hav og bærekraft
Åpnet laboratorium for urbane hav
Målet er at OsloMets nye havlaboratorium på Filipstad skal være et møtested mellom akademia, skoler, næringsliv og myndigheter.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Urbane hav ser hav og vannressurser i sammenheng med urbane liv og byutvikling. Det er dette OsloMet ønsker å gjøre når det nye havlaboratoriet, Oceanlab, nå er åpnet på Filipstadkaien.
Havlaboratoriet er et initiativ fra flere fagmiljøer ved Fakultet for teknologi, kunst og design. Fagmiljøene har utviklet undervannsroboter som med sanser som lukt, syn og hørsel henter viktig data fra havet, til bruk i forskning på hav og vann.
— Vanligvis kreves det dyrt utstyr for å fremskaffe kunnskap om det som skjer under vann. Vi ønsker å gjøre denne informasjonen mer tilgjengelig for alle, sier Alex Alcocer til universitetets egne nettsider.
Alcocer er leder for havlaboratoriet og har arbeidet med å bygge opp et forskningsmiljø siden 2018, da han fikk EU-midler.
Havlaboratoriet skal være et møtested mellom akademia, skoler, myndigheter, næringliv og andre interesserte. Filipstad, der laboratoriet nå er plassert, er et planlagt satsingsområde for Innovasjonsdistrikt Sentrum, som er et samarbeidmellom OsloMet, Oslo kommune, Arena Oslo og andre aktører om satsing på forskning og innovasjon.
– Vi vil gjøre forskningen vår mer tilgjengelig for publikum og invitere til spennende foredrag og workshops for alle aldersgrupper, sier Alcocer.
I første etasje i nybygget skal det etableres et nytt Makerspace med hav som tema, hvor det vil være felles forskningsfasiliteter for samarbeidspartnere og forskere ved OsloMet: lab, forskningsbåter, marine roboter og datainfrastruktur. Det blir arrangementer og kurs for skoler og andre interesserte. I andre etasje skal forskere fra OsloMet ha sine kontorplasser, mens øverste etasje skal ha være en innovasjonsetasje.