Debatt ● julianne ofstad, viken fpu
Åpne lesesalene nå!
Studentene har som resten av befolkningen stilt opp på den nasjonale dugnaden og bidratt til å holde smittetrykket så lavt som mulig. Likevel er det vanskelig å støtte opp om tiltak som virker meningsløse og ubegrunnede, skriver innleggsforfatteren.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Denne teksten er et debattinnlegg. Innholdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.
Nok en gang er store deler av Østlandet og Bergen stengt ned, og nok en gang er det studenter som betaler en høy pris. Koronapandemien er vanskelig for mange, men vi mener det er viktig å sette fokus på konsekvensene av de enkelte tiltakene som blir gjort.
For mange studenter har koronapandemien vært tøff. Mange har mistet deltidsjobben sin og dermed viktig biinntekt. I tillegg til dette bor mange på små og trange studenthybler helt alene, og har minimalt med sosial kontakt med andre. All undervisning foregår digitalt, og all lesing foregår gjerne hjemme på soverommet. Noen er også avhengig av utstyr på skolen som instrumenter eller forsøksutstyr og sliter dermed med å jobbe hjemmefra. For mange studenter har lesesalen vært et viktig avbrekk i hverdagen og nærmest den eneste muligheten til å oppholde seg et annet sted enn innenfor hybelens fire vegger for å få en effektiv arbeidsdag.
Studentene har som resten av befolkningen stilt opp på den nasjonale dugnaden og bidratt til å holde smittetrykket så lavt som mulig. Likevel er det vanskelig å støtte opp om tiltak som virker meningsløse og ubegrunnede. Så langt man vet er det ikke registrert noen smittetilfeller blant studenter som har vært på lesesalen, og beslutningen om at campus skal stenges ned kan derfor virke ganske urettferdig. Mitt inntrykk er at studiestedene har vært svært gode på smittevern gjennom pandemien. Man må booke både tid og sted elektronisk for å kunne benytte seg av leseplass, og man har dermed god oversikt over hvem som har vært hvor, og når. I tillegg har de fleste halv kapasitet så muligheten til å holde avstand er godt ivaretatt.
For mange er muligheten til å kunne dra på lesesalen svært viktig. De siste dagene har det blitt rapportert om lange køer utenfor biblioteker i Oslo av studenter som trenger et sted å lese. Når man ser bilde av slike køer er det vanskelig å forstå hvordan smittefaren blir mindre av å stenge universiteter og høyskoler for allerede koronatrøtte studenter.
Nå som restauranter og enkeltstående butikker får åpne enkelte steder på Østlandet, burde også universiteter og høyskoler som har vist at de tar smittevern på alvor få gjøre det samme.
Julianne Ofstad, formann Viken FpU
Mens man så langt det har vært mulig har sørget for at elever i grunnskolen og på videregående skal få være samlet på skolen, har de aller fleste studenter hatt hjemmeskole i snart ett år. Dette oppleves belastende for mange og kanskje spesielt for de som ikke lenger har noen jobb å gå til. Vi skal selvfølgelig stille lojalt opp på dugnaden, og vi er alle interessert i å gjøre jobben slik at vi etter hvert kan komme oss tilbake til hverdagen. Likevel må tiltakene som iverksettes oppleves som logiske for at man skal støtte opp om dem. Det gjør de dessverre ikke i dette tilfellet.
Vi ser allerede ganske alarmerende konsekvenser av tiltakene som er gjort. 1 av 3 studenter sier de er ensomme, og 1 av 4 sier de sliter psykisk. Belastningen er størst nettopp i Oslo og Bergen som lenge har hatt de strengeste tiltakene. I tillegg sier 1 av 5 studenter at deres økonomiske situasjon er forverret under koronapandemien. Når lesesalene i tillegg stenges ned tar man vekk en av de få mulighetene mange har til å treffe andre og få litt avveksling fra hjemmeundervisningen.
Nå som restauranter og enkeltstående butikker får åpne enkelte steder på Østlandet, burde også universiteter og høyskoler som har vist at de tar smittevern på alvor få gjøre det samme. I motsetning til vgs elever må vi studenter ha eksamen, og det burde tilrettelegges for at vi kan få forberede oss best mulig uten at det går på bekostning av smittevern. Dette er skivebom fra regjeringen, og vi forventer at de vil ta en ny vurdering på dette tiltaket så fort som mulig.
Nyeste artikler
Første gang dette århundret om alle godkjennes. Og slik ser det ut til å bli
29 unge og lovende forskere får ekstra privilegier
Departementet kan ikkje oppheve mistillit
Skal drøfte omdømme- og merkevarebygging
Rektor Haanes advarer mot politisk styrt nedstemthet
Mest lest
Sjokkmåling: Nær dobling for Frp blant studenter
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt
Khronos lesere med 37 forslag til Årets navn i akademia 2024
Instituttet sier opp folk, nå slutter instituttleder og får ny jobb utenfor NTNU
1107 årsverk visket bort i akademia i 2024