Vi vet masse om hvordan mennesker fungerer, men vi vet ikke helt hvordan det vil slå ut nå. Sosial støtte gjør at folk har det bedre på jobb og fungerer bedre. Når vi vet at det fungerer — hvordan kan man få det til selv om man ikke sitter fysisk på jobb? Det går an å utvide kollegabegrepet litt i denne tiden, for dem som sitter på hjemmekontor, sier hun og fortsetter:

— Mange er ikke komfortable med å ta en kaffe på facetime med en kollega. Noen har kanskje begynt i ny jobb i løpet av denne perioden. Det går an å utvide kollegabegrepet og tenke at dem man bor med, en nabo eller venner er kolleger, sier hun.

Må ikke være for harde mot seg selv

Langseth-Eide anbefaler at vi forbereder oss på strenge tiltak i lang tid framover.

— Det er bedre at vi er litt nøkterne, og samtidig nyter det i de periodene det er lettelser. Nå har det blitt lov å ha folk på besøk igjen, og da er det jo lurt å benytte seg av det så lenge det varer, sier hun.

— Tror du at en god innstilling i seg selv kan utgjøre en forskjell?

— Både og — dette er veldig individuelt. Noen er veldig sårbare for stress. Jeg vet om folk som har endt opp med å jobbe mye ekstra i denne perioden fordi de ikke ser sjefen til daglig og derfor føler et større prestasjonspress. Men så vet jeg om andre igjen som har opplevd dette som veldig befriende, sier hun.

Hun har ikke tro på at en hard og selvkritisk innstilling fungerer.

— Man må til syvende og sist finne ut hva som fungerer for en selv. Det finnes mange rare råd der ute, som kan få en til å føle seg dårlig og full av selvforakt. Se heller til de faglige rådene, sier hun.

Ekstra sympati for studentene

Langseth-Eide har ekstra medfølelse med studentene nå.

— Det er ganske brutalt det de må gjennom. Jeg har sterk medfølelse med dem. Dette griper jo inn i flere domener av livet — også det som skjer utenfor studiet. Vennskap, identitet, kjærlighet. Man skal jo utvikle masse i denne tiden.

— Jeg håper de klarer å hente ut det potensialet de har i seg nå, og tør å fortelle medstudneter, venner og familie hvordan de har det. Det er ingen som forventer at de skal takle dette på strak arm. Det er lov å be om hjelp, og det er lov å strekke ut en hånd til andre, sier hun.

Powered by Labrador CMS