profesjonsutdanning

Ap vurderer å gi studenter  lønn under praksis

Aps Lise Selnes mener alle steiner må snus for å sikre finansiering av praksis og rekruttering til hele landet.

Arbeiderpartiets utdanningspolitiske talskvinne på Stortinget, Lise Selnes, ser fram til å drøfte profesjonsmeldinga når den kommer til våren. Hun er opptatt at man må legge til rette for å få studenter til å ha praksis i hele landet.

— Jeg burde sagt fra.

Arbeiderpartiets Lise Selnes forteller at hun som ung student gjemte en venninne på hybelen. Venninnen skulle ha praksis som sykepleiestudent, og da som nå risikerte studentene å måtte flytte på seg.

— Hun ville jo ikke til Kongsvinger, men da hun først skulle dit, kunne hun bo hos meg — selv om jeg ikke hadde lov til å ha andre der.

For å ha praksis betydde at studenten måtte betale for ekstra hybel. 

Slik er det fremdeles. Khrono skrev tidligere i uken om sykepleiestudent Elise Knapskog som måtte ut med 13 000 kroner på en måned for å ha praksis. Selv om Høgskulen på Vestlandet, der hun er student, dekker kostnader til bolig under praksis, må studentene selv legge ut og så få refundert.

Ordningen bør endres, mener høgskolen. Det mener Lise Selnes også.

Vil diskutere radikale tiltak

— Man må klare å ordne opp i dette. Man må i hvert fall ikke ha en løsning der studentene må betale på forhånd, sier Selnes, som er Arbeiderpartiets utdanningspolitiske talskvinne på Stortinget.

Hun viser til profesjonsmeldinga, som kommer til våren. 

— Vi vil diskutere konkrete og radikale tiltak. Bør man for eksempel gi studentene lønn under praksis? Det mener jeg vi må vurdere, dersom det er noe som kan føre til flere flinke studenter.

Det er ikke studentenes lommebok som skal avgjøre om man kan reise bort for å ha praksis eller ikke, sier Ap-politikeren. 

Anne-Grethe Naustdal, prorektor ved Høgskulen på Vestlandet, sa til Khrono tidligere i uken at mange studenter ber om å få tilrettelagt praksis nær campus. Da slipper de ekstra utgifter til bolig og reise.

— Praksisplassene i distriktet er gode praksisplasser, og de er viktige for rekrutteringen, sa Naustdal.

Vil ha hjelp til å finne boliger

Også Selnes peker på rekruttering. Hun vil gjerne ha både kommuner og helseforetak på banen for å hjelpe til med å få på plass boliger for praksisstudenter. 

— Det er viktig for distriktet at det finnes praksisplasser der.

I dag er det ulike ordninger for finansiering av bolig under praksis. Høgskulen på Vestlandet er blant de som dekker mest, med inntil 6000 kroner i måneden.

— Hvor mye bør studentene få dekket i måneden for at de reelle boutgiftene under praksis skal dekkes?

— Studentene bør få dekket reelle kostnader. Men selvsagt innenfor rimelighetens grenser, sier Selnes.   

Powered by Labrador CMS