Havsatsing
Senter for hav og Arktis går inn i universitet
Fra 2022 vil Senter for hav og Arktis bli organisert som et selvstendig senter under Universitetet i Tromsø Norges arktiske universitet.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
I 2019 sprakk samarbeidet bak prestisjeprosjektet Senter for hav og Arktis. Norsk Polarinstitutt, Havforskningsinstituttet og AkvaplanNiva trakk seg ut. Siden den gang har det vært uavklart hva som skulle skje med senteret, som administrativt har lagt under Nofima, men som er finansiert av Nærings- og fiskeridepartementet.
Nå er det bestemt at senteret fra 2022 vil bli organisert som et selvstendig senter under UiT Norges arktiske universitet, og ikke lenger som en del av Nofima AS.
– Vi må se havnæringene i sammenheng, og se etter mulighetene for samarbeid og overføring av teknologi og kompetanse mellom de ulike næringene. Her har Senter for hav og Arktis en viktig rolle. Omorganiseringen vil styrke senteret. Nå får de tilgang til et bredt fagmiljø, og kan fortsette det viktige arbeidet med å framskaffe kunnskap om bærekraftig verdiskaping i havnæringene, sier fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen (H) i en pressemelding.
Innen neste sommer
Overføringen av senteret skjer som en virksomhetsoverdragelse, og vil bli gjennomført innen 1. juli 2022. Mandatet til senteret vil bli videreført, og senteret vil fortsatt motta tilskudd fra Nærings- og fiskeridepartementet.
I pressemeldingen heter det at UiT vil, i tett dialog med senterets ansatte, avklare lokalisering, organisering og økonomi.
Olsen: God dialog
— I lys av diskusjonen som har vært rundt Senter for hav og Arktis fremmet vi et forslag som vi syntes var fornuftig og både til senterets og UiTs beste, sier UiT-rektor Dag Rune Olsen til Khrono.
Han ble pekt på som en nøkkelperson da det i vinter ble kjent at han ble ansatt som rektor ved UiT. Hans forgjenger, Anne Husebekk, har til Khrono uttrykt frustrasjon over at prosessen med senteret har tatt så lang tid.
— Vi har hatt en god dialog med statsråden i denne saken og føler at senteret passer godt inn i UiTs profil rundt Arktis og hav. Men det handler også om rådgivningsbiten som vi er opptatt av, og sette kunnskap inn i en ramme som er brukende for andre enn akademia og forskere eksempelvis som grunnlag for politikk eller andre beslutningsprosesser, sier Olsen.
I pressemeldingen sier han at UiT vil sørge for at både Handelshøyskolen og Fiskerihøyskolen vil jobbe tett opp mot senteret